IFI logo
Se flere bilder
Løft for laftede boliger

Foto: Stig Larsen

Løft for laftede boliger

Laftetrenden i hyttemarkedet sprer seg til vanlige boliger. Moderne tømmerhus har godt inneklima og vil slå godt an i Norge, spår ekspertene.

Maren Synnevåg

Maren Synnevåg
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

   

Hittil har lafteteknikken vært mest brukt på fritidsboliger i den norske fjellheimen. Men nå vil stadig flere ha laftet bolig også.

- Mange blir overrasket når de ser laftede boliger, fordi de forventer forvokste hytter med torv på taket. Men vi produserer tømmerhus med elegante linjer i moderne stil, sier Håvard Belbu i Øverbygg, en av Nordens største laftebedrifter.

De fleste som driver med lafting er små bedrifter som har hatt mer enn nok med å dekke etterspørselen etter hytter.

- Men vi vil ha flere bein å stå på og satser også på eneboligmarkedet, sier Belbu.

I fjor ble det bygget rundt 5000 fritidsboliger i Norge, mot 3000 på slutten av 90-tallet. Omlag én fjerdedel av disse er laftet.

På landsbygda

En laftet enebolig og fire andre arkitekttegnede boliger med hage blir blant attraksjonene på årets Hus og Hage-messe på Norges Varemesse på Lillestrøm 21. til 24. april. En av utstillerne, Laftekompaniet, lover å overraske publikum med en enestående visuell opplevelse.

- Normalt tar det tre til fire måneder å lafte et hus, men nå skal vi gjøre det på 17 dager. Det er nok ny verdensrekord, sier Øivin Ruen, daglig leder i Laftekompaniet.

Laftekompaniet merker også økende interesse for laftede eneboliger, spesielt på bygdene.

- Vi har levert en god del eneboliger i Valdres og Gudbrandsdalen, der laftetradisjonen står sterkt. Spesielt populære er de blant nyetablerte som er opptatt av inneklima og miljø, sier han.

En laftet enebolig er rundt 15 prosent dyrere å bygge enn en vanlig enebolig, ifølge Ruen.

Tømmeret puster

- Mange opplever at nye moderne hus, isolert med mineralull og fuktsperre, ofte blir for tette. Men de får en god og behagelig følelse av å oppholde seg i trehus. Tømmervegger ''puster'' og tar opp og avgir fuktighet, noe som kan gi bedre inneklima i et oppholdsrom, sier førsteamanuensis Finn Hakonsen ved NTNU, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

Sammen med Øverbygg, Sintef og Byggforsk har han utarbeidet en rapport om blant annet inneklima i laftede hus.

- I Norge bygges det i dag mange hytter, men svært få nye boliger i laft. Om det skyldes for stor velstand i laftenæringen, eller om det er andre grunner, så skjer det uendelig lite når det gjelder å utvikle laftehus i en stil som passer vår tid. De fleste laftehus som produseres i Norge har gress på taket og nostalgiske utskjæringer rundt dører og vinduer, sier han.

I Østerrike, Sveits og Finland er moderne laftede boliger langt mer vanlig enn i Norge, ifølge Hakonsen.

- Utfordringen for leverandørene er å tenke bredere og lenger. Oppgaven med å utvikle et moderne laftehus i Norge gjenstår fortsatt, sier han.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.