IFI logo
Se flere bilder
Fargesetting av peis

Foto: Mona Gundersen/ifi.no, Espen Grønli/ifi.no, Anne Manglerud/ifi.no

Fargesetting av peis

I de fleste norske hjem finner du peishetter og pipemurer som enten er i teglstein, skifer - eller de er hvitmalte. Men, det er ingen ting i veien for å benytte andre farger for å skape en bedre helhet i interiøret.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Personlig mener jeg at ulike varianter av grått passer godt, forteller Trond Riise, teknisk sjef hos Nordsjö, - det er en nøytral farge som lett glir inn sammen med vegger og møbler. Ellers kan du godt spekulere litt i å skape kontrastvirkninger ved å benytte litt markerte og kraftigere farger. Det viktigste er at en har blikk for helheten og sørger for at peis og pipe fremstår som naturlige elementer, i stil med boligen for øvrig.

Enkel jobb

Å endre farge på en ruvende peishette, en pipe og kanskje en brannmur i tillegg, vil kunne gi et helt nytt rom. Og, det som kanskje er mer vesentlig her, er at dette er en svært enkel operasjon, som de fleste mestrer uten problemer. Fremgangsmåten er stort sett den samme som for alle andre malingsprosjekter.

Slik maler du peisen

1. Begynn med å rengjøre flatene. All skitt og løse partikler må fjernes. Bruk en stiv børste på ujevne overflater som teglstein og liknende. Glatte flater kan gjerne vaskes med kraftvask og skylles/tørkes godt av etterpå. Tidligere malte flater må skrapes dersom det er antydning til flassing.

2. Når peishetten eller pipemuren er helt tørr, bør du påføre et strøk med vanlig innendørs grunning. Dette er ikke alltid nødvendig på tidligere malte flater, men dersom de er glatte og du ikke vet hva slags maling som er benyttet, er det tryggest å benytte et strøk med grunning også her.

3. Den store forandringen kommer allerede når du påfører det første toppstrøket. Men husk, du må påføre to strøk for å oppnå et fullgodt resultat. Du kan benytte alle varianter av interiørmaling. Spesialmaling for mur er ikke nødvendig, men vær nøye med at du velger en blankhetsgrad som gir et pent resultat. De fleste velger de mer matte variantene til peis og pipe. Malingen påføres med rull eller pensel, avhengig av hva som fungerer på overflaten som skal males.

Vedlikehold

Alle med peis vet at peishetten har lett for å bli skitten fra røyk og sot som kommer fra ildstedet. Det er ikke alltid like lett å vaske overflater med mye struktur, så det kan ofte være raskere å tørke av det grøvste og heller legge på et nytt malingsstrøk. Da har du også anledning til å variere litt på fargen år om annet.

Ekspertenes tips

Siv Munkeberg Brenne
Interiørdesigner

 -I rom hvor arkitekturen ikke gir noen spennende detaljer, synes jeg det er fint å fargesette enkelte elementer slik at øyet får noe å dvele ved. Det er nærmest norsk tradisjon å male peisen hvit, men det gir ingen ”wow-effekt”. Den engelske designeren Tricia Guild i Designers Guild, sier det slik:

”Hvis du tar et lite rom og maler det hvitt, så får du et lite hvitt rom!”  

Hvitt blir ofte valgt fordi det oppfattes som nøytralt – og trygt. Jeg er ikke alltid ute etter det nøytrale. Nøytrale rom blir veldig kjedelige i nøytrale farger, men et kjedelig element i rommet kan bli spennende i en litt spenstig farge.

Har du et relativt kjedelig piano og en ganske kjedelig spisestue, i et nokså kjedelig rom, vil farger være med på å gjøre opplevelsen av rommet bedre.

Se flere bilder
Peis fargesatt av Siv Munkeberg Brenne

Foto:

Peis fargesatt av Siv Munkeberg Brenne

Se flere bilder
Peis fargesatt av Ellen Skifjeld

Foto:

Peis fargesatt av Ellen Skifjeld

Ellen Skifjeld
Interiørkonsulent

- Det hender jeg får spørsmål om fargesetting av peis. Stadig flere blir oppmerksomme på at dette er elementer som det går an å gjøre noe mer ut av enn hva vi tradisjonelt ar vant til. I disse eksemplene var det et uttrykt ønske om at peisene skulle fremstå som et smykke, altså ta seg godt ut. Valget falt på gråtoner, blant annet for at fargen skulle være lett å kombinere med interiøret for øvrig og ikke fremstå for dominerende.

Eventuelt kan en velge å beholde murpussen i sin naturlige gråfarge.

Kari Osvold
Journalist/innreder

- Jeg vil gjerne eksemplifisere med denne peisen, som ligger i et relativt lite rom som utgjør både kjøkken og stue. I slike tilfeller bør selv en fargeglad person begrense seg litt når det gjelder farger på de store flatene. Med mye hvitt skal det imidlertid ikke så store innslag av farger til før det virkelig synes. Ved å velge klare, rene farger i peisnisjene oppnår du virkelig et flott blikkfang, uten at det dominerer rommet. Benyttes levende lys i nisjene, forsterkes effekten. Det kjennes som om peisveggen og bålet er mye større. Velger du mer dempede farger blir effekten selvsagt mer diskret, og uten tente lys framstår nisjene som mye mørkere.

Se flere bilder
Peis fargesatt av Kari Osvold

Foto:

Peis fargesatt av Kari Osvold

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.