IFI logo
Se flere bilder
Gir alle fargekoder identisk farge?

Foto: Espen Grønli/ifi.no

Gir alle fargekoder identisk farge?

For noen år siden malte jeg stuen i en varm hvitnyanse, og nå har jeg lyst til å male et tilstøtende rom i samme farge. Jeg har tatt vare på fargekoden slik at jeg kan få nøyaktig den samme nyansen igjen, men av prismessige årsaker vurderer jeg å bruke en annen malingsprodusent. Mitt spørsmål er derfor: Er kodene hos produsentene samkjørt? Eller kan jeg risikere at samme fargekode gir en annerledes farge?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvorvidt fargen blir den samme avhenger av om det er en NCS-kode eller en kode som beskriver produsentens egen miks av farger. Natural Color System (NCS) er et standadisert system som beskriver farger slik vi ser dem. Det fungerer som et internasjonalt fellesspråk for alle som arbeider med farger. NCS-systemet består av totalt 1950 farger, som hver er beskrevet i en todelt fargekode, for eksempel S 2030-Y90R. Hvis fargekoden du sitter på er en NCS-kode, skal fargen bli den samme uansett hvilken produsent som lager malingen.

Men noen produsenter opererer med egne resepter på fargene sine, som ikke hører til i NCS-systemet. Er det en slik kode du har, kan du ikke være sikker på å få samme fargenyanse hos en annen produsent, og bør derfor velge samme som forrige gang.

Nyanseforskjeller

Men selv om NCS-farger skal være fullstendig identiske, må du være oppmerksom på at små nyanseforskjeller kan forekomme. Dette fordi forskjellige blandemaskiner kan dosere litt ulikt, og menneskene som opererer maskinene også kan arbeide litt forskjellig. Men disse variasjonene blir som regel så minimale at de ikke kan oppfattes av det blotte øyet.

Noe som derimot har sterk innvirkning på fargen er malingens glansgrad og materiale den blir brukt på. Vær derfor oppmerksom på velge samme glansgrad på den nye malingen som på den gamle, dersom du ønsker helt like nyanser.

Second Edition

Hvis NCS-koden din er gammel, bør du være påpasselig med å undersøke om det er en S foran koden. S'en står for Second Edition, og gjelder alle farger som ble laget etter 1995. Det kom som et resultat av et forbud mot blyholdige pigmenter i malingen, og den nye kolleksjonen er basert på miljøgodkjente pigmenter som erstatter de gamle. Denne endringen i innholdet i malingene medførte at man ikke greide å reprodusere alle farger identisk med de tidligere, og som en konsekvens av dette måtte hele fargeutvalget revideres. Alle de nye fargene fikk en S foran tallene. En identisk kode uten S er derfor ikke identisk med en som har S'en.

Fargenavn i tillegg til kode

Man bør også være oppmerksom på at de navnene produsentene setter på fargene, ikke er en del av NCS-systemet. To produsenter kan begge godt ha en farge som heter Vanilje, uten at disse to fargene er identisk. Forhold deg derfor alltid til fargekoden fremfor navnet i slike tilfeller.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.