IFI logo
Se flere bilder
Gjør en bakgrunnssjekk av håndverkere

Foto: Petter Berge/Malermestrene, Jan Lillehamre/ifi.no, Frode Larsen/ifi.no, MLF

Gjør en bakgrunnssjekk av håndverkere

Valg av useriøse håndverkere kan gjøre oppussingsdrømmen til et mareritt. En skikkelig bakgrunnssjekk kan derfor spare deg for mye hodebry. Her er rådene du bør følge når du skal velge håndverker.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke en ukjent sak at mange støter på problemer når de leier inn håndverkere. Mangel på skriftlig kontrakt er et velkjent problem ved kjøp av private håndverkertjenester, og utgjør en av de største årsakene til konflikt. Men vel så viktig er valg av håndverkerfirma i forkant. Dette er avgjørende for både kvaliteten på arbeidet, samt for oppfølgingen og garantien i etterkant. Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) og Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF) råder deg til å gjøre en grundig bakgrunnssjekk før du hyrer inn håndverkere.

Advarer mot useriøse firma

Mange nordmenn benytter seg av useriøse håndverkerfirma for å få jobben gjort for en billig penge. Men det billige kan fort bli dyrt, dersom jobben ikke gjøres på en ordentlig måte. Firma som for eksempel ikke følger norske lover og regler, ikke betaler skatt og ikke utfører arbeider etter norsk standard, kan fort bli et problem. Kristian Owren, administrerende direktør i IFI, advarer blant annet mot bruk av noen utenlandske firma.

- Ved å velge utenlandske håndverkere kan du bære flere risikoer. Blant annet at arbeidet ikke blir fagmessig utført etter norsk standard, og at de ikke kjenner norsk lovverk. Dette kan føre til store utfordringer dersom du skal reklamere på arbeidet i ettertid. Det kan være tidkrevende å få noen som ikke forstår at de skal utbedre mangler til å gjøre arbeidet, sier Owren.

Se flere bilder
Administrerende direktør i IFI, Kristian Owren, advarer mot bruk av firma som ikke følger norsk lovverk.

Foto:

Administrerende direktør i IFI, Kristian Owren, advarer mot bruk av firma som ikke følger norsk lovverk.

Også MLF peker på farer ved å hyre inn et firma som ikke retter seg etter norske lover og regler.

- Det er dessverre mange som benytter seg av firmaer som verken følger norske regler eller betaler skatt. Ved arbeider som i ettertid viser seg å være feil utført slik at forsikring må tre i kraft, kan dette gi en avkortning eller en total avvisning så lenge det ikke kan forevises et bilag eller en faktura på hva som er utført, advarer Sjur B. Hansen, malermester og styremedlem i MLF.

Se flere bilder
Styremedlem i MLF, Sjur Hansen, anbefaler alle å benytte seg av et firma som er organisert i Norge.

Foto:

Styremedlem i MLF, Sjur Hansen, anbefaler alle å benytte seg av et firma som er organisert i Norge.

Velg organisert

I utgangspunktet er det mulig for alle å registrere seg som håndverker i Norge. Derfor er det særlig viktig å sjekke ut de ulike alternativene grundig, før man hyrer noen til å utføre jobben. Et nyttig sted å begynne er nettopp MLF, som er bransjeforeningen for mesterbedrifter i maler- og byggtapetserfagene i Norge. Alle bedrifter som er medlem av MLF er kvalitetssikret gjennom mesterbrev, noe som innebærer både formell utdannelse og praksis i det aktuelle faget.

- Det er viktig å benytte et firma som er organisert i Norge eller tilsluttet en forening, da dette sikrer at arbeidene blir ivaretatt på en profesjonell måte. Samtidig gir dette en garantiordning for utførte arbeider, forteller Hansen.

Det er enkelt å trå feil i jungelen av håndverkere og håndverkerfirma, og da kan en bransjeforening som MLF lede deg på riktig vei.

