IFI logo
Se flere bilder
6 tips til deg som skal beise panelet

Foto: Nordsjö

6 tips til deg som skal beise panelet

Her er tipsene som gjør at du lykkes når du skal beise trepanel hjemme eller på hytta.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Med transparent behandling kan du sette farge på panelet og samtidig beholde det naturlige uttrykket. Særlig på hytta er det pop med behandlinger som interiørbeis, panelbeis, hardvoksolje, panellakk, panelvoks, dekorvoks, trebeis og treolje.

Her er 6 tips til deg som vil få et pent resultat når du behandler panelet:

Annonse

1. Finn ut om panelet er behandlet før

Før du bestemmer deg for type behandling, bør du vite om panelet er behandlet før eller ikke. Noen produkter egner seg best for nytt ubehandlet treverk, mens andre kan brukes både nytt og gammelt, forutsatt at det ikke er behandlet før. Det finnes også produkter som kan brukes på det meste, som nytt og gammelt, tidligere behandlet og ubehandlet.

For å gjøre det beste valget, lønner det seg derfor å kjenne underlaget før du går i butikken. Da er det enkelt for de i butikken å gi gode råd og riktig produkt.

Se flere bilder
Beise trepanel

Foto: Tyrilin

VÆR OBS: Husk at både fargen på treverket, hvordan innsuget i treet er og måten beisen påføres er med å avgjøre sluttresultatet.

2. Husk at underlaget påvirker

Fordi behandlingen er transparent, vil fargen på underlaget skinne gjennom og påvirke resultatet. En farge vil derfor se helt annerledes ut på nytt, hvitt tre, enn på brunt, gammelt panel. Fargen kan også bli kraftigere på eldre ubehandlet panel enn på nytt, på grunn av godt innsug. Har du gammelt, gulnet panel, kan du lysne det først med et hvitpigmentert produkt, før du påfører fargen du ønsker. Uansett bør du alltid teste fargen på ditt underlag først.

Se flere bilder
Underlaget påvirker beisen

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

UNDERLAGET: Trepanelet gulner og mørkner etter hvert som det eldes. Det er stor forskjell på nytt til venstre og gammelt til høyre.

Les mer
Annonse
Se flere bilder
Beis på nytt/gammelt panel

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

SAMME BEIS: Underlaget har mye å si for sluttresultatet. Her testes samme farge på to ulike underlag: Nytt øverst og gammelt, gulnet nederst.

3. Velg riktig verktøy

Med transparente behandlinger er det ekstra viktig å velge kvalitetsverktøy, fordi ujevnheter vil synes godt. Bruk en bred, flat pensel eller rull for glatte flater, i kombinasjon med fordriver og skråpensel for hjørner og detaljer. Det gir et godt utgangspunkt for rask og skjoldfri påføring.

Se flere bilder
Pensel til beis

Foto: Tyrilin

VERKTØYET TELLER: En bred, flat pensel av god kvalitet er perfekt for rask og skjoldfri påføring.

4. Ikke del på jobben

Fordi tykkelsen på strøket og måten vi påfører beisen betyr mye for sluttresultatet, bør beisingen utføres av én person. Skal det være dugnad, anbefales det å ta ett rom hver. Eventuelt kan én og samme person påføre, mens den andre går bak og jevner ut finishen med en fordriver.

5. Arbeid med ett felt av gangen

Vanntynnede transparente behandlinger tørker raskt. Derfor er det lett å få synlige start- og stoppmerker. Så fjern tak- og gulvlister, og påfør beis på 1-2 bord av gangen.

6. Kanskje det holder med ett strøk

Hvor mange strøk du påfører, er med på å bestemme hvordan fargen blir. Ett strøk kan være nok til å gi den fargen og beskyttelsen du ønsker. Ønsker du et mer dekkende resultat med mørkere farge, kan du påføre flere strøk. Et mindre dekkende utseende oppnås ved å trekke av beis med en lofri klut etter påføring.

Se flere bilder
Hvor mange strøk beis?

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

TEKNIKK: Fargen legges på med pensel og blir mer dekkende når den legges på med en pensel (øverste), mens den blir som et tynt slør når den strykes ut med en lofri klut.

Mer informasjon
Dele
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.