IFI logo
Se flere bilder
Kritting og falming betyr ikke dårlig maling

Foto: ifi.no

Kritting og falming betyr ikke dårlig maling

Kritting og oljemaling hører sammen. Oljemaling beskytter huset på en fremragende måte. Men selve malingsfilmen er et offersjikt. Det slites langsomt ned. Resultatet er det som kalles kontrollert kritting.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kritting gjør at fargen på huset ser falmet ut, men det betyr ingen ting for selve beskyttelsen av treverket. Kontrollert kritting er faktisk bra, fordi malinglaget over tid ikke blir for tykt.

Skal kritte

En viktig effekt av krittingen, er at overflaten renser seg selv. Smuss og andre forurensninger blir vasket bort. Resultatet er blant annet mindre fare for svertesopp. Med andre ord: En god, oljebasert husmaling skal kritte etter en tid!

Fargen avgjørende

Hva er det som gir falming? Krittingen fører til at inntrykket av fargene på veggen vil forandre seg. Men store fargeendringer har likevel mer med enkelte, spesielle kulører å gjøre. Når du som huseier synes at huset er falmet, kan årsakene være flere. Noe har direkte med malingens lysektehet å gjøre. Den generelle regelen er at produsentens utendørssortiment alltid er det beste valget for å bevare fargene lengst mulig. Selv om det er flerfoldige farger å velge mellom i hver eneste fargehandel, er det langt fra alle kombinasjoner som oppfører seg like bra i sollys. Vær derfor forsiktig med å drive for stor "egenkomposisjon".

Økt UV-stråling og mer bakkenært ozon påvirker også fargene. Ozon er en oksyderende gass som bryter ned organiske materialer -- for eksempel maling. Ozonet bryter også ned gasser fra enkelte malingtyper, med påfølgende falming. Nitrøse gasser, særlig fra biler, og svovelforbindelser virker i samme retning. Utendørsmiljøet er rett og slett blitt mer aggressivt enn det var!

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.