IFI logo
Se flere bilder
Naturlig og spennende møbeltrend

Foto: Brunstad, Chera Westman/ifi.no og Sigrid Hohle Bjønness/ifi.no

Naturlig og spennende møbeltrend

Denne vinteren bugner møbelbutikkene av sofaer og stoler i brunt, beige, grått, hvitt og off white. De øvrige fargene er så å si helt fraværende på møbeltekstilene, men strukturer og nye tekstiler gjør allikevel at utvalget blir spennende.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Det er ikke så mye som skjer, og det er en litt kjedelig verden vi lever i for tiden, sier Jan F. Sveen hos INTAG J. Sveen.

Som en av de største leverandørerene av tekstiler til norske møbelprodusenter har han god oversikt over hva som vil prege trendbildet i tiden fremover. 

- Fargene som går igjen er brunt, beige, grått, hvitt og off white. Du ser dem uansett hvilken møbelforretning du går inn i, her er ikke mye variasjon, fastslår Sveen.

Han kan også fortelle at det er veldig lite mønster på de store møblene, men at det derimot er populært med diskret tilpassede mønstre som er ton-i-ton med resten på pynteputer og puffer.

- Det har aldri vært så rolig uttrykk innen tekstiler før, men heldigvis er det mer strukturer som gjør det spennende, sier eksperten.

Øynene opp for syntetiske fibre

- Vi er over i en fase hvor vi har litt røffere tekstiler, fortsetter Sveen.

Syntetiske fibre, som polyester og akryl, blir mer brukt fordi flere har fått øynene opp for tekstilenes gode egenskaper.

- Disse tekstilene er lettere å holde. De suger lite til seg, er enkle å renholde og holder lenger, sier Sveen.

Naturfibre like aktuelt

I tillegg er naturfibre noe stadig flere prøver seg på. Ifølge Sveen er Norge et stort ulland. I motsetning til hos svenskene, som helst bruker bomull fremfor ull, slår bomull ikke an her til lands.

- Men det er egentlig ikke så rart, for vi har mye god, norskprodusert ull, sier Sveen.

Og ønsker man både syntet og natur, er nye kombinasjonsmaterialer et godt alternativ.

- Små mengder ull vevd sammen med syntetiske materialer gir veldig fine, litt røffe overflater. Dette ser vi stadig mer av, forteller han videre.

Chenilletrenden, som har vart en periode, er over, og er nå erstattet med bouclé (løkkevevd tekstil).

Bambustrend

Bambus opplever en stadig økende popularitet, og vi vil se mer av dette både innen gulv og tekstiler. Bambus er et naturmateriale som har både gode bruks- og miljømessige fordeler.

- Det vokser fort, det trenger ingen plantervernmidler, og når det kuttes ned, vokser det fort opp nye vekster på samme plass igjen, forteller Sveen.

I tillegg har bambusfibrene en antibakteriell og deodoriserende effekt som gjør den svært ettertraktet. Av sistnevnte årsak er det populært med sokker med bambusfibre, men en kan også få alle andre typer klær i det eksotiske materialet.

- Fibrene har et ganske stort volum, og til møbelstoffene trenger bambus litt styrke fra andre materialer, som for eksempel polyester, men i kombinasjon med andre fibre er det et svært slitesterkt og gunstig tekstil til møbler, sier Sveen.

Eneste møbelprodusent som foreløpig har turt å satse på møbeltekstiler av bambus er ifølge Sveen Slettvoll. Riktignok er det foreløpig kun én sofamodell, men flere skal være til vurdering.

Fargene som kommer

Men selv om det til ekspertens fortvilelse er lite farger på tekstilene nå, må det vel før eller siden komme litt farger?

- Jeg tror denne trenden vil vare en stund, men vi trenger farger rundt oss, og jeg tror vi vil se innslag av farger som harmonerer med naturfargene fremover, sier Sveen.

Han trekker spesielt frem blått som en trendy farge, også på møbeltekstiler.

- I første rekke vil den ligge nærmere marineblå, men etter hvert vil det komme blått i alle spektre, til og med lyseblå, tror han.

I tillegg er aubergine fortsatt en farge man ikke kommer helt utenom.

- Vi har sett det et par år på puter og pledd, og det vil nok fortsette, uten at det vil ta helt av innen møbler. Det er ikke så enkelt å møblere med disse lillatonene, sier han. Ifølge eksperten har Italienerne begynt å eksperimentere med rødt, i form av en dyp og moden vinfarge, som vi også kan komme til å se mer av fremover.

Og skulle det komme en vridning i tekstiltrendene, er dette en bransje som raskt kan tilpasse seg.

- På et moderne veveri er alt datastyrt. Når designeren er ferdig med designet, tar det kanskje ti minutter før han kan ha en prøve i handa. Det sier seg selv at dersom trendene skulle forandre seg, er dette en bransje som kan legge om fort, avslutter Sveen.

Mer informasjon

www.intag.no

www.brunstad.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.