IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Grunn i tapetets bunnfarge

Foto: Chera Westman/ifi.no, Borge, Storeys

Grunn i tapetets bunnfarge

Dette er et tips til alle som skal tapetsere. Om veggfargen er veldig forskjellig fra fargen på tapetet, bør veggen grunnmales i tapetets bunnfarge for best resultat.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med dagens tapetkvaliteter, er det ikke alltid nødvendig å grunne før du skal sette opp tapet. Men noen ganger er det helt nødvendig på grunn av underlaget (som sugende underlag og gipsplater, eller hvis underlaget har dårlig vedheft), og andre ganger er det type tapet og tapetets farge som avgjør om du bør grunne. Det er blant annet tilfellet med lyse, tynne tapeter og med fargesterke tapeter, der tapetets farge avviker mye fra fargen som allerede er på veggen.

LES OGSÅ: Guide til grunning før tapetsering

Se flere bilder
Grunning før tapetsering

Foto:

GRUNN: Det er ikke alltid det er nødvendig å grunne før tapetsering, men noen ganger er det smart. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Unngå at det skinner gjennom

For det første bør tapeter med lav opasitet, det vil si tapeter som er gjennomskinnelige, alltid settes opp på en ensfarget vegg. Altså kan det være behov for å grunne for å unngå at veggen bak skinner gjennom. Dette gjelder ofte for lyse og tynne tapeter.

Se flere bilder
Grunning lyst tapet

Foto:

LYSE TAPETER: En lys og tynn tapet krever ofte en ensfarget lys vegg. Da unngår du at det skinner igjennom. (Foto: Borge)

Fargesterke tapeter

For det andre, kan det være lurt å grunnmale veggen hvis du skal sette opp et fargesterkt tapet. Grunn da i tapetets bunnfarge. Det gjør at du får et penere resultat hvis du skulle være så uhendig å få en synlig glipe i en skjøt. Hvis tapetet da for eksempel er i en mørk farge, og du grunnmaler veggen i tilnærmet lik farge, vil kontrasten der glipen er bli mye mindre enn om veggen bak er hvit.

Se flere bilder
Grunning mørkt tapet

Foto:

FARGESTERKT: Skal du sette opp et fargesterkt eller mørkt tapet, bør du grunne i en farge tilnærmet lik tapetets bunnfarge. (Foto: Borge)

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Bjørg Owren  | 
Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Bjørg Owren  | 
Denne fargen velger du på maling i 2022
Innendørs

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det...

Bjørg Owren  | 
Hardvoksolje – oljen som blir som en lakk
Innendørs

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate....

Chera Westman  | 
Godt følge til brunt
Innendørs

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Bjørg Owren  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.