IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Behandling av teak på badet

Foto: Robert Walmann/ifi.no, Alfort

Behandling av teak på badet

Vi har lagt teakgulv på et bad. Hvordan skal vi overflatebehandle det?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips!

NB! Se til at gulvet er helt tørt og helt rent før du behandler det.

Våre eksperter anbefaler behandling med olje fremfor voks eller hardvoksolje. Voksen vil kunne få skjolder i et vått miljø. Velg en olje av god kvalitet med høy tørrstoffandel, for eksempel Liberon Finishing-Oil.

Du skriver ikke om du har teak i hele baderommet, også i våtsoner. Har du det er behandlingen ekstra kritisk, og slites raskere enn gulvet i tørre soner. Er det teak også i våtsone, må du olje mye før du tar gulvet i bruk.

 

Dråpetest

Oljen påføres ved at du pensler på et jevnt, tynt lag og lar dette trekke inn før du tørker av overskytende olje, altså olje som ikke har trukket inn. På boksen bør det stå hvor lenge oljen skal trekke. Deretter venter du minimum 6-8 timer, gjerne over natten, før du gjentar påføring, venting og avtørking. I tørre soner bør du gjøre dette 6-8 ganger før du tar en dråpetest. 

Dråpetesten utføres for å kontrollere at treverket er mettet med olje og ikke trekker vann. Drypp en dråpe vann på gulvet. Perler dråpen seg, er treverket mettet. Flyter dråpen ut, bør du gjenta påføringen på samme måte som tidligere. Utfør dråpetesten noen forskjellige steder på gulvet, slik at du er sikker på at det har trukket nok overalt.

Se flere bilder
Dråpetest

Foto: Robert Walmann/ifi.no

DRÅPETEST: Ved å dryppe litt vann på overflaten, og se om vannet perler seg eller flyter ut, sjekkes om gulvet er oljet nok.

Mange tynne sjikt

Du skal altså påføre olje i mange tynne sjikt, til treverket er mettet med olje. Etter en tids bruk gjentar du dråpetesten. Flyter vanndråpen ut, må du påføre mer olje til en ny dråpetest sier at treverket er mettet. Fremgangsmåten er den samme som ved første påføringsrunde. Husk å rense gulvet og la det tørke godt før du behandler.

I våtsoner vil du måtte teste metningsgrad oftere enn i tørre soner.

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Bjørg Owren  | 
Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Bjørg Owren  | 
Denne fargen velger du på maling i 2022
Innendørs

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det...

Bjørg Owren  | 
Hardvoksolje – oljen som blir som en lakk
Innendørs

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate....

Chera Westman  | 
Godt følge til brunt
Innendørs

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Bjørg Owren  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.