Kategorier

Meny

Konto

Legging av teppefliser

Å legge teppefliser er raskt og enkelt, men det er viktig at du er nøyaktig og at du planlegger leggingen godt før du setter i gang. Slik går du frem.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Legging av teppefliser

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tepper går aldri av moten. De skaper et trivelig og lunt innemiljø, de er behagelige å gå på - og de isolerer godt. De fleste av oss vil nok synes at det er enklest å benytte teppefliser. For det første er de enkle å frakte med seg hjem, de går greit inn i bilen og de er enkle å bære inn i huset. Dessuten er de enkle og ikke minst raske å legge. Teppefliser får du med tuff som er løkkevevd eller skåret. For bruk i boligrom av normal størrelse, vil det være enklest å benytte dobbeltsidig tape til å montere teppeflisene. Tapen legger du diagonalt fra hjørne til hjørne og langs alle veggene. Til bruk i svært trafikkerte områder, for eksempel i nærings- og offentlige bygg, må teppeflisene hellimes for å gi nødvendig stabilitet. Prosessen er enkel, men det er viktig å følge enkelte grunnregler. 

Slik gjøres det

MÅL OPP

Mål deg fram til gulvets midtpunkt, utgangspunktet for den første teppeflisen. Tegn en hjelpestrek fra midten og vinkelrett på veggen.

Dele på Pinterest

PRØVELEGG

Foreta en prøveutlegging og sjekk hvordan du ender opp med siste teppeflis mot vegg. Om du ender opp med en smal stripe på en centimeter eller to, justerer du startpunktet for midtflisen. Vær nøye med at undergulvet er helt plant og grundig rengjort. Gamle tepper må fjernes.

Dele på Pinterest

DOBBELTSIDIG TAPE

Når oppmerking og prøvelegging er ferdig, legges den dobbeltsidige tapen fra hjørne til hjørne – diagonalt på tvers av rommet - og langs alle vegger. Er gulvlistene enkle å fjerne tas de bort, men det fungerer også fint å legge teppeflisen helt inntil listen.

Dele på Pinterest

LEGG FLISENE I SJAKKMØNSTER

Legg flisene i ”sjakkmønster”. Det vil si at annenhver flis vendes 90 grader, med eller mot klokken. Det er likegyldig hvilken vei du vrir dem, men vær konsekvent, med eller mot klokken. Dette gjør vi for å få pene overganger.

Dele på Pinterest

MÅL OPP OG SKJÆR

Det hender at det kan være en liten skjevhet i veggen, derfor er det viktig å skjære etter de faktiske forholdene. Du beregner altså ikke avstanden med tommestokken, men ved å legge flisen opp-ned og merke av på begge kanter. Deretter skjærer du med en skarp kniv, flisene er for harde til å klippes. Bruk linjal for å sikre at skjærekanten blir helt rett.

Dele på Pinterest

PRESS FLISENE GODT PÅ PLASS

Leggingen avsluttes med at du stryker teppeflisene godt ned mot tapen for å sikre at de er skikkelig festet til underlaget.

Dele på Pinterest

Helliming

Er rommet stort, eller har mye og tung trafikk, er det helliming som gjelder. Legg ut limet med en egnet limsparkel og stryk det godt og jevnt utover gulvet.

Dele på Pinterest Helliming

Mer informasjon

www.polyflor.no

Dette trenger du

Dobbeltsidig tape

Krittsnor/blyant

Tommestokk/målebånd

Skarp kniv

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]