IFI logo
Se flere bilder
Kjøkkentrender: Slik vil vi ha det på kjøkkenet

Foto: Sigdal, Norema og Huseby

Kjøkkentrender: Slik vil vi ha det på kjøkkenet

De færreste er tøffe og vågale når vi går til innkjøp av nytt kjøkken. Vi er opptatt at å ha personlige hjem, men de aller fleste av oss velger de hvite variantene. Kjøkkenprodusentene kan allikevel se en liten vridning i etterspørselen.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra å være et sted bare for tilberedning av mat, er kjøkkenet nå i tillegg stedet familien samles for å gjøre lekser, spise, leke, underholde gjester og hygge seg. Når nye hus settes opp er kjøkkenet et prioritert rom, og vi legger gjerne litt penger i å få det slik vi vil ha det.

- Stuen minimeres til fordel for kjøkkenet. Kjøkkenet er husets hjerte, og det skal fremstå innbydende og raust, sier Marianne Mølsæter, interiørdesigner hos Sigdal, som daglig jobber tett på kjøkkentrendene.

Men selv om vi legger mye penger og tanke i hvordan kjøkkenet skal bli, er vi ikke lenger like opptatt av å ha alt på utstilling.

- Mange ønsker fortsatt å integrere kjøkkenet i stuen og gjøre det til allrommet, men det er coming med såkalte garasjeløsninger, dvs at hvitevarer, kaffemaskiner og annet teknisk utstyr skal skjules. Kvalitetsønsket er ikke mindre, men behovet for å flashe varemerkene og de supermoderne, praktiske løsningene er ikke det primære lenger, forteller Charlotte Green, produkt- og konseptsjef hos Huseby.

Se flere bilder
Store og rause kjøkken er en viktig trend.

Foto:

Store og rause kjøkken er en viktig trend.

Hvitt og trygt

Se flere bilder
Hvitt er fortsatt de flestes favoritt.

Foto:

Hvitt er fortsatt de flestes favoritt.

Nordmenns fargevalg på kjøkken er forholdsvis forutsigbart, og produsentene ser ikke for seg de store skiftene med det første.

- Det er fortsatt hvitt som er den viktigste kjøkkenfargen, og dette har holdt seg stabilt de siste 4-5 årene. I fjor var 79 prosent av våre solgte kjøkken hvite, og jeg tror det vil holde seg sånn en stund fremover også. Mange vil gjerne ha en bred palett å velge i, men ender allikevel opp med en trygg løsning, sier Nils Arne Honningsvåg, produktsjef hos Norema.

Sigdal kjøkken melder også om samme utvikling, og forklarer noe av tendensen med åpen kjøkkenløsning. – Åpen kjøkkenløsning betinger en visuell helhet mellom kjøkkenet og øvrig interiør. De fleste velger seg derforen nøytral kjøkkenfarge, sier Mølsæter.

Grått, beis og matt struktur

Men ikke alle kommer til å gå for den hvite løsningen i året som kommer. Husebys største satsning er beis.

- Beis i grå, transparente nyanser har vi stor tro på fordi det fremhever materialet - eika. Fra det helt lyse, som vi har kalt Kitt, og mot det helt mørke – nesten sorte, som vi kaller Nero., sier Green i Huseby.

Sigdal merker også etterspørselen etter den hvitpigmenterte eller gråbeisede eika som gjerne er litt rå, i tillegg til malte grå eller beige varianter.

- Finishen skal være matt snarere enn blank, og gjerne med struktur. Vi har merket stor interesse for beisen "Skifer", som vi lanserte i fjor, sier Mølsæter.

Kjøkkenprodusentene registrerer også en større aksept for etterligninger.

- Dette henger sammen med at etterligningene nå er mye bedre enn hva de var. Men det vil nok allikevel ta tid før dette får en ordentlig bred appell, tror Honningsvåg hos Norema.

Se flere bilder
Beisstruktur som fremhever treverket er på full fart inn.

Foto:

Beisstruktur som fremhever treverket er på full fart inn.

Stil - klassisk nostalgi

Stilmessig er det viktig for oss at personligheten gjenspeiles på kjøkkenet.

- Vår personlige til skal komme til syne på kjøkkenet. For mange er drømmen en blanding av storkjøkken og landskjøkken, sier Mølsæter hos Sigdal.

Ifølge Honningsvåg er det hos Norema de klassiske kjøkken som selger best.

- Paradoksalt nok er det mange som kommer til oss og ønsker en stram og moderne stil, og vi får for eksempel mye spørsmål om sort og rød høyglans, men salgstallene er forsvinnende lave. De aller fleste velger til slutt en mer tradisjonell og klassisk løsning. Vi ser også en økning i de nostalgiske kjøkkentypene – gjerne blant de yngre kjøperne, sier Honningsvåg.

Se flere bilder
Stadig yngre kjøpere går for en nostalgisk stil.

Foto:

Stadig yngre kjøpere går for en nostalgisk stil.

Genuine benkeplater

Se flere bilder
Benkeplater av komposittstein blir det mer og mer av.

Foto:

Benkeplater av komposittstein blir det mer og mer av.

Genuine materialer er en viktig benkeplatetrend. Alle kjøkkenprodusentene melder om en økning i steinbenkeplater, da gjerne i form av komposittstein. Dette har til en viss grad gått på bekostning av heltreplatene, men til klassiske kjøkken går det fortsatt mye tre – vel og merke ikke truede tresorter, som nærmest er bannlyst!

– Corian kan vi heller ikke komme utenom, med sine egenskaper i forhold til ubegrenset form og farge, og som i tillegg kan repareres og vedlikeholdes, deles opp og skjøtes på stedet, legger Charlotte Green til.

For de med strammere budsjett er laminat fortsatt populære valg.

Mer informasjon

www.huseby.no

www.norema.no

www.sigdal.com

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.