IFI logo
Se flere bilder
Brannøvelser er viktig i borettslag og sameier

Foto: Terra Skadeforsikring

Brannøvelser er viktig i borettslag og sameier

Det er viktig å utarbeide en plan for evakuering ved brann i borettslaget.

Knut Randem/MLF

Knut Randem/MLF
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To av tre styrer i norske borettslag og sameier har ikke utarbeidet noen plan for evakuering av beboerne i tilfelle brann eller andre ulykker. Enda færre har gjennomført brann- eller evakueringsøvelse.

Ingen plan

Tallene er hentet fra en undersøkelse som Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) har utført for Tryg Forsikring og Norsk brannvernforening blant over 1000 boligselskaper. I undersøkelsen oppgir 76 prosent av styrene at de ikke har laget noen plan for hvordan beboerne skal evakueres dersom det skulle bryte ut brann eller andre ulykker i borettslaget.

Få øver

87 prosent av styrene opplyser at de ikke har gjennomført noen form for brann- eller evakueringsøvelser for beboerne i løpet av de siste fem årene. 41 prosent svarer at de ikke ser dette som et nødvendig behov, mens 40 prosent sier at de ikke en gang har tenkt på muligheten for å arrangere en slik øvelse.

Avhengig av naboene

Utgangspunktet er det er ikke mer brannfarlig å bo i borettslag enn i enebolig. Men i flerbolighus er du i mye større grad avhengig av naboene rundt deg. Derfor er det viktig at alle vet hva de skal gjøre i tilfelle det oppstår brann.

- Det er også viktig at man øver på slike situasjoner med jevne mellomrom, sier kommunikasjonssjef Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring.

Misforstått om øvelse

Flere av styrene i undersøkelsen oppgir at de finner det vanskelig å gjennomføre brannøvelser fordi de har mange eldre beboere med nedsatt bevegelsesevne. Andre skylder på at brannøvelser vil kunne skremme beboerne.

– Da har man misforstått hva en brannøvelse er. En brannøvelse skal tvert imot gjøre folk tryggere, fordi man lærer hvordan man skal opptre i tilfelle brann. At det er mange eldre beboere som kanskje trenger hjelp for å komme seg raskt ut, gjør det bare enda viktigere å ha en plan for evakuering og gjennomføre øvelser, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Mer informasjon

www.brannvernforeningen.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.