IFI logo
Se flere bilder
De helt moderne boliger

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

De helt moderne boliger

Det norske, internasjonalt anerkjente arkitektkontoret Snøhetta satser nå også i boligmarkedet - med konsern som Hydro og Siemens som partnere.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er en helt ny form for boligbygging. Hjemmene, enten det er enkeltboliger eller flere samlet, er satt sammen av moduler som alle er 4,80 x 4,80 meter. Ikke bare er materialvalget og byggemetodene helt spesielle; det betyr at man nå i langt større og enklere grad med modulene kan utvide sine hjem etter behov.

Selskapet Løvetann, med utspring i arkitektkontoret Snøhetta, har bestemt seg for å skreddersy hjem bygget opp med moduler for et globalt privatmarked. Det betyr at boligene og materialvalg skal passe like godt i skandinavisk kulde som i afrikansk og sørøst-asiatisk varme.

Dette er innovativt. Den første presentasjonen fant sted i Fredrikstad i slutten av august med en toetasjers paviljong som viser mulighetene. Paviljongen er bygget sammen med Fredrikstad Boligbyggerlag, som allerede i januar 2006 starter byggingen av de 20 første enheter i Fredrikstad. Atskillig flere kommer utover året.

Modulene skal bestå av robuste byggematerialer, som aluminium fra Hydro. Det er viktig at eier skal kunne endre og være fleksibel; å kunne forandre hjem etter eierens skiftende behov. Hjemmet behøver slett ikke ha et utseende som paviljongen i Fredrikstad - skreddersydde, utskiftbare paneler skal nærmest gi ubegrensede designmuligheter. Man kan velge malte flater, man kan velge stein - i stedet for glass.

I tillegg til at Hydro leverer aluminium til modulene, skal Siemens bidra med mye - fra elektriske oppvarmingssystem til kjøkken- og baderomsutstyr. De leverer hvite- og brunevarer, tv og stereoutstyr, datamaskiner og sikkerhetssystem - world wide. Det kommer ingen snekkere og andre håndverkere og setter opp hjemmet; det gjøre medarbeidere fra Siemens.

I Løvetann-prosjektet vist i Fredrikstad har arkitektene i et minimalistisk hus ment det også skal være komfort - og har valgt vegg-til-vegg-teppe i hele 2. etasje. Det har de gjort i samarbeid med Egetepper fordi man nå virkelig kan leke seg med design på gulvflatene. Også her skal man kunne velge helt etter sin egen smak, noe man kan gjøre i Egeteppers Highline Express-system med nesten ubegrensede muligheter innen form og farger. Her er det valgt en lys treimitasjon, nesten hvit, i en ny lav teppekvalitet som heter Ege E16 Loop.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.