IFI logo
Se flere bilder
Løpende vurdering av vedlikeholdsbehov

Foto: Chera Westman/ifi.no

Løpende vurdering av vedlikeholdsbehov

Muroverflaten krever regelmessig og kompetent vurdering av en malermester.

Knut Randem/MLF

Knut Randem/MLF
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som gårdeier bør du følge nøye med på bygningens tekniske tilstand slik at skader kan utbedres før de blir til store og kostbare reparasjoner.

Tilstandsvurdering

Et godt råd er å gjennomføre en tilstandsvurdering av fasaden hvert vår. Som byggeier kan du med enkle observasjoner se om det er unormale tilstander i fasaden. Tilstander som kan vise at det er et vedlikeholds- og reparasjonsbehov. Har du mistanke om at noe kan være feil i fasaden? Kanskje er den unormalt fuktig, den har sprekkdannelser, puss faller av eller det er andre skader? Da bør du snarest mulig kontakte din malermester som kan vurdere skadeomfanget, årsaken til skaden og hvordan skaden bør utbedres.

Hva skal du se etter?

Vinduer og dører bør besiktiges for råte og avflassing av maling. Takrenner og nedløp kontrolleres for lekkasjer, om festet er godt og om fallet er riktig. Etter løvfall fjernes løv fra utsatte takrenner, og ved vårens kontroll sjekkes at dette ikke er uteglemt. Balkonger kontrolleres for sprekker, rekkverket kontrolleres om det er festet slik det skal og avflassing av maling besiktiges både på oversiden og undersiden. Skader i betong og nedfall bør du også se etter på balkongene. Grunnmuren kontrolleres for sprekker.

Hul lyd

Fasaden må kontrolleres både for avflassing av maling og puss, sprekker, slitasje, saltfelling, alger og sopp. Utsmykningsdetaljer kontrolleres for forvitring. Ser du utbuling i pussen, kan det tyde på at pussen er i ferd med å løsne fra underlaget. Dersom du hører en hul lyd når du slår på bulen med skaftet på en skrutrekker eller en liten hammer, har pussen løsnet fra underlaget og må repareres.

Tiltaksliste og budsjett

Du kan også gjøre avtale med malermesteren om å ta hele den årlige kontrollen for deg. Malermesteren kan så levere deg en tiltaksliste og et budsjett for arbeidet. Det er selvfølgelig opp til deg å avgjøre hvilke arbeider som skal utføres til en hver tid, men gode råd fra malermesteren bør du lytte til.

Malermesteren - godt egnet som entreprenør

Malermesteren har høy kompetanse i oppbyggingen av overflater, hva som ødelegger dem og hvilke reparasjoner som bør gjennomføres til en hver tid. Fasaden må være korrekt bygget opp, og malermesteren kan avgjøre hvilke mangler den har eller hvordan andre forhold kan påvirke den. Malermesteren er derfor meget godt egnet til å være entreprenør for en fasadereparasjon, som også kan involvere flere fag.

Se flere bilder
Malermesteren - godt egnet som entreprenør

Foto:

Fasaden må kontrolleres blant annet for avflassing av maling og puss

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.