IFI logo
Se flere bilder
Kan jeg beskytte betonggulvet mot søl?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Kan jeg beskytte betonggulvet mot søl?

Jeg lurer på om det er en måte å behandle betonggulvet i naustet der jeg har trebåten, slik at det blir lettere å holde rent. Jeg må uansett være forsiktig med å søle rødt bunnstoff på gulvet, men om gulvet er oljet blir det kanskje lettere å få av slikt søl?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å sette inn et betonggulv med olje eller sealer vil binde støv, og gi gulvet en bedre motstand mot flekker og gjøre det lettere å holde rent. Til dette kan du bruke en tørrende olje, en vanntynnet betongolje eller en sealer. I steinfaghandelen finnes også egne spesialprodukter.

Hvor godt dette vil fungere mot flekker fra bunnstoff, er ikke lett å si, men det kan lønne seg å gjøre en test i et bortgjemt hjørne av naustet. 

Mer farge i gulvet

At oljen er tørrende betyr at den herder ved oksidering. Oljen trekker inn i underlaget, og fyller opp porene i betongen. Der reagerer den med luft, og herder. Disse oljene er gjerne klare og  upigmenterte, men vil gi betongen et noe annet utseende enn ubehandlet betong, lignende utseendet hos betong som er blitt vått av regn eller vaskevann. Fargene i materialet vil komme mer frem, og betongen får en litt mørkere farge. 

Her er noen eksempler på upigmenterte behandlinger for betong innendørs:

# Scanox TreStjerner olje for betong: Kan brukes innendørs i rom med mindre slitasje. Dette er en vanntynnet olje, som binder støv og som gir en beskyttende hinne og forenkler rengjøring. Denne kan fungere godt i kjeller, men i for eksempel en garasje vil den bli fort slitt. Denne er upgimentert.

# Flügger Betongolje: Binder støv og gjør overflaten hardere og fastere. Oljen trekker inn i betongen og der den herder, og skal ikke danne film eller sjikt på overflaten. Støvbinding oppnås med en enkelt påføring. Enklere renhold oppnås ved to påføringer, men unngå lakklag på overflaten. Produktet er egnet til bruk i blant annet vaskerom, garasjer, kjellere og mindre lager, og industrilokaler.

# Flügger Sealer: Brukes på betong som utsettes for lettere til moderat belastning. Produktet er vanntynnet og akrylbasert, og fungerer støvreduserende, og gjør renhold lettere.

# Du kan også bruke en rustbeskyttende olje, som vanlig Owatrol. Dette er en penetrerende, oksiderende olje som påføres i to strøk, vått i vått. Betongen må være godt herdet, og på nystøpt betong må ikke behandling utføres før etter minst to måneder. 

Pass på for brannfare

Hvis du bruker en tørrende olje, måles kvaliteten blant annet på tørrstoffinnholdet. Tørrstoffene er det som blir igjen i materialet når løsemidlene er fordampet, jo høyere, dess bedre. Ved påføring av tørrende olje skal oljen ikke danne sjikt, men trekke inn i underlaget.

Overskytende olje tørkes vekk med en lofri fille. Denne må etterpå dynkes i vann eller oppbevares i lukket metallbeholder grunnet risiko for selvantenning ved oksidasjon.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.