IFI logo

Derfor bør du lage oppstrøksprøver

Det er viktig å planlegge godt når du skal male huset, både inn- og utvendig. Vi kjenner oss nok alle igjen i å bare hoppe i det, og med litt forskrekkelse innse at fargen ikke helt var slik som du hadde sett for deg. Da bør du først lage oppstrøksprøver.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

En farge på et fargekart kan fort se veldig annerledes ut enn når den er på husveggen. I denne filmen viser Charlotte Holberg Sveinsen, Kreativ leder og Fargesjef hos IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, hvordan, og hvorfor du bør lage oppstrøksprøver før du setter i gang å male.

Annonse

Hvorfor

Det er lurt å lage en oppstrøksprøve på samme type overflate som du skal male på, da får du et korrekt inntrykk av hvordan fargen vil bli seende ut.

– Du kan spare både tid og penger ved å lage en slik prøve. Hos de aller fleste fargeforhandlere kan du få kjøpt en prøveboks med malingen du har valgt, og som ikke koster så mye, sier Holberg Sveinsen.

 

– Det koster mye mer å male en hel vegg for så å innse at fargen kanskje ikke var slik du hadde sett for deg, legger hun til.

Se flere bilder
Oppstrøksprøve, bordkledningsbord

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FORSKJELL: Se så stor forskjell det var på fargekartet og den faktiske overflaten som ble malt. Type materiale og forskjellige lysforhold har mye å si på hvordan fargen vil oppfattes.

Hvordan

For at oppstrøksprøven skal gi det beste og mest realistiske resultatet kan du finne frem små lengder av materialet overflaten av huset har. I denne filmen er det bordkledning på huset, så da ble det brukt to fabrikkgrunnede bordkledningsbord for å teste fargen.

– Rør godt i prøveboksen og sett i gang med å male. Har du fabrikkgrunnede bordkledningsbord som vi har i denne filmen, er det anbefalt å male minimum to strøk for å få et mest mulig realistisk resultat, sier Holberg Sveinsen.

 

– I utgangspunktet skal du ikke male i direkte sollys, men når du lager prøver kan du gjøre det om du må, siden dette kun er for å få et estetisk inntrykk av hvordan fargen blir, legger hun til.

Se flere bilder
prøvebokser fra Flügger

Foto: Iver Valkvæ/iif.no

PRØVEBOKSER: Prøvebokser får du kjøpt hos de aller fleste fargeforhandlere. Mal minimum to strøk for å få et mest mulig realistisk inntrykk av hvordan fargen vil bli seende ut på husveggen.

Les mer
Annonse

Fordeler

Det finnes flere fordeler ved å lage en oppstrøksprøver. Tester du fargen på et løst bordkledningsbord kan du for eksempel ta det med deg rundt huset for å se hvordan fargen påvirkes av dagslyset.

– En farge kan oppfattes annerledes avhengig av lysforhold, derfor er det fint å ta med seg prøven rundt huset og se hvordan fargen oppfører seg i ulike lys og skyggeforhold, sier Charlotte Holberg Sveinsen.

 

– Som du kan se i denne filmen er det veldig lurt å teste fargen, fordi prøven ble helt annerledes enn det vi først trodde da vi så fargen på fargekartet, avslutter Holberg Sveinsen.

Se flere bilder
Malte bordkledningsbord.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FORDEL: En fordel med å lage oppstrøksprøver på løse bordkledningsbord er at du kan ta de med deg rundt huset for å se hvordan fargen påvirkes av lys og skygge.

Mer informasjon
Dele
Dette ble brukt
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.