IFI logo
Se flere bilder
Gå på fargejakt og finn din husfarge

Foto: ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no, Alex Booker, Tor Henning Støldal

Gå på fargejakt og finn din husfarge

Har du tenkt å skifte farge på huset, eller bygger nytt og lurer på hvilken farge huset skal ha? Da anbefaler vi at du i første omgang tar bena fatt, og går rundt og ser på hus.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

La fargekartet ligge til du har studert andre hus og omgivelsene til huset ditt, og tatt stilling til om huset skal stikke seg fram, eller gli greit inn i omgivelsene. Sjekk også om det finnes en fargeplan for området.

Se på andre hus

Det er en hyggelig del av fargesettingsprosessen å farte rundt og studere andres hus. Når vi først begynner å se oppmerksomt på fargene rundt oss, blir det spennende å rusle rundt og se. Kanskje finner du et hus som ligner ditt, eller du kan la deg inspirere av helt andre typer hus. Legg merke til farger og nyanser og hvordan de fungerer sammen. Hvor er det fint med mye, lite eller ingen staffasje?

Se flere bilder
Stiftsgården fargesetting

Foto: Alex Booker

STIFTSGÅRDEN: Den flotte trebygningen som huser kongefamilien når de gjester Trondheim, er fargesatt på en måte det er verdt å studere.

Se flere bilder
Fargesetting hus

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

LIKHET: Selv om stilen ikke ligner, kan du få inspirasjon til fargekombinasjoner. Nyanselike jordfarger spiller godt på lag, og bærer preg av tradisjon.

På lag med omgivelsene

Om huset vil kle farger som er godt tilpasset omgivelsene, om det er natur eller andre hus, kan være en smakssak. Noen steder er det flott at alle husene er tilnærmet like, men andre steder fryder vi oss over en variert palett. Det kan godt være variasjon i kulører og samtidig harmonisk, kunsten er å velge farger som harmonerer i kulørthet, hvithet og sorthet. Noen steder er det laget egne paletter som skal bidra til å styrke et steds identitet.

Se flere bilder
Hus i grønne omgivelser

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

NATUR: Et grønt hus gjemmer seg i helgrønn natur. De lyse vindskiene skaper kontrast mot omgivelsene og sier «hei, hei!!»

Se flere bilder
Hus i nabolaget

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

NABOLAGET: I et gråhvitt nabolag kan det friske opp med noen kontraster.

Se flere bilder
Tradisjonsrik fargesetting

Foto: Tor Henning Støldal

TRADISJON: Noen steder er det klare føringer for hvilke farger som kan brukes. I Ny-Hellesund er ny arkitektur tilpasset området med historisk stedstypiske farger.

Sjekk fargen på taket

Når du oppdager en husfarge du liker, bør du løfte blikket mot taket. Fargen på taket er også med på å skape helhetsinntrykket. På alle hus, bortsett fra de med flatt tak, utgjør taket en stor farget flate som påvirker hvordan vi oppfatter fasadefargen. Om taket er rødt, sort eller grått har mye å si.

Se flere bilder
Rødt eller sort tak

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

SORT ELLER RØDT?: Hvilken gråfarge som kler huset ditt, kan være forskjellig om taket er sort eller rødt.

Se flere bilder
Farge på taket

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

MENGDE: Liker du gulfargen? Det store, mørke taket er viktig for helhetsinntrykket her. Hadde taket vært rødt, ville alt sett annerledes ut.

Skal huset være ensfarget eller flerfarget?

De fleste hus kler å være flerfarget, det vil si at for eksempel vinduene og vindusomrammingen markeres. Det kan gjøres med kontrastfarger eller ved mørkere eller lysere nyanser av veggfargen.

Se flere bilder
Rødt og gult hus

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

RØDT OG GULT: Det er ingen regel at røde hus skal ha hvit staffasjefarge. Her markerer gult vinduene fint, og skaper en rolig helhet.

Se flere bilder
Farge på vinduer

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

ØYNE: Det heter seg at vinduene er husets øyne. De blir tydeligere når de markeres.

Se flere bilder
Fremhev bygningsdetaljer

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

FRAMHEVE: Vakre bygningsdetaljer fortjener å bli framhevet.

Skal huset sveve eller være rotet til bakken?

For et tøysete spørsmål, tenker du kanskje, men det er ikke tøys. Når du er på fargejakt, se også på fargen på grunnmurene. Når du betrakter huset på avstand bør ikke fargen på muren stikke seg fram som et belte. Velg en farge som forsterker inntrykket av at huset er forankret i bakken. Fargeekspertene fraråder som regel hvitt. Gråfarger som ligner på stein fungerer bedre; det vil si mørkere eller lysere grånyanser med noe gulhet.

LES OGSÅ: Hvilken farge skal grunnmuren ha?

Se flere bilder
Grå grunnmur

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

STEIN: Gråfarger med litt gulhet anbefales som grunnmursfarge framfor hvitt. Muren virker hel og mer massiv når kjellervinduene males som muren.

Se flere bilder
Naturstein grunnmur

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

NATURSTEIN: Ingen tvil om at et hus som står på en mur av naturstein er godt ankret til bakken.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.