IFI logo
Se flere bilder
Slik maler du et tak, steg for steg

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Slik maler du et tak, steg for steg

Å male tak kan være en utfordrende oppgave, og for mange er det et spørsmål om å overlate jobben til en profesjonell maler. Likevel er det fullt mulig å gjøre det selv. I denne artikkelen deler vår ekspert tipsene som øker sjansen for skjoldefri suksess på første forsøk.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Vurderer du å male taket ditt selv? Selv om det å male taket kan være utfordrende trenger du ikke å være proff – med nøye forberedelser og riktig teknikk kan du fint friske opp taket ditt hjemme. Malermester Åsa Schaanning fra Jordan deler gode råd, slik at du kan ta fatt på prosjektet med selvtillit og oppnå et tilfredsstillende resultat.

VISER HVORDAN: I denne videoen viser malermester Åsa Schaanning hos Jordan hvordan du går frem om du skal male taket.

Forberedelser før du setter i gang

Gode forberedelser er viktig når du skal male taket. Dekk til gulv og møbler med plast eller dekkfilt for å beskytte mot drypp og søl. Forsikre deg at taket er rent og fritt for støv, skitt og smuss som kan påvirke heften til malingen som skal oppå. Det kan derfor være nødvendig å vaske taket før du setter i gang. Rydd unna ting som står i veien, og gi deg selv godt med arbeidsrom. Da er det enklere å bevege seg fritt og effektivt rundt i rommet når du maler.

– Bruk også maskeringstape for å beskytte kanter, vegger og listverk om det er nødvendig, sier Schaanning. – Husk at du aldri skal teipe direkte på gulvet. Når du fjerner teipen, kan limet ta med seg overflatebehandlingen.

Se flere bilder
Gjør klar rommet før maling

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RYDD UNNA: Rydd og gjør klart før du setter i gang å male. Med godt arbeidsrom er det enklere å bevege seg raskt og effektivt rundt om i rommet.

Glansgrader

Før du setter i gang er det også lurt å sette seg inn i de ulike glansgradene til en maling. Lav glansgrad gir et matt utseende, mens maling med høyere glans gir en blankere overflate.

– Det er lettere å få et godt resultat med en matt maling, spesielt i rom med vinduer og mye lys. Før var det mye mer vanlig med blanke tak, da det ble brukt mer oljemaling. Nå ønsker de aller fleste et matt utseende. Skal du male taket på et våtrom bør det brukes en våtromsmaling, forteller Schaanning. 

Verktøy som gjør jobben enklere

Riktig verktøy er essensielt for å oppnå et godt resultat når du maler taket. Velg en malerull av god kvalitet som passer til takmaling. Et skikkelig rullebrett er anbefalt for en enklere påføring av maling. En god pensel er også viktig for detaljarbeid, og for komme til i kriker og kroker. Et forlengerskaft er et må-ha-verktøy, mener Åsa Schaanning.

– Forlengerskaftet er det viktigste du du har. Et forlengerskaft gjør at du både jobber mer effektivt, og mer ergonomisk. Det er også lurt å investere i et godt rullekar. En liten sjekkliste når du skal kjøpe rullekar er å forsikre deg at det har en lang rullegate, gode riller, og nok volum. Bruker du et lite rullekar, så må du fylle på med maling hele tiden, det tar mye tid.  

– Det viktigste når du velger en malerull er at den gir den overflaten du ønsker. Maleruller finnes i mange forskjellige varianter og med ulike typer vev. Velg en rull av god kvalitet, og som ikke legger igjen fiber i taket. I tillegg er en pensel og en minirull gode å ha når du skal male hjørnene. Bruker du en minirull så unngår du strukturforskjell i taket, sier hun.

Se flere bilder
Forlengerskaft, male tak

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FORLENGERSKAFT: Forlengerskaftet er det viktigste verktøyet du har når du maler taket. Det gjør at du jobber mer effektivt, og mer ergonomisk.


Se flere bilder
Rullekar, Jordan Superbrett.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

RULLEKAR: Velg et rullekar som rommer godt med maling, og som har en lang rullegate slik du får mettet rullen godt.

Kanter og hjørner

Start med å male kanter og hjørner. Bruk en pensel til hjørnene, og gå over med en minirull etterpå. Det er viktig at det er samme vev på minirullen som den store. Da unngår du at det blir forskjellig rullestruktur på overflaten.

– Bruk riktig mengde med maling når du bruker minirullen. Har du på for mye så er det fort gjort at du ender opp med en fettkant. Grunnen til at du bør male kanten først er fordi når du skal male selve taket så er det veldig fint å ha kanten å holde deg innenfor. Derfor maler jeg alltid kanten først, og selve takflaten til slutt, sier Schaanning.

Se flere bilder
Pensel, male kanter og hjørner

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

DETALJARBEID: Kanter og hjørner males med en pensel og en minirull. Minirullen bør ha samme type vev som den store rullen som brukes på selve takflaten. Da unngår du strukturforskjeller.

Riktig teknikk

Når kantene er ferdigmalte, er neste steg å male selve takflaten. Start med å helle maling i rullekaret og sett i gang med å mette malerullen. Nå bør du også ha funnet frem forlengerskaftet, montert på malerullen, og tilpasset det etter din egen kroppslengde.

– Ta deg god tid til å mett rullen skikkelig første gang den dyppes i rullekaret. Jobb malingen inn i rullen ved å bruke rullegaten på rullekaret. Når du setter i gang å male, ikke start helt inni hjørnet og legg fra deg hele depotet. Start litt ut ifra hjørnet, da får du fordelt malingen godt på overflaten. Hold armene og albuene så tett som mulig inntil kroppen, og jobb mest mulig ergonomisk. Bruk rullen og kroppen som en pendel. Rull fra side til side og ikke over hodet og kroppen, sier Schaanning.

– For å få et ekstra fint resultat så drar du ruller over én vei til slutt. Det gjør du under hele prosessen. Ikke bruk for mye kraft når du fører rullen langs taket, da er det fort gjort at det dannes rullegater og fettkanter. Vær lett på hånden, rullen skal rulles og ikke gnis. Det er to ting du bør tenke på gjennom hele prosessen, det at du  maler vått i vått, og at du bruker nok maling. Det er bedre å bruke litt for mye enn litt for lite, legger hun til.

Se flere bilder
Korrekt teknikk, mal vått i vått.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TEKNIKK: – Vær lett på hånden når du ruller. Malerullen skal rulles og ikke gnis. Tenk at du hele veien skal male vått i vått, sier Åsa Schaanning.

Tørketid før neste strøk

Når du har malt det første strøket må det få tørke skikkelig før du går i gang med strøