IFI logo
Se flere bilder
Mange muligheter med tre

Foto: Bergene Holm

Mange muligheter med tre

Det sies at nordmenn er verdensmestere i oppussing. Vi har også en lang tradisjon med å bruke treprodukter, både i små og store prosjekter. Treet har mange muligheter, og noen er svært kreative med materialet.

Lise Mette Kjellberg

Lise Mette Kjellberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er omgitt av skog i Norge, og det er få land som kan skryte av å ha like stor andel trehus som vi har. Treet er en del av norsk kultur, og kommer stadig tilbake i motebildet.

Priser trebrukere

For andre gang deles Bergene Holm Inspirasjonspris ut. Det er en konkurranse for privatpersoner som bruker tre i oppussingsprosjekter og bygging.

Tone Bente Bergene Holm, juryformann og kommunikasjonsdirektør hos trelastselskapet Bergene Holm AS, påpeker at alle prosjekter med tre som synlig hovedprodukt kan delta.

- Alle prosjekter kan være med, uansett stil, størrelse, og hvem som har utført arbeidet, forteller hun

I kategorien "Eksteriørprisen" var det flere store, byggeprosjekter som knivet om seieren. Men et enkelt hundehus var blant favorittene hos juryen. Det er plass til stort og smått - hus og hytter. Det var også en stor bredde i de andre kategoriene, med klatrestativ, trehytter og lekestuer blant de 120 søkerne.

I kombinasjon

Bergene Holm oppfordrer til å være kreativ med treprodukter både utendørs og innendørs, og forteller at det kan bli mange spennende løsninger om tre kombineres med andre materialer.

- Det går for eksempel an å kombinere tapet med stilig listverk, forklarer hun.

Et av bidragene til "Interiørprisen" var en stuevegg kledd med trepanel. Søkerne valgte å beise panelet med ett strøk lys farge, så trestruktur og kvist kom frem. Deretter bygde de en nisje foran panelveggen. Med en glatt og blank overflate skaper den en flott kontrast til den naturlige veggen.

Katarina og Atle vant kategorien "Interiørprisen" med sitt gamle hus fra 1880. De brukte trepanel i stedet for plater, for å få fram husets opprinnelige sjel. Dette lønte seg både for interiøret og lommeboka, da de vant 50 000 kroner. 

- Trepanel gir bedre inneklima, bedre akustikk og er tidløst, sier Bergene Holm.

Morsomme løsninger

Fjorårets vinner i kategorien "Uteromsprisen", Airin, viste mange kreative løsninger da hun gjorde om en kjedelig hage til en oase for late dager og sene kvelder. Hun har blant annet kombinert tre og stein, som lager et dekorativt element på uteplassen. Hun har rammet inn alle elementer med treverk, som gjør plassen spennende og original.

Hun har også laget en dam med fossefall, der hun har brukt naturstein, mur og treverk. I tillegg har den ivrige damen snekret sammen egne hagemøbler, som passer perfekt inn i omgivelsene. Selv om Airin knapt hadde rørt en hammer før, fikk hun uteplassen hun drømte om, og de kreative løsningene gjorde at hun vant 50 000 kroner i premie. 

Hjemmesnekret berg- og dalbane

Det mest kreative bidraget i fjorårets konkurranse, var en berg- og dalbane i tre. Bak byggverket stod Filip (17) og Kristian (15). Berg- og dalbanen er 24 meter lang, og med en fallvinkel på 46 grader. Startpunktet er hele fire meter over bakken. Bidraget fikk en tredjeplass i kategorien "Barnas trepris", som består av byggeprosjekter barn skal ha glede av.

- Folk er generelt flinke til å bruke tre i prosjektene sine, sier Bergene Holm som oppfordrer til å bruke ekte vare i oppussing og bygging.

Bergene Holm Inspirasjonspris

Bergene Holm Inspirasjonspris deles ut for andre gang. Prisen har fire kategorier; "Eksteriørprisen", "Uteromsprisen", "Interiørprisen" og "Barnas Trepris". Juryen kårer en vinner av hver kategori som begeistrer og inspirerer til bruken av tre. Om du ønsker å delta i konkurransen må du dokumentere prosessen med bilder, og sende inn din søknad innen 1. november.

"Eksteriørprisen" ønsker gjennomført, nyskapende eller kreativ bruk av tre i alle typer private bygg, hus eller hytter. Tilbygg eller ombygging av hus eller hytte godt tilpasset eksisterende bygg. Kategorien gjelder både stort og smått - hus og hytter. Vinneren får en premie på 150 000 kroner.

"Interiørprisen" ønsker prosjekter med trepanel og listverk i gjennomført utførelse og harmonisk samspill med hus og hytte for øvrig. Inspirerende bruk av listverk og panel utover tradisjonelle anvendelsesområder vil også bli applaudert. Vinneren av "Interiørprisen" får 50 000 kroner.

"Uteromsprisen" ønsker prosjekter og spennende uterom i tre som harmonerer med øvrig bebyggelse. Det kan være en terrasse, balkong, lysthus, vinterhage, sjøbod, anneks og videre. Premien er på kroner 50 000.


"Barnas Trepris" ønsker en kreativ, artig og engasjerende bruk av tre som barn har glede av. Vinneren får 10 000 kroner og besøk av sjefen over alle sjefer; Asgeir Borgemoen!

Mer informasjon:

www.bergeneholm.no
www.blogg.bergeneholm.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.