IFI logo
Se flere bilder
Fra blindsone til blikkfang på kjøkkenet

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Espen Grønli/ifi.no, Mona Gundersen/ifi.no, Siv Munkeberg Brenne/ifi.no, Jan Larsen/ifi.no, Per Erik Jæger/ifi.no, Anne Manglerud/ifi.no, Nina Stang/ifi.no, Konzept K

Fra blindsone til blikkfang på kjøkkenet

Halvmeteren over kjøkkenbenken ender altfor ofte opp som en nøytral blindsone på kjøkkenet. Vi har sett på mulighetene for å skape et dekorativt blikkfang som også tåler vann og søl. Det er tid for å tenke kreativt!

Cecilie Bjørnerud Knap

Cecilie Bjørnerud Knap
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Området over kjøkkenbenken er ofte en utfordring når man skal innrede og pusse opp. Veggen må tåle søl og sprut fra kjeler, stekepanner og kjøkkenkran – samt en runde med vaskekluten opptil flere ganger daglig. Det betyr at man først og fremst bør velge ut fra et praktisk ståsted, men det trenger ikke å gå på bekostning av det estetiske! Vi har sett på noen alternativer til ”halvmeteren over kjøkkenbenken”.

Maling

Maling over benken er et lettvint og dekorativt alternativ som gir uendelige mange fargevalg. Velg da en vaskbar og slitesterk maling som forblir like fin, selv etter vask. Normalt har de litt blankere malingene bedre vaskbarhet enn de matte, men det finnes også nye matte malinger som har gode vaskeegenskaper.

MAGNET- OG TAVLEMALING

Flere produsenter leverer malinger som gjør at man kan bruke kritt eller magneter rett på veggen. Maler man magnetmalingen i bunnen (som er en grunningsmaling) og tar toppstrøket med tavlemaling, kan man bruke både kritt og magnet på veggen.

Se flere bilder
Fra blindsone til blikkfang på kjøkkenet

Foto:

Tavlemaling over kjøkkenbenken er praktisk for middagstips og hyggelige beskjeder.

MAL RETT PÅ GLASSPLATEN

Har man kreative evner og ønsker en individuell løsning, kan man male direkte på glassplaten - som vist på bildet. Her er vanntynnet, hvit maling gradvis iblandet sort for å lage et motiv med bølgeform. Et slikt maleri kan eventuelt også skapes ved å male rett på veggen og montere glassplaten etterpå.

Se flere bilder
Fra blindsone til blikkfang på kjøkkenet

Foto:

For de med kreative evner.

Tapet

Lek med tapet! Den lille halvmeteren over kokesonen kan enten dempes med et nøytralt tapet eller tapetseres i et fargesprek tapet som krever oppmerksomhet.

Uavhengig av hvilken effekt man ønsker, er det viktig å velge et tapet som er vaskebestandig dersom tapetet ikke beskyttes med glass. Tapetet kan også lakkeres for å holde på fargen. Tre-fire tynne strøk med vanntynnet panellakk gjør overflaten bedre rustet mot vann og søl.

Et annet alternativ er å velge våtromstapet som gjør at du ikke er avhengig av å beskytte tapetet, da disse tapetene er beregnet på fuktigere miljøer.

Se flere bilder
Tapet

Foto:

Et grønt blikkfang med tapet fra Borge.

FOTOTAPET

Fordelen med fototapet er at man kan få akkurat det motivet man ønsker over kjøkkenbenken. I tillegg til en rekke standard motiver kan man få produsert tapetet med sitt eget bilde. Spesialmotiv for kjøkkenbenk kan bestilles som én lang stripe slik at man unngår skjøter.

Se flere bilder
Fra blindsone til blikkfang på kjøkkenet

Foto:

Inspirasjon Interiør satser stort på salg av fototapet over kjøkkenbenken.

Akrylplater

Akrylplater med innstøpte elementer som blant annet strå, skjell, sand, blomster, tekstiler og designprodukter, gir en flott effekt over kjøkkenbenken. Platene er ca. 10-11 millimeter tykke og kan også spesialtilpasses. Platene leveres med både sandblåste og blanke overflater og kan skaleres fra én fargenyanse til en annen.

Se flere bilder
Akrylplater

Foto:

Ulike akrylplater fra Konzept K gir et spennende blikkfang på kjøkkenet.

Fliser

Mange velger å legge fliser på veggen mellom over- og underskap. Fliser er slitesterke og lette å rengjøre, og kan gi både trendy og tradisjonelle uttrykk.

Bestemmer man seg for å legge fliser på veggen, bør de aller lyseste fugene unngås, da de misfarges lettere. Impregnering til fugene er et nyttig produkt! En fugeimpregnering stenger skitten ute fra fugenes porøse overflate, og forenkler rengjøringen betraktelig. Behandlingen bør gjentas regelmessig.

Se flere bilder
Fliser

Foto:

Velger man fliser over kjøkkenbenken er utvalget stort.

MAL GAMLE FLISER

Er man lei av de gamle flisene, men ønsker en enkel oppgradering, er maling et alternativ.

Dersom flisene er høypolerte kan det være vanskelig med feste. Det er da ekstra viktig å mattslipe flisene. Skjær bort/slip bort gammel silikon. Vask med egnet rens! Bruk olje- eller vannbasert heftgrunn avhengig av underlaget. Må tørke godt før toppstrøk. Akrylbasert veggmaling som er ment for panel flyter greit ut og gir pen overflate. Fliser og fuger kan males i samme farge. Ønsker man annen farge, så mal først, maskere til fugene når malingen har herdet en god stund. Alanor har også en flisemaling beregnet på keramiske fliser som ikke krever grunning. Fugene kan males opp igjen med fugepenn som føres av samme leverandør.

Se flere bilder
Fra blindsone til blikkfang på kjøkkenet

Foto:

Malte fliser.

Tips: Beskytt med glass

Til tross for at tapetet og malingen er vaskbar, er det en stor fordel å beskytte området rundt kokesonen med glass. Glassplater finnes av ulike kvaliteter: frostet, klart, pleksiglass og herdet glass. Sistnevnte er spesielt godt egnet da dette glasset tåler godt den sterke varmen som oppstår ved kokeplaten.

Tips: Husk fugemasse i overgangen

Uansett hva man velger å ha over kjøkkenbenken, er det viktig å legge en elastisk fugemasse i overgangen mellom kjøkkenbenken og veggen for å unngå at matrester faller mellom benken og veggen. I tillegg er det lettere å holde rent. Husk at det er mange ulike fargenyanser å velge mellom. Tenk alternativt til hvitt. For å få en fin helhet er det en fordel å legge en fugemasse som bryter minst mulig med benkeplaten.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.