IFI logo
Se flere bilder
Kvinnen er sjefen

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Øyunn Syrstad Høydal/ifi.no, Scanox og Møbelrådet

Kvinnen er sjefen

I 2001 stod mannen alene for 66 prosent av avgjørelsene om at interiøret trenger et nytt strøk maling. Siden den gang har det gått i bratt bakke nedover.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kjent møbelkjede har denne våren og sommeren gått langt i å fremstille mannen som uinteressert og lite oppdatert når det gjelder oppussing av hjemmet. Selv om kampanjen "Damene først" har mottatt sterk kritikk fra hissige mannfolk, støtter statistikken oppunder myten om mannen. Kvinnen har nemlig siden tidlig 2000-tallet tatt mer og mer av makten i forbindelse med beslutningstaking om oppussing.

Tallene i Prognosesenterets vårrapport taler for seg. Selv om nok mange liker å tro annet, blir kvinnens posisjon som sjef for hjemmet stadig sterkere. I 2007 kunne nemlig bare 17 prosent av norske menn påberope seg å være beslutningstaker for malingskjøpet. Motsatt gikk kvinnen fra 15 prosent i 2001 til 43 prosent i 2007. Tallene støttes også av dem som selger maling.

- Det er helt klart kvinnen som bestemmer! Som regel kommer mannen inn først for å kikke, men sier han må hente sjefen, høvdingen eller lignende uttrykk for å ta beslutningen, forteller Runar Nordskog ved Byggmakker Gilhus i Lier.

Jo mere vi er sammen..

Men selv om kvinnens posisjon blir sterkere, trives vi allikevel også godt sammen. I 38 prosent av tilfellene var det kvinnen og mannen sammen som tok beslutningen om kjøp av maling innvendig, mens i beslutningen om utskiftning av gulvbelegg bestemmes det i over halvparten av tilfellene sammen.

Vi bruker også mer penger når beslutningen tas i felleskap. Prognosesenterets tall viser en dobling i kjøpsbeløpet når beslutningen tas som par. Det er kanskje ikke så rart, siden det er ofte føles litt tryggere å grave dypt i lommeboka når man er to om det.

Mannen holder seg ute

Kun når det gjelder eksteriørmaling kan mannen glede seg over en liten "ledelse" over kvinnen. I nesten 1/3 av tilfellene bestemmer nemlig mannen at huset trenger et nytt strøk maling, mens kun 23 prosent av damene bestemmer det samme. Men også utvendig er vi best når vi samarbeider, for i 40 prosent av tilfellene sier folk at beslutningen tas i felleskap.

Selv om far i huset scorer høyt når det gjelder kjøp av maling utvendig, er også denne tendensen nedadgående. Til tross for at dette tradisjonelt sett er en mannsarena, er det en kontinuerlig vekst i paret som beslutningsenhet.

Mer informasjon

www.prognosesenteret.no

www.byggmakker.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.