IFI logo
Se flere bilder
Behandling av teak på badet

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Alfort

Behandling av teak på badet

Vi har lagt teakgulv på et bad. Hvordan skal vi overflatebehandle det?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips!

NB! Se til at gulvet er helt tørt og helt rent før du behandler det.

Våre eksperter anbefaler behandling med olje fremfor voks eller hardvoksolje. Voksen vil kunne få skjolder i et vått miljø. Velg en olje av god kvalitet med høy tørrstoffandel, for eksempel Liberon Finishing-Oil.

Du skriver ikke om du har teak i hele baderommet, også i våtsoner. Har du det er behandlingen ekstra kritisk, og slites raskere enn gulvet i tørre soner. Er det teak også i våtsone, må du olje mye før du tar gulvet i bruk.

 

Dråpetest

Oljen påføres ved at du pensler på et jevnt, tynt lag og lar dette trekke inn før du tørker av overskytende olje, altså olje som ikke har trukket inn. På boksen bør det stå hvor lenge oljen skal trekke. Deretter venter du minimum 6-8 timer, gjerne over natten, før du gjentar påføring, venting og avtørking. I tørre soner bør du gjøre dette 6-8 ganger før du tar en dråpetest. 

Dråpetesten utføres for å kontrollere at treverket er mettet med olje og ikke trekker vann. Drypp en dråpe vann på gulvet. Perler dråpen seg, er treverket mettet. Flyter dråpen ut, bør du gjenta påføringen på samme måte som tidligere. Utfør dråpetesten noen forskjellige steder på gulvet, slik at du er sikker på at det har trukket nok overalt.

Se flere bilder
Dråpetest

Foto: Robert Walmann/ifi.no

DRÅPETEST: Ved å dryppe litt vann på overflaten, og se om vannet perler seg eller flyter ut, sjekkes om gulvet er oljet nok.

Mange tynne sjikt

Du skal altså påføre olje i mange tynne sjikt, til treverket er mettet med olje. Etter en tids bruk gjentar du dråpetesten. Flyter vanndråpen ut, må du påføre mer olje til en ny dråpetest sier at treverket er mettet. Fremgangsmåten er den samme som ved første påføringsrunde. Husk å rense gulvet og la det tørke godt før du behandler.

I våtsoner vil du måtte teste metningsgrad oftere enn i tørre soner.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.