IFI logo
Se flere bilder
Fargene som gjelder nå

Foto: Chera Westman/ifi.no

Fargene som gjelder nå

Årets Designers Saturday er gjennomført med masse nyskapning, design og interiør – men hvilke farger var det egentlig å se?

Rebecca Johnsgaard

Rebecca Johnsgaard
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Designers Saturday er den største og viktigste møteplassen for design- og interiørarkitektur i Norge. Her blir det siste innen belysning, tekstiler, møbler, farger og former vist frem i ulike utstillinger over hele hovedstaden. I år var det nye Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design hovedbasen for arrangementet med en lang rekke med fremoverlente og aktuelle designhus stilte ut deres siste konsepter innen form og farge. 

Med en overordnet tematikk som «Change», forventer man friske pust i alle retninger, men hvordan står det til på fargefronten?

Se flere bilder
Amerikalinjen sitt livlige møtepunkt

Foto: Chera Westman/ifi.no

HAVEN: I hjertet av Amerikalinjen finner du deres grønne oase «Haven». Her er det gule original fliser, åpent glass tak og grønne, friske planter som skaper en helt unik atmosfære. Kombinasjonen av sterke farger og rommets luftighet gjør det til et livlig møtepunkt for alt fra større events til frokostmøter.

Lek med farger

HAY er en skandinavisk samtidsfavoritt som kombinerer sterke fargeprofiler med minimalistiske nordiske uttrykk. Når man kommer inn i lokalene deres i et klassisk Oslo-bygg blir man møtt av et livlig univers. Et godt opplyst kobolt blått rom med hvite paneler nederst langs veggene, står i kontrast med slanke bokhyller i naturtre. Her er det ikke manko på fargebruken, der både vegger, interiør og møbler har en blanding av duse pasteller til sterke aksentfarger.

Slik sammensetning av farger har vi sett mye av på blant annet sosiale medier de siste par årene, der populariteten for å utfordre fargebruken i eget hjem er økende. 

Se flere bilder
Kontrastfarger hos HAY

Foto: Chera Westman/ifi.no

FARGELEK: Inne i HAY sitt lille univers i Bogstadveien er rommene sterkt preget av den klassiske Oslo-bygg stilen, med stukkatur og rosetter. Fargene som er brukt er blandinger av duse grønnfarger, sterke aksentfarger som blå og rød sammen med treverk i naturlige farger. Stoler og mindre interiør i farger som rust og mørke blå er også å finne rundt i lokalet. 

En grønn oase

Farger og former som skaper kontrast er en gjenganger her, men også i flere av de nordiske interiørbutikkene. A. Huseby peker seg spesielt ut i denne kategorien med sine sterke farger på hyller og tepper rundt i lokalet. Fargepaletten i deres nye kafé 1889, som ligger vegg i vegg med butikken, strekker seg fra mild cognac, rød jord, sennep og til ulike toner av grønt.

Fargene, de store vinduene, design klassikere og grøntarealet skapt rett utenfor bidrar alle følelsen av å sitte i en stilren, grønn oase.

Se flere bilder
A.Huseby sin nye cafe

Foto: Chera Westman/ifi.no

  KAFÉ 1889: Å skape en atmosfære som er både avslappende og innbydende var viktig under utviklingen av den nye Huseby 1889-kafeen. Dette er blitt gjort ved bruk av farger som cognac, jord, sennep og ulike nyanser av grønn. 

En roligere fargepalett

 

Farger som sennep, jord og grønn i ulike nyanser er gjengangerne hos dem alle. I lokalene til Novelties kommer deres lidenskap for subtile, naturlige farger og funksjonelle design tydelig frem i deres utstilling. Kontraster var likevel tilstede med tynne gardiner i strågul, rust og beige. Materiale og fargevalget for disse gjorde seg godt med de ellers nøytrale møblene, dekor og vegger.

Se flere bilder
Nøytrale møbler med gule kontrast gardiner

Foto: Chera Westman/ifi.no

MYKE KONTRASTER: Hos Novelties er det tynne gardiner i strågult, rust og beige som skaper "skillevegger" i lokalet. 

 

På kontorene til Flokk blir vi møtt av et åpent landskap med lyst treverk og nøytrale vegger. Rundt oss er vi omgitt av stoler, krakker og sofaer i ulike farger — sennep, blå, dus grønn, jord og lys brun. Her kan det umiddelbart trekke tråder for fargebruken mellom de ulike utstillerne.

Se flere bilder
Puffer i flere farger hos Flokk sitt lokale

Foto: Rebecca Johnsgaard/ifi.no

FARGER: Puffene i Flokk sine lokaler er en regnbue av fargene vi ser igjen i flere av de andre showrommene i årets Designers Saturday. Fargene er tydlige, dog litt mer dempet i tonen.    

Med bærekraft i fokus

 

Med «Change» som overordnet tema, ble det hos Flokk fremvist en kontorstol fra merke HÅG. Her hadde det blitt tatt i bruk ødelagte brøytestikker til å lage en vri på deres klassiske stol «Capisco puls». Fargen som er en rødbrun farge passer inn hos alle utstillerne og deres fargepaletter, og ser ikke tilfeldig ut – men det er akkurat det den er. Stolens farge kommer fra 100 tonn sorte og røde brøytestikker som er blitt smeltet sammen til et begrenset opplag på 200 stoler. 

Se flere bilder
Rødbrun kontorstol laget av resirkulerte brøytestikker

Foto: Chera Westman/ifi.no

  MED «CHANGE»SOM TEMA: HÅG lanserer 200 eksemplarer av den ikoniske kontorstolen «Capisco puls» laget av resirkulerbare brøytestikker. Fargen er en unik rødbrun farge. 

La naturen skinne gjennom

 

Når vi snakker om farger er det en selvfølge at man også snakker om fargen på gulv. Måten du innreder på og hvilke farger du velger har stor innvirkning på rommets atmosfære. Ubehandlet treverk og naturtre er en gjenganger og en tydelig bauta i nordisk design. Hos Pergo er det åpenbart at det naturlige er tilbake for fullt, og strekker seg fra lyse til mørkere alternativer. 

Farger på gulv og vegger er et samspill – lyst gulv kombinert med en mørkere maling på veggene vil gi en illusjon av at det er høyt under taket, mens mørkere gulv med lyse vegger gjør bredden visuelt større. Naturlige, lysere farger vil også gi rommet en åpen og lys følelse, uten å overdøve møbler og farger på veggene. 

Se flere bilder
Gulv hos Pergo

Foto: Chera Westman/ifi.no

  GULVET: Når vi snakker om farger er det en selvfølge at man snakker om fargen på gulvet også. Hos Pergo blir det vist frem gulv i alle slags farger og stiler. Naturfarget, ubehandlet gulv er tilbake for fullt. 

Designers' Saturday

Designers’ Saturday er den største og viktigste møteplassen for design- og interiørarkitektur i Norge. Dette er en designhappening som går av stabelen i september annethvert år. Da åpnes over 150 showroom og butikker med fokus på møbler og interiør og det siste og beste innen møbler, belysning, tekstiler, kjøkken og gulv vises frem for fagbesøkere under to dager, og for publikum den tredje dagen.

 

I år ble Designers' Saturday arrangert 10.-12. september. www.designerssaturday.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.