IFI logo
Se flere bilder
Nytt om tapeter

Foto:

Nytt om tapeter

Er du en av de som velger maling framfor tapet av frykt for limsøl og tynne papirtapeter som ryker når de settes opp? Eller tror du at en slitesterk og vaskbar tapet må være vinyl og lukte litt plast? Glem tidligere negative erfaringer.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fibertapet enkel å sette opp.

I løpet av de siste årene har det skjedd en liten revolusjon innen tapeter. Det handler om tapeter med fiberbakside, såkalt nonvowen backing. Dette er et materiale som er helt stabilt, slik at tapetet holder fasong også når den blir fuktig. Disse tapetene skal ikke forlimes. Limet påføres rett på veggen og tapetet settes utenpå. Utfordringen er å bruke nok lim, men ikke så mye at det tyter ut i skjøter og på listverk. Overflødig lim må tørkes bort med engang. Fordi lim gulner og vil framstå som flekker etter noe tid.

Tapetene er litt kraftige og derfor enkle å håndtere. Fibertapeter finnes i et stort utvalg farger, mønster og overflater. Man kan velge ensfargede matte overflater, mønstertrede med romantiske små blomster eller striper og ruter. Det finnes også tapeter med fiberbakside der pålimt en overflate av vevet eller flettet papir i ulike farger og mønstre. Tråtapetene er også tilbake. Gjerne med blank viskosetråd.  Mulighetene er mange for gamle og nye tapetentusiaster. Ettersom stadig flere ønsker å erstatte den gamle glassfiberstrien med noe nytt og gjerne en slett vegg er tapet et godt alternativ.

Tapet med naturmaterialer

En annen trend innen tapeter er overflater av ulike plantefibere bla. sjøgress, sisal, bambus, hamp og lin. Disse er vevet og pålimt papirbakside. Naturmaterialene er elastiske og må derfor fuktes før oppsetting. Det vil si at limet påføres tapetet før den settes opp. Disse tapetene egner seg spesielt godt som kontrastvegg i et rom. Naturfibrene er beiset for å beholde fiberstrukturen synlig. Disse tapetene er derfor ikke så lysbestandige som trykte tapeter og bør derfor settes opp på vegger uten direkte sollys.

Dette ble brukt:

Tapetene som ble vist på God Morgen, Norge onsdag 13. november kommer fra::

  • Borge tlf 67 17 59 50
  • Norvegg tlf 64 93 77 00
  • Interiøragenturer 22 54 03 00
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.