IFI logo
Se flere bilder
Imponerende nivå i gulvlegger-EM

Foto: Georg Mathisen/Maleren, Robert Walmann/ifi.no

Imponerende nivå i gulvlegger-EM

Minst 45 000 tilskuere følger EM for unge gulvleggere i Göteborg. – Imponerende nivå, sier malermester Finn Åge Romøren. Den norske deltageren, Michael Stark, kuttet seg i fingeren og måtte bryte.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Europas største yrkesfagkonkurranse er imponerende arbeid og stor publikumsinteresse. Bare den første konkurransedagen var 21 388 tilskuere innom Euroskills i Göteborg. Arrangørene regner med 45 000 besøkende, men foreløpige tall tyder på at det blir enda flere.

Norge for første gang

For gulvleggerne var det ekstra spennende i år. Det er første gang Norge har med en deltager. Michael Stark, som er lærling hos Ivar Romøren Maler- og Byggtapetserfirma i Tønsberg, har ligget i hardtrening foran mesterskapet.

Men han måtte klare seg uten heder. Fredag formiddag hadde ikke «Micke» annet valg enn å legge fra seg kniven. Han kuttet seg i fingeren, førstehjelperne på stedet fastslo at han måtte på sykehus for å få behandlet såret, og det endte med strips og forbud mot å arbeide videre.

Se flere bilder
HARDTRENING: Michael

Foto:

HARDTRENING: Michael "Micke" Stark har ligget i hardtrening før gulvlegger-EM. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)

– Ville gjort det bra

– Det er synd, for dette vet jeg at Micke ville ha gjort fint, sier sjefen hans, Finn Åge Romøren, malermester og daglig leder hos Ivar Romøren.

Da han skadet seg, hadde Michael Stark nemlig gjort ferdig parketten. Der stiller den norske deltageren med et handikap. I andre land er parkett nemlig en del av gulvleggerfaget – det er den ikke i Norge.

Linoleum

Det var da han hadde gått over på linoleum før konkurransen skulle avsluttes med teppelegging, at kniven glapp.

– Parketten hadde jeg ikke så mye peiling på hvordan jeg skulle gjøre godt nok, men linoleumsjobben hadde jeg fått til å flyte, sier Michael Stark.

– Nå har jeg sett på det de andre har levert, og dette hadde Micke gjort like godt, mener Finn Åge Romøren.

Lærte av konkurrentene

Den norske deltageren kommer tilbake fra konkurransen i Göteborg en erfaring rikere og med nyttig lærdom. – Jeg har lært bedre måter å gjøre detaljer på bare ved å se på noen av de andre konkurrentene, forteller han.

Finn Åge Romøren er imponert over det han har sett av Europas beste unge gulvleggere og malere på Euroskills:

– Dette er helt rått. Dette er noe som Norge burde visst om, sier malermesteren.

Bra for rekrutteringen

Bare i løpet av oppholdet har han blitt kontaktet av norske skoler som har sett det samme som mestrene: Rekrutteringen faller, og det trengs slik positiv informasjon om hva flinke fagfolk kan oppnå.

– Vi må få dette opp i dagen og gjøre det populært. Konkurranse skaper status – det er det ikke tvil om når vi ser dette. Her burde Dagsrevyen vært, mener Finn Åge Romøren.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.