Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

IFI.NO FORUM

Ny parkett

 1
 Bård Johannessen
  • Poengsum: 0
  • Innlegg: 1

Skal legge parkett på betonggulv, vi har hatt parkett liggende der før, men den ble tatt bort pga vannskade tidligere i høst.

Når gulvlegger nå skal legge ny parkett mener de gulvet ikke er flatt nok, og det vil være fare for "knirk". Men det var da aldri et problem tidligere? Hvorfor skal det bli et problem nå lurer vi på?

Noen tips eller innspill rundt dette? Skal vi akseptere at gulvlegger ikke vil påta seg ansvar  rundt dette, eller finne et annet firma?

0
 2
 Chera Westman
  • Poengsum: 31
  • Innlegg: 25

 

Hei

Gulvleggeren dere har spurt om jobben er åpenbart en seriøs håndverker, som tar jobben sin på alvor. Hvis gulvleggeren oppdager at underlaget ikke er i henhold til kravene i Norsk Standard, er han forpliktet å melde fra til dere om det. Så kan dere velge å høre på ham og utbedre underlaget, eller å ta risikoen for at knirk oppstår. Da skal det opprettes en skriftlig kontrakt, der avviket i underlaget er nevnt, og at håndverkeren fraråder legging, men at dere som bestillere allikevel valgte å utføre leggingen på egen risiko. Uten en slik kontrakt, vil håndverkeren måtte stå ansvarlig for utbedring i etterkant, og det vil han neppe gjøre siden han er klar over at feil kan oppstå.

At det ikke har vært knirk før, kan bero på hvilken type parkett som var lagt tidligere. Et parkettgulv med limte skjøter vil i mindre grad knirke enn et gulv med klikk-fuger som blir lagt på et noe ujevnt underlag.  Knirk kan også oppstå av andre grunner, som for liten avstand til vegger og faste installasjoner, forandringer i luftfuktighet og for store sammenhengende gulvflater uten innlagte bevegelsesfuger.

Standardens krav til et underlags planhet er at avvikene ikke skal være større enn ± 3 millimeter målt på 2 meters lengde. Større svanker og bulninger vil kunne føre til lokal knirk eller i absolutt verste fall at man tråkker gulvskjøtene fra hverandre. Beroende på hvor store avvikene er, og hvor mange steder de forekommer over gulvet, vil utbedringen utføres med enten flekksparkling, helsparkling eller avretting av hele gulvet med flytende avrettingsmasse.

Ytterligere et poeng med å følge anbefalingene om underlagets planhet, er at produsentens garantier for gulvets levetid vil kunne opphøre å gjelde dersom gulvet er lagt på et underlag med for store avvik. Når det er sagt, vil dere sannsynligvis kunne finne en håndverker som er villig til å legge gulvet allikevel. Risikoen som nevnt over vil dog fortsatt være til stede.

Eksperten vi har spurt om råd, sender med følgende hilsen:

– Jeg vil anbefale dere å høre på håndverkeren, og samtidig passe på å gratulere til å ha funnet en dyktig håndverker, sier Øystein Langelandsvik, teknisk ansvarlig i SAGA Parkett.

Med vennlig hilsen

Chera Westman

Desksjef, ifi.no

2
 1
 
  • Poengsum: 0
  • Innlegg: 0
0
Rapporter

Norsol annons