IFI logo
Se flere bilder
Furu - et stuerent gulv

Foto: Södra Interiör/ifi.no

Furu - et stuerent gulv

For noen har furua aldri vært borte, mens andre har snudd ryggen til, nå hilses en gammel, kjær følgesvenn velkommen inn igjen. Furu er med raske skritt tilbake i interiørmoten! Denne gang i en moderne tapning, og langt fra det gamle "furuhelvetet".

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trestrukturer, beiset eller hvitlasert furu og naturstoffer som lin, ull og bomull er de nyeste stjernene på trendhimmelen i år. Økt miljøbevissthet i samfunnet fører til at alternativene stadig veies på miljøvektskålen.

Dette har åpnet dørene for alt fra kortreiste grønnsaker og økologisk kylling til genuine norske interiørmaterialer, som furu!

Godt likt

En spørreundersøkelse Norsk Treteknisk Institutt har gjennomført viser at valget av byggematerialer har en direkte effekt på hvordan innemiljøet oppfattes. Og furu kommer godt ut! Generelt oppfattes tre som et materiale som gir et godt og luftig innemiljø, og som har en lun og varm effekt, og treinteriører blir sett på som koselige. Tre blir foretrukket i gulv, men kan gjerne også brukes til tak, vegger og møbler.

Mange muligheter

Furugulv er ikke lenger hva de var. Mulighetene er mange, og nye teknikker gjør materialet mer motstandsdyktig mot slitasje, og nye overflatebehandlinger er lette å holde rene og pene.

Skal bordene være smale eller brede? Vil du ha overflaten silkemyk eller en børstet, rustikk utførelse? Furu påført en mørkpigmentert olje, en lysgrå, hvit eller ufarget? Foretekkes lakkert naturlig utførelse? Den som vil ha et unikt gulv, velger ubehandlet og står fullstendig fri til å male, lasere, beise, lakkere, lute etter eget hode.

Gjenvunnet respekt

Ikke vær redd for at den gamle furudominansen gjenoppstår, vi skuer ikke mot 80- og 90-tallet med mørkt og gulnet panel fra gulv til tak, der horder av sorte kvister roter til inntrykket, med syrebeiset møblement og lutede gulv som er vanskelige å holde rent.

Men furua vinner nå tilbake litt av respekten! Furugulv kommer som en motreaksjon til det matte, blanke og plastaktige når vi søker det ekte og sanne. Moten i dag er mer ren. Ulike materialer brukes i interiøret for å fremheve og støtte hverandre, og fargevalgene holdes mer dempede og ensartede, eller monokrome med innslag av små aksenter i en sterk og fravikende kulør.

Tips til renhold og vedlikehold

Etter montering må du i utgangspunktet ikke gjøre noe med det fabrikkoljede gulvet, men ved å legge på en klar olje på toppen, forlenger du levetiden på den fargede oljen.

Södra Interiör bruker WOCAs oljer i produksjonen, og i farge- og byggevarehandelen finnes forbrukerforpakninger av anbefalte produkter av samme merke. Produktene er drøye i bruk og blir i det lange løp ikke dyrere enn såpen du finner i dagligvarebutikken. Til daglig rengjøring anbefales støvsuging eller avtørking med vanlig bomullsklut. Ved behov for å vaske gjøres dette med minst mulig bruk av vann.

Sterk nedsmussing og flekker som har fått sitte for lenge fjernes med trerens utblandet i vann. Etterpå settes gulvet igjen inn med pleieolje.

Det finnes også farget olje på småflasker for flekking av eventuelle hakk og sår.

Gulvvarme til furugulv

Gulvvarme er mulig ved massive tregulv, men kyndige fagfolk bør kontaktes. Bruk av gulvvarme kan gi opphav til krympesprekker. 

Vannbåren varme er å foretrekke fremfor elektrisk, og overflatetemperaturen i gulvet skal aldri overskride +27 grader ved tregulv. Det er derfor viktig at systemet gir en jevn temperatur over hele gulvet, og at den ikke blir for høy under møbler og tykke gulvtepper.

Installasjonshøyden er også viktig å ta hensyn til. Et furugulv bygger i seg selv 15-30 mm, dertil kommer varmegulvets tykkelse.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.