IFI logo
Se flere bilder
Lysne lakkert eik

Foto: Privat, Produsenten og Frode Larsen/ifi.no

Lysne lakkert eik

Jeg har en gammel spisestue i lakkert eik. Den er veldig mørk, og jeg lurer på om den vil bli "trehvit" om jeg fjerner lakken?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvorvidt treverket blir helt lyst når du fjerner lakken avhenger av om det er lakken eller treverket som er mørkt. Hvis det er lakken som er mørk, vil treverket bli betraktelig lysere når lakken fjernes. Hvis det derimot er selve treverket som er mørkt, vil nok ikke møblene bli like lyse når lakken er borte.

Fjerne lakken

Når du skal fjerne lakken fra overflaten, kan du enten slipe eller bruke en maling- og lakkfjerner. Manuell sliping eller bruk av slipemaskin er effektivt, og gir en jevn og fin overflate på treverket.

Hvis det er utskjæringer eller mye kriker og kroker, kan det være like greit å bruke en maling- og lakkfjerner. En slik Stripper vil fjerne malingen skånsomt fra treverket, uten å endre overflaten. Påfør produktet med pensel, la virke i anbefalt virketid, og løft av igjen med stålull nummer 2. Gjenta ved behov, og avslutt med å nøytralisere treverket med Møbelrens og stålull nummer 0.

Hvis treverket nå har den fargen du ønsker, kan du påføre en klar lakk eller olje for beskyttelse.

- Det lønner seg å bruke en olje av god kvalitet. Eik er litt verre enn andre typer treslag, og får fortere svarte ringer av for eksempel hermetikkbokser. En høykvalitetsolje, som for eksempel Finishing oil, gjør treverket bedre rustet mot dette, forteller Leif Augustin hos Alanor.

Hvis du er ute etter en enda lysere overflate, blir løsningen å bleke treverket.

Bleke treverket

Til bleking av treverk finnes det flere produkter som kan anvendes. For eksempel er Liberon Blekemiddel for treverk godt egnet.

- Her prøver man seg litt og litt. Gjentatte påføringer gir lysere resultat, så det er bare å påføre nye omganger med blekemiddel helt til treverket har den fargen man er på jakt etter, forteller Augustin.

Når så treverket har fått den fargen du ønsker, kan du avslutte med olje- eller lakkbehandling.

Mer informasjon

www.alanor.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.