IFI logo
Se flere bilder
Liten klut - stor effekt

Foto: Jordan

Liten klut - stor effekt

En liten klut produsert på en miljøvennlig måte og med de rette egenskapene kan gi stor effekt for miljøet i det lange løp. Det vet Jordan, som har satset mer og mer på miljøvennlige produkter den siste tiden.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Relativt små grep både fra produsenters og forbrukers side kan gi store utslag i det regnskapet vi alle burde være mest opptatt av - miljøregnskapet. Jordan er en av dem som nå satser mer og mer på miljøvennlig produksjon og produkter. Et CO2-regnskap for produkter med mest volum er et viktig tiltak.

- Vi har i samarbeid med 2025design utviklet en kalkulator for å regne ut CO2-verdier for våre produkter. Denne kalkulatoren er blitt verifisert av uavhengige miljøeksperter. Med denne kalkulatoren kan vi relativt enkelt se endring i CO2-utslipp ved forskjellige materialvalg, palleutnyttelser osv. Vi benytter denne aktivt i vår produktutvikling, og det sikrer at vi tar gode miljøavgjørelser basert på fakta, og ikke bare antagelser. Kalkulatoren hjelper oss til å synliggjøre de områdene hvor forbedringspotensialene er størst m.h.t. CO2-reduksjon. Altså for å hjelpe oss i å prioritere områdene med størst miljøgevinst, forteller Bård Bringsrud-Svendsen, produktutvikler hos Jordan, som kan love at det kommer flere miljøvennlige produkter enn mikrofiberkluten i fremtiden.

- Jordan er en bedrift som tar ansvar for miljøet og søker kontinuerlig etter miljøvennlige alternativer ved produktutvikling, produksjon og transport av våre produkter. Vi vil fortsatt ha en bred tilnærming til miljø og utforske ulike tiltak for å redusere vårt totale CO2-utslipp. Overgang til mer plasseffektiv emballasje og selektiv bruk av plastmaterialer vil være blant de viktigste tiltakene, presiserer Bringsrud-Svendsen.

Svanemerket mikrofiberklut


Et miljøvennlig og aktuelt produkt er Jordans mikrofiberkluter, som nå er merket med Svanen. Når klutene er svanemerket, kan man være trygg på at de både fungerer og er produsert etter strenge miljøkrav. Her er kalkulatoren brukt for å kvalitetssikre at den nye emballasjeløsningen på mikrofiberklutene ble en forbedring med tanke på redusert CO2- utslipp. Mer plasseffektiv emballasje gjør at utslippene reduseres med 20 prosent fordi man kan stable hele 1160 stykker pr pall mot bare 522 stykker tidligere og dermed minker transportbehovet kraftig. Videre reduserer bruken av mikrofiberkluter også vannforbruket og energibruken til oppvarming av vaskevann i forhold til andre typer kluter som krever vann.

? Mikrofiber er genialt. Klutene gjør rent helt uten vaskemidler, sier direktør Alvhild Hedstein i Miljømerking.

Hun synes det er svært positivt at Jordan satser på miljømerking fordi det har en sterk signaleffekt.

Alle klutene har bestått spesifikke tester som konkluderer med at klutene har god rengjøringsevne og er skånsomme mot underlaget. I tillegg er de vaskbare, har god holdbarhet og kvalitet og oppfyller Svanens konkrete miljø- og helsekrav ved produksjonen. Svanemerkets testkrav består blant annet av at kluten skal tåle 200 vasker ved 60 graders varme.

? Svanemerket er også et symbol for kvalitet, vurdert av en uavhengig instans. Testen fra Teknologisk institutt bekreftet at Jordans mikrofiberkluter faktisk tåler 500 vasker i opptil 90 graders varme, det var viktig informasjon for oss å få dokumentert også i en uavhengig test. Ved hjelp av svanemerket blir det dermed enklere for forbrukerne å velge et miljømessig og kvalitetsmessig godt produkt, sier Marianne Grøtte, produktsjef for rengjøring hos Jordan.          

Mer informasjon

www.ecolabel.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.