IFI logo
Se flere bilder
Hvorfor behandle terrassen før vinteren?

Foto: SiOO:X

Hvorfor behandle terrassen før vinteren?

Det er mange gode grunner til å behandle terrassen nå før vinteren kommer. Har du for eksempel bygd ny terrasse i sommer, eller rett og slett ikke fått tid til å behandle terrassen ennå, bør du unngå å vente helt til våren kommer igjen.

Anna Leikanger Voje

Anna Leikanger Voje
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mye som skal gjøres utendørs om våren, og blant annet er ofte terrassebehandling en del av den store vårrengjøringen. Men det er ikke alltid man rekker å behandle terrassen. Denne sommeren har det også vært en sterk vekst i antall husstander som har bygd terrasse, og flere venter derfor på at bordene skal tørke før behandling.

– Ved normale tørkeforhold holder det med 6 uker tørketid på nye terrassebord. Har det regnet mer enn normalt bør man vente litt lenger, sier administrerende direktør Odd Einar Reseland hos SiOO:X.

De fleste terrasser som ble bygd i sommer er derfor klare for behandling nå. Er du en av de som ikke har behandlet terrassen ennå er det mange gode grunner til at du bør få gjort det før vinteren.

Se flere bilder
nybygde terrasser er klare for behandling nå

Foto: SiOO:X

FERDIG TERRASSE: Terrassene som ble bygd i sommer er gjerne klare for behandling nå. Det er det lurt å få gjort før vinteren.

Sterkt rustet for vinteren

Har du ubehandlet eller slitt terrasse, vil du spare deg for flere ubeleiligheter ved å behandle den før vinteren kommer. Den viktigste grunnen er at ubehandlet eller slitt treverk vil tåle vinteren dårlig.

– Treverk utvider seg og trekker inn vann i fuktig vær, og i tørre perioder trekker det seg sammen igjen. Bredden på en normal, 120 mm bred terrasseplanke vil variere med ca. 6-7 mm. Dette bidrar til at treverket sprekker opp, og dermed suger inn enda mer vann. Da kan du tenke deg hvor skadelig en våt vinter med snø liggende oppå vil være for treverket, sier han.

For å unngå å måke fram en sliten og oppsprukken terrasse til våren, bør du behandle den med noe som hindrer sprekkdannelse så fort som mulig.

– Når SiOO:X terrassebehandling påføres trekker det inn i dypet, og danner steinkrystaller inne i treverket. Denne forsteiningen, som binder trefibrene sammen, blir liggende som et beskyttende skjold inne i den ytre delen av treverket. Dermed kommer det mindre vann inn, og treverket forsterkes. Jo tidligere man legger SiOO:X på terrassen, desto bedre beskyttelse og mindre slitasje og sprekkdannelser får man, sier han.

Se flere bilder
SiOO:X-produktene

Foto: SiOO:X

SiOO:X: Trinn 1 Premium trebeskyttelse og Trinn 2 Premium Overflatebeskyttelse. Blant mange fordeler hindrer denne behandlingen sprekkdannelse, slik at terrassen din overlever vinteren med glans.

Klart til våren

Og når vårrengjøringen skal settes i gang, har du allerede gjort den store jobben. Ikke bare er terrassen godt bevart, men terrassebehandlingen kan hukes av gjøremålslista. I tillegg har du en besøksklar terrasse fra første snøfrie dag, mens de andre må vente med grillfesten en god stund til.

– Det stemmer. I tillegg har gråningprosessen fått jobbe gjennom vinteren, slik at gråfargen har modnet og blitt jevn og fin, sier han.

Du unngår også å måtte vaske vekk grønske som ellers legger seg på ubehandlede eller slitte terrasser gjennom vinteren.

– Siden forsteiningsprosessen i SiOO:X binder trefibrene, vil ikke næringsstoffer i treet lenger være tilgjengelig som mat for begroinger som svertesopp og grønske. Da har ikke begroingen noe å leve av, og kan heller ikke være der, sier han.

Se flere bilder
vårklar terrasse

Foto: SiOO:X

VÅRKLAR TERRASSE: Har du behandlet terrassen med SiOO:X før vinteren, vil du måke fram en sunn, sølvgrå, sprekk- og grønskefri terrasse til våren.


Se flere bilder
Unngå grønske på terrassen

Foto: SiOO:X

GRØNSKEFRI: SiOO:X binder trefibrene, slik at næringsstoffer i treet blir utilgjengelig for svertesopp og grønske.

Hvordan behandle terrassen i høstvær?

SiOO:X-behandling skal påføres ved minimum + 6 °C, og i oppholdsvær. Men det er fortsatt håp for deg som bor der værmeldingen viser under + 6 °C om natten.  

– Det stemmer at SiOO:X skal ha minst +6 0C ved legging, og helst ikke lavere temperatur natten etter heller. Men det du kan gjøre dersom det er litt for kaldt om natten, er å legge de to strøkene med Trinn 1 Trebeskyttelse første dag. Denne tåler nemlig mer enn Trinn 2 Overflatebeskyttelse. Dagen etter legger du trinn 2 Overflatebeskyttelse tidlig på dagen, slik at denne får mer tid til å tørke på dagtid før nattekulden setter inn. Husk å ikke begynne påføringen før eventuelt dugg har tørket, sier han.

Husk også å sjekke værmeldingen. Du vil helst unngå at det begynner å regne under påføring.

– Pass på at det er meldt oppholdsvær i behandlingsperioden. Er du uheldig og får regn likevel, kan du enkelt legge en presenning over. Konsistensen til SiOO:X er omtrent som vann, og vil ikke klistre seg til presenningen, sier han.  

Se flere bilder
legge SiOO:X i høstvær

Foto: SiOO:X

HØSTVÆR: Dersom det er kaldere enn + 6 om natten, kan du  legge Trinn 1 Trebeskyttelse første dag, og Trinn 2 Overflatebeskyttelse tidlig dagen etterpå.

TERRASSEBEHANDLINGEN:

Trinn 1::

  • Premium Trebeskyttelse

Trinn 2::

  • Premium Overflatebeskyttelse
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.