IFI logo
Se flere bilder
Fra fengsel til fengslende stue

Foto: Anne Manglerud

Fra fengsel til fengslende stue

Når plassen er liten, teller alle detaljer. I Drøbak sto et hus med flere leiligheter tomt i årevis. Tidligere var det et fengsel.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fengsler er ikke kjent for å ha god plass eller mye komfort. Det kommunalt eide huset sto lenge tomt, og hadde dessuten en mørk fortid som Drøbak Hjelpefengsel. Omsider ble huset solgt, og en av leilighetene overtatt og forandret til en praktisk bolig med stil. Det var på tide å gjøre leiligheten klar for en ny tid.

Speil og lys for romfølelse

Ved å lage kjøkken i stuen fikk leiligheten to rom. Dette er leilighetens sentrum. Målet var å få leiligheten til å virke så stor og luftig som mulig, og fungere for to voksne – kanskje også et barn.

Når boarealet er 48 kvadratmeter, sier det seg selv at ikke oppholdsrommet er stort. Godt lys på riktig plass er alltid viktig, og i små leiligheter blir det ekstra viktig.

Før hadde stuen en trist vinyl på gulvene. Takene var stygge, og for brannsikkerhetens skyld burde de ha blitt kledd med gips eller malt med brannhemmende maling. Løsningen ble det sistnevnte. Det betyr også noe for forsikringen!

Vinduene i det tidligere fengselet var både mørke og umalte. Men det er hvite vinduer som gir maksimalt med lys, så dette ble endret på. Og lyse gulv betyr mye for romfølelsen. Med lite boareal er det ekstra viktig å tenke på lys og luftighet; derfor ble det satt opp flere speil.

Skapdører på begge soverom og i gang er speilkledde, mens den sorte veggen i stuen fikk speil som dekor. Dessuten ble alle vinduene kledd innvendig med speil – alt for lys og romfølelsens skyld! Speilet er plassert i vindusnisjen.

Ny peis gir lys og varme

Den en gang så triste og kalde stuen har blitt lun og god med ny peis! Peisen står i overgangen mellom kjøkken og stuekrok. I peisen ble det dessuten malt med sterke farger inne i hyllene. Små levende lys forsterker fargen fra de malte veggene. Fargene er nøye utvalgte for å passe inn i innredningen ellers i rommet. I peisen har vedkurven dessuten fått en egen, praktisk plass i muren.

I vinterlandet Norge trenger vi litt ekstra lys under mørke årstider. De fleste tenker på leselys, men husk at bare litt lys kan gjøre en mørk krok til en leilighet med lun atmosfære. Noe av den samme nytten kan nok noen fargesterke blomster i vinduskarmen gjøre.

Peisen er murt som en blokk med innmontert innsats.  Dette betyr at peisbålet er godt synlig fra hele rommet! Peisen er samtidig en effektiv varmekilde. Den store, myke sofaen går fint til den sorte fondveggen. Ellers er det sortmalte hyller under speilet.

Sort gir tyngde og ro

Mange føler nok at en sort vegg kan være dristig, men se bare hvor flott det kan være! Sort skaper tyngde og ro sammen med alle lyse flater. Mørke farger fungerer godt i en liten leilighet dersom det gjøres med omhu som her. Stuens fondvegg har fått et tapet i sort med sølvprikker. Den sorte fondveggen brytes opp med speil som trekker inn litt lys og skaper opplevelse av ekstra rom. En stor, deilig sofa har plass til mange, og glir godt inn sammen med den mørke veggen. Sofaen friskes opp av puter i ulike farger, mønstre og materialer. Frisk grønt er det største fargeinnslaget i denne leiligheten. Den store fargeflekken blir det friske, grønne teppet.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.