IFI logo
Se flere bilder
Når valget står mellom oljet eller lakkert gulv

Foto: SAGA Parkett, Tarkett, Alfort & Cronholm

Når valget står mellom oljet eller lakkert gulv

Når du skal kjøpe nytt tregulv, bør du ta med i vurderingen hvordan det skal pleies og vedlikeholdes før du tar det endelige valget. Rådet kommer fra IFIs gulvforum, som er opptatt av at vi skal velge riktig gulv på rett sted i jungelen av gulvmuligheter.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det å velge gulv er både morsomt og spennende. Utvalget har blitt svært mangfoldig, så her gjelder det å kjenne sine ønsker og behov før man går ut og handler. Er det et gulv du skal leve lenge med, så bruk tid på å finne «ditt» gulv. Utover det rent estetiske er det viktig å tenke på overflatebehandlingen. Her ligger egenskapene som avgjør hvordan gulvet blir å leve med rent praktisk, i hverdag og til fest.  I prinsippet står valget mellom to typer; lakkert eller oljet. Her er det vesentlige forskjeller som påvirker utseende, motstandsevne mot søl og slitasje samt behov for vedlikehold og pleie. 

Se flere bilder
Overflaten på et oljet gulv oppleves som naturlig tre fordi oljen trekker seg ned i porene i treet framfor å danne en hinne på overflaten. Her et oljet gulv fra Saga.

Foto:

Overflaten på et oljet gulv oppleves som naturlig tre fordi oljen trekker seg ned i porene i treet framfor å danne en hinne på overflaten. Her et oljet gulv fra Saga.

Lakkert gulv

Hovedforskjellen mellom lakk og olje er at lakk legger seg på toppen og danner en beskyttende hinne, mens oljen trekker ned i treverket uten å danne et sjikt på toppen. Lakken hindrer skitt og søle i å trenge ned i treverket og gjør gulvet mer motstandsdyktig mot riper og slitasje. Tradisjonelt forbinder vi lakkerte gulv med blanke gulv. Men slik er det ikke lenger. I dag er det mange typer lakkerte overflater med ulike glansgrader, fra blankt til helt matt. Matt lakk gir gulvet et mer naturlig utseende. Det finnes også spesielt slitesterke lakker som gjør overflaten ekstra motstandsdyktig mot slitasje og riper.

Gulv som leveres ferdig lakkert fra fabrikk, skal ikke ha noen etterbehandling etter legging. Gulvet krever lite vedlikehold, og holder seg fint i mange år før det må lakkeres på nytt. 

Oljet gulv

Fordelen med et oljet gulv ligger i utseendet. Fordi oljen trekker seg ned i treverket, og ikke legger seg som en film på overflaten, får et oljet gulv et mer naturlig utseende. Men samtidig blir det mindre motstandsdyktig mot skitt og søle. For at gulvet skal beholde sitt friske utseende, må du regne med å bruke noe mer tid på pleie og vedlikehold, enn om du velger gulv med lakkert overflate.

For å gjøre et oljet gulv mer motstandsdyktig mot søle og smuss kan det behandles med hardvoksolje. Her trekker oljen ned i treverket, mens voksen blir liggende som et beskyttende lag oppå treet og sikrer en mer slitesterk overflate. Etter hvert har det blitt flere leverandører som også leverer ferdig voksede gulv.

Det anbefales ofte at gulv som kommer ferdig oljet fra fabrikk får en sluttbehandling etter at de er lagt, før gulvet tas i bruk. Dette vil gjøre overflaten sterkere og bidra til enklere renhold. En gang i året bør gulvet behandles med pleiende olje. 

Se flere bilder
Lakkerte gulv finnes i ulike glansgrader og typer lakk. Her et mattlakkert eikegulv fra Arena.

Foto:

Lakkerte gulv finnes i ulike glansgrader og typer lakk. Her et mattlakkert eikegulv fra Arena.

Rengjøring

I det daglige behandles lakkerte og oljede gulv på samme måte; med støvsuger eller tørrmopp for å fjerne støv og løse partikler som kan slite på gulvet. Ved behov brukes en fuktig mopp eller en godt oppvridd klut. Ønsker du å bruke vaskemiddel, anbefales det at du følger vedlikeholdsanvisningen fra gulvleverandøren. 

Spør om pleie og vedlikehold

I mangfoldet av gulv finnes det et utall varianter og det lanseres stadig nye produkter. Snakk derfor med gulvselgeren, og sett deg inn i valgmuligheter og behovet til det gulvet du går for. Til det enkelte gulv er det laget en oppskrift på hvordan det spesifikke produktet best skal behandles, og for at gulvet skal holde seg pent, er det viktig at det pleies og vedlikeholdes på riktig måte.

Mer informasjon:

SAGA Parkett

Tarkett

Alfort & Cronholm

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.