IFI logo
Se flere bilder
Dette er årets hyttestil 2021

Foto: Paradis Interiørarkitekter

Dette er årets hyttestil 2021

Vi har lenge sett sort, brunt og grått som viktige trendfarger i norsk hyttestil. I 2021 er vi mer åpne for stiler med personlighet og særpreg. – Våg å bruke mer farger på hytta, sier interiørarkitekt Kristin Bjørkavåg.

Anna Leikanger Voje

Anna Leikanger Voje
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fargetrendene for 2021 preges av at vi nordmenn har åpnet sinnet vårt for sterkere farger. Og på sommerhyttene er vi i full gang med friske farger både innvendig og utvendig. På fjellhyttene, derimot, har vi fortsatt en noe ensartet stil.

– Vi ser jevnt over at svart, brunt og grått har gått igjen på fjellhyttene. Jeg synes jo det er litt kjedelig når det er så mange fine farger på fjellet, sier Kristin Bjørkavåg, daglig leder og interiørarkitekt i Paradis Interiørarkitekter.

Selv om nordmenn har ulike preferanser, er det visse trender som kommer i årets hyttestil 2021.

Vi vil bringe naturen inn

Felles for oss alle er at årets hyttestil 2021 skal inspireres av nærliggende natur. På fjellhyttene vil vi ha det lunt og koselig, og derfor går mange for mørke farger. Vi beveger oss vekk fra rutete stoff, og foretrekker heller tyngre stoff som velour. Som tilleggsfarger i fjellhytteinteriøret har mørkebrun og burgunder blitt populært.

Stilen på hytter ved sjøen er gjerne lysere.

– Her peker trendene mot lyst treverk og en palett av blått, turkis og pastellfarger. Mange tør å bruke litt mer farger og være litt kulere i stilen. Den tidligere populære båtlook’en er på vei ut, og de fleste vil heller ha en nordisk sydenstil, forteller Bjørkavåg.

Ellen Lind, daglig leder hos Green Apple, ser at det gjerne går i lettere farger og stoffer på hyttene ved sjøen.

– Vi ser nå mange sære, litt syrlige pasteller, som surgul og korall. Fargene må synes - de skal ikke fremstå blasse mot himmel og hav. Nå har vi også blitt flinkere til å bruke flere forskjellige stoffer, ikke bare liftgardiner slik det gjerne var før, forteller hun.

Se flere bilder
lun og koselig fjellhytte

Foto: Tyrilin

LUNT OG KOSELIG: På fjellhyttene vil vi ha det lunt og koselig, og derfor går mange for mørke farger.        


Se flere bilder
vi foretrekker tyngre stoff fremfor rutete, lett stoff på vinterhytta

Foto: Paradis Interiørarkitekter

TYNGRE STOFF: Vi beveger oss vekk fra rutete stoff på hytta, og foretrekker heller tyngre stoff som velour.        


Se flere bilder
mer farger på sommerhytta

Foto: Paradis Interiørarkitekter

LYS SOMMERHYTTE: Mange tør nå å bruke litt mer farger og være litt kulere i stilen på sommerhyttene.        

Evigvarende trematerialer med farget beis eller olje

Hyttas rolle som tilflukts- og fristed gjenspeiles i de vedvarende trepreferansene. Vi bruker trestrukturen som et viktig virkemiddel for å oppnå den lune og koselige følelsen. Nytt for tiden er at vi liker de gode, gamle treslagene i nye farger. Rene furuhytter er ikke lenger særlig populært.

– Nordmenn foretrekker stort sett den klassiske brunfargen på tradisjonelle hytter utvendig, men nå skal den være mørkere. Det sorte i brunfargen skal dominere, og fargen skal være avdempet og rolig, sier Gunn Nielsen hos Tyrilin.

Ton i ton fargepalett

Inne i hytta går de fleste nå for samme farge i tak som på vegger.

– Folk vil gjerne at fargepaletten skal være sømløs og at fargene går ton i ton. For tiden er brune toner mest populære. Vi har også begynt å bruke mørke farger på innramminger som virkemiddel, forteller Nielsen.

Store vindusflater med mørke innramminger får nemlig uterommet og innerommet til å harmonere, og er en fin måte å ta naturen med inn.        

Klassiske, tidløse materialer er et lurt valg

Utfordringen med trender er at de er midlertidige, og det som er veldig populært ett år, er kanskje ikke like stort det neste. Men det betyr ikke at man ikke kan være tidsriktig og oppdatere hytta etter trender. En enkel måte å holde hyttestilen aktuell på, er å jobbe med detaljene i interiøret.

- Det er mer tidløshet og hold i naturmaterialer. Hvis du velger rolige og sømløse farger, kan du variere med tekstiler og annet som er enklere å bytte ut. Det er verre om du maler hele veggen påskegul, poengterer Bjørkavåg.

Interiørarkitekten er opptatt av at nordmenn skal våge å legge seg på en mer særegen stil, og at alle fjellhytter ikke trenger å være brune, svarte og grå.

- Man kan ha det hyggelig og lunt uten at hytta er helt lik alle andre fjellhytter. Her kan man godt innlemme flere fargetoner. Tør å være mer personlig i stilen, oppfordrer hun.

Fjellet byr på en vakker fargepalett, og Bjørkavåg foreslår at man lar seg inspirere av naturen rundt.

- Lyng og mose har for eksempel flotte farger, sier hun.

VERDT Å MERKE SEG:

Reguleringsplanen kan sette føringer for hvilke farger som er tillatt i ditt hyttefelt. Ifølge Byggstart.no kan vanlige krav være at utvendig farge på hytta skal være naturtilpasset, slik at fargen harmonerer med nærliggende natur og andre hytter.        

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.