IFI logo
Se flere bilder
Fraråder gipsplater på badet

Foto: Frode Larsen/ifi.no og Lars Aarønæs/ifi.no

Fraråder gipsplater på badet

Eksperter fraråder bruk av gipsplater i baderom. I Sverige har bransjen nå gått vekk fra gips på badet.

Kjell M. Kaasa/NW

Kjell M. Kaasa/NW
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Å bruke gipsplater på badet er som å be muggsoppen på middag på Grand, hvis membranen ikke er tett nok. Og det er den ofte ikke, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

Anticimex utfører mange inspeksjoner av norske boliger hvert år. 

- Gipsplater er mer disponible for muggangrep enn andre byggematerialer på grunn av pappen som platene er dekket med. Etter bare to-tre dagers eksponering for fukt i optimal temperatur, kan muggveksten være i gang, sier Nilsen til Newswire.

For sensitive personer kan skjult muggvekst fører til plager som hodepine, sår hals, såre øyne og unormal tretthet. Grunnen er at soppen sondrer ut ørsmå sporer som virvler rundt i innelufta.

Vanlig byggemateriale 

Gipsplater er et vanlig bygningsmateriale i norske boliger. Gips er et dødt materiale, som gjør platene mindre utsatt for bevegelse ved temperatursvingninger. Sponplater kan begynne å svelle dersom de utsettes for fukt.

I Sverige er det nå i praksis innført forbud mot bruk av gipsplater på badet etter at bransjeforeningen Byggkeramikrådet laget nye regler som fraråder gipsplater i våtrom. Forsikringsbransjen var en viktig pådriver bak retningslinjene, og utbyggere som ikke følger disse stiller nå automatisk svakere i erstatningssaker.

I Norge er det imidlertid ingen planer om å gjøre som svenskene. 

- Du kan ikke skylde på skjorta hvis regnjakka er så dårlig at du blir våt. I henhold til byggeforskriftene skal det skal ligge et tett membransjikt utenpå byggematerialet. Det er også spesifisert hvor tykt dette laget skal være, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk.

Byggforsk er en viktig bidragsyter for utformingen av regler god byggeskikk.

- Vi vet at det fuskes, men kravet må heller være at håndverkerne gjør en god nok jobb. Førstelinjeforsvaret må uansett virke for at ikke bakenforliggende konstruksjoner skal bli skadet, sier Fiskum.

Mange dårlige bad

For snar to år siden offentliggjorde Anticimex en omfattende rapport om tilstanden i 9000 norske boliger. Den viste blant annet at bare ett av fire bad var helt i orden.

- I prinsippet er vi enige med Byggforsk, men mener dette handler om å stikke fingeren i jorda. Når vi vet at det går galt så ofte som det faktisk gjør, har vi liten forståelse for at gipsplater fortsatt brukes, sier Roy Malmo Nilsen i Antcimex. 

En del håndverkere har allerede begynt å gå over til andre materialer. For eksempel er platene til Sandefjords-firmaet Litex i ferd med å vinne innpass. Platene er både byggemateriale og membran i ett.

Mer inforasjon

www.anticimex.no

www.litex.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.