- Ved bruk av en MLF-bedrift er man sikker på at arbeidene vil bli utført til avtalt pris og kvalitet. Hvis det mot formodning skulle skje noe som gjør at oppdraget ikke kan gjennomføres etter oppstart, er man beskyttet av garantiordningen til MLF, som dekker krav på over 7.500 kr, med inntil 182.000 kroner, forklarer Hansen. 

Se flere bilder
Ved valg av en MLF-bedrift er du sikret god kvalitet og garantiordninger.

Foto:

Ved valg av en MLF-bedrift er du sikret god kvalitet og garantiordninger.

Gjør en grundig sjekk og skriv kontrakt

For å unngå unødvendig konflikt under eller i etterkant av et oppussingsprosjekt, er det altså flere ting som er viktig å tenke på. I tillegg til å finne ut om bedriften er organisert, er det lurt å sjekke opp bedriftens økonomi, referanser, faglige kompetanse og bruk av kontrakt.

- Når du skal velge håndverksbedrift foreslår jeg at du sjekker referanser og gjerne regnskapet til selskapet på proff.no eller tilsvarende. Det er greit å vite om selskapet har sunn økonomi, slik at arbeidet ikke plutselig stopper opp fordi firmaet for eksempel går konkurs, sier Owren.

I tillegg er en skriftlig kontrakt med oppstart, betalingsbetingelser og omfang essensielt. Det er alltid viktig å enes om hva som skal gjøres, for å unngå at eventuelle tilleggsarbeider ikke kommer som en overraskelse for deg som forbruker i etterkant.

- Det er viktig å be om spesifiserte tilbud, som tydelig viser hva som skal utføres, slik at det ikke gir grunnlag for diskusjon i etterkant, sier Hansen, som i tillegg advarer sterkt mot forhåndsbetaling.

Det viktigste når du skal velge håndverkerfirma, er altså at du tar deg tid til å finne rett firma for jobben. Lite research, slurv med kontrakt og ikke avtalt pris er nemlig oppskrift på konflikt.

Sjekkliste når du skal velge håndverker:

1. Regnskap: Sjekk regnskapet til firmaet for de 2-3 siste årene på brreg.no eller proff.no.

2. Referanser: Hør med tidligere oppdragsgivere om håndverkeren eller firmaet har gjort en god jobb, levert til avtalt tid, osv.

3. Fagbrev: Sjekk om håndverkerne i firmaet har fagbrev. Det er ingen formell kvalitetssikring av firma i Norge, og alle kan i utgangspunktet registrere seg som håndverkere.

4. Mestermerket: Når et firma benytter seg av mestermerket, betyr dette at én eller flere av de ansatte har gyldig mesterbrev. For å få mesterbrev kreves det fag-/svennebrev i et mesterfag, mesterutdanning eller tilsvarende, i tillegg til tilstrekkelig praksis i faget. Sjekk Mesterregisteret på mesterbrev.no for å finne godkjente håndverksmestere.

5. MLF: Er firmaet medlem av Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund? Dette sikrer at dine rettigheter som forbruker blir ivaretatt på en god måte. Sjekk derfor mlf.no.

6. Kontrakt: Alltid benytt en skriftlig kontrakt, som spesifiserer tilbud, betaling og omfang. Du finner standardkontrakter for kjøp av håndverkertjenester hos blant annet Forbrukerrådet.

7. FDV-dokumentasjon: Forsikre deg om at du som forbruker får overlevert dokumentasjon som grunnlag for forvaltning, drift og vedlikehold etter at arbeidet er utført. Dette sikrer at du har kunnskap om produkter og hva som er gjort, slik at du kan vedlikeholde boligen på best mulig måte. FDV-dokumentasjon kan blant annet inneholde rengjøringsmetoder, fargekoder og betjening og service for tekniske installasjoner.

Mer informasjon:

Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF)

Mesterbrev

Proff.no

Brønnøysundregistrene

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.