IFI logo
Se flere bilder
Hold skadedyrene unna

Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Krefting

Hold skadedyrene unna

Nå som tallene på gradestokken kryper nedover, øker sjansen for uønsket besøk i boligen. Besøk som kan gjøre store skader. Da er det viktig å vite hva du kan gjøre for å minske risikoen for at skadedyrene kommer – og hva du bør gjøre hvis de først er på plass.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mus og rotter er som oss mennesker sensitive for kulde, og vil søke inn når kulden kommer. Spesielt attraktivt er steder hvor de i tillegg har enkel tilgang til mat, forteller Inger Løvaas hos Krefting.

Store skader

I en pressemelding fra Gjensidige kommer det frem at de har fått inn flere enn 900 skademeldinger og utbetalt nærmere 60 millioner kroner som følge av rotte- og museskader i bolig de siste tre årene.

– Mus og rotter kan potensielt gjøre stor skade både i hus og hytter. Får de holde på uten at tiltak iverksettes, kan de gjøre stor skade på blant annet elektrisk anlegg, isolasjon og tekstiler. Det er derfor viktig å forebygge og sette i gang tiltak raskt hvis man først oppdager at de er kommet i hus, sier Løvaas.

Se flere bilder
STORE SKADER: Disse små gnagerne kan lage store skader.

Foto:

STORE SKADER: Disse små gnagerne kan lage store skader.

Ryddig og tett

Forebygger du godt, er sjansen for at du får skadedyrene inn i huset mindre. Det er flere ting du bør tenke på.

– Hold det ryddig rundt huset. Spesielt viktig er det at matavfall legges i lukket søppelkasse som plasseres litt unna huset hvis mulig. Hold det tett rundt vinduer, i grunnmur, ved rørgjennomganger og lignende steder. Det er ikke store åpningen som skal til for at en mus skal kunne presse seg inn, forklarer Løvaas.

Besøk i avløpet

Hun anbefaler også å se til at avløpene i boligen er rene og ikke fulle av gamle matrester. Det kan nemlig resultere i uønsket besøk.

– Hold sluk og avløp rene. Det er mange rotter i kloakken, og de tiltrekkes av matrester og fett som bygger seg opp i rørene. Bruk avløpsåpner der du ser at vannet renner sakte eller er helt tett, og hold det rent med for eksempel Plumbo Rørvask, råder hun.

Se flere bilder
RØR: Skadedyr finner ofte veien til gamle matrester i avløpene. Derfor bør du holde dem rene.

Foto:

RØR: Skadedyr finner ofte veien til gamle matrester i avløpene. Derfor bør du holde dem rene.

Når skaden er ute

Har musene allerede kommet seg inn i boligen, er det viktig å ta tak.

– Hvis du først har fått besøk innendørs må du sette i gang tiltak raskt. Gift som inneholder det nyeste og mest effektfulle virkestoffet, er bare tillat i forseglede åtestasjoner. De løse blokkene som selges inneholder den gamle typen gift som krever at musen får i seg så store mengder gift før den dør, at den sannsynligvis vil dø av forspisning først, forklarer Løvaas.

Ønsker du å unngå gift, finnes det effektive feller.

– Husk at feller skal plasseres langs veggen, og sett gjerne to mot hverandre, så kommer musen eller rotta med hodet først uansett hvilken side den kommer fra. Skadedyrene kan være kresne på åtet hvis de ikke er veldig sultne. Mange har god erfaring med bruk av peanøttsmør, sier hun.

Skremmer bort

Det finnes også alternativer for deg som ikke ønsker å drepe skadedyrene, men bare holde dem unna.

– Det finnes lydjagere som lager høyfrekvent lyd som mus og rotter opplever ubehagelig. I tillegg finnes det mynteposer som avgir myntelukt, noe mus og rotter synes lukter vondt, forklarer Løvaas.

Se flere bilder
SKREMMER: Det finnes mange alternativer for å få mus og rotter ut av hus. Og ikke alle er dødelige.

Foto:

SKREMMER: Det finnes mange alternativer for å få mus og rotter ut av hus. Og ikke alle er dødelige.

Profesjonell hjelp

Ser man at jakten på skadedyrene ikke fungerer, ta kontakt med et profesjonelt skadedyrsfirma i tide.

– Ikke la situasjonen komme ut av kontroll, da kan det bli vanskelig og langvarig å få has på problemet, avslutter Løvaas.

Mer informasjon:

Krefting

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.