IFI logo
Se flere bilder
Nå bør du ta hussjekken

Foto: Chera Westman/ifi.no

Nå bør du ta hussjekken

En huseier går aldri tom for ting å gjøre, men ikke alt må gjøres umiddelbart. IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, anbefaler alle huseiere å ta en utvendig hussjekk. Sett opp en arbeidsliste, og planlegg vedlikeholdet slik du unngår kostbare og kjipe overraskelser.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Det lønner seg å starte utesesongen med en hussjekk. Da blir det mye enklere å planlegge vedlikeholdet og få en oversikt over hva som bør gjøres når.  Det kan både spare deg tid og penger. Slik lykkes du: 

1. Lag en plan

Jo mer slitt overflatebehandlingen er blitt, desto mer arbeidskrevende blir vedlikeholdet når vi omsider utfører det.

– Sett opp en arbeidsliste over hva du må ta i år, hva som kan vente til neste år, og hva som kan tas om to, tre og fire år. Venter du for lenge med vedlikeholdet, kan malingfilmen sprekke opp, bli nedbrutt, flosse og gi opphav til råte, sier Kristian Owren, adm. direktør i IFI.

 

Ha gjerne med deg en notatbok, eller ta notater på mobilen. Det er også fint å ta bilder underveis, som du kan bruke til planlegging av fremtidig utbedring og vedlikehold.        

Se flere bilder
slitasje, fasade

Foto: Kristian Owren/ifi.no

SLITASJE: Går slitasjen for langt, holder det ikke med å flekke på skadene og vedlikeholdsarbeidet blir mer omfattende. 

2. Vask

Et naturlig tidspunkt å se over huset med vedlikeholdsbrillene på, er i forbindelse med en årlig fasade- og terrasserengjøring.

 

 

– Når du vasker huset, er det en gyllen mulighet til å ta en ekstra sjekk av tilstanden på fasaden. Se etter flassing, sår, hakk og oppsprekking i malingfilmen. Småskader bør du utbedre med en gang, ved å skrape bort løs maling, flekkgrunne og male. Ikke vent til de utvikler seg og gir større problemer, anbefaler Lars Petter Rustan, salgssjef hos Jordan.

Se flere bilder
husvask fasade

Foto: Chera Westman/ifi.no

HUSVASK: Etter husvasken ser du hva som er møkk og hva som er begynnende flassing.        

3. Sjekkliste – dette må du se etter:

  • Se etter mekaniske skader i malingfilmen. Små hakk og sår bør utbedres raskt.
  • Sjekk om det ytterste malingssjiktet flasser av. Det kan medføre vanninntrenging.
  • Vær obs på oppsprekking i malingfilmen. Det kan føre til fuktbevegelser, mer oppsprekking og råte. Vær også obs på utsatte detaljer, som endeveden og vinduer.
  • Sjekk om malingen noen steder har løsnet helt inn til bart treverk. Da er ikke treverket lenger beskyttet, og det er i hvert fall på tide å ta i et tak.
  • Dokumenter eventuelle skader og sprekker i grunnmur, så du kan følge med på utviklingen.
  • Sjekk om terrassen ser tørr ut, og sjekk eventuelt om vann trenger inn. Da skjønner du om du trenger å behandle den i år.
  • Se til at takrenner og sluk er rene og åpne, så vannet renner unna.
  • Sjekk at utekrana er i orden, bytt eventuelt pakningen eller installer en mer moderne løsning.
  • Se at alle taksteiner er på plass og hele, og at pipa er i orden. Se også om taket har mose eller annen uønsket vegetasjon som må fjernes.
  • Se etter hull i nettingen bak ventiler, og nettingen på takutspringet. Sjekk også musebåndene langs grunnmuren slik du ikke får uinviterte gjester på besøk.
Se flere bilder
Grunnmur sår

Foto: Robert Walmann/ifi.no

GRUNNMUR: Sjekk at grunnmuren ikke har sprekker og at den er fri for sopp og alger, avskalling, setningsskader, vanninntrenging og saltutslag. 

Se flere bilder
Takrenne, rusk

Foto: Chera Westman/ifi.no

TAKRENNA: Ta en kikk på taket og se etter mose, begroing, rusk i takrenner, og undersøk malingen på vannbrettene.

Hussjekken

Den årlige hussjekken handler om å gå seg en tur rundt huset og notere. Det kan bli penger spart. Hussjekken er et initiativ fra ifi.no, der våre eksperter gir tips og gode råd til hva du bør undersøke av vedlikeholdsbehov for husets kledning, vinduer, dører, rekkverk/håndløper, søyler, terrasse, takrenner, tak med mer.

Tips til hussjekken.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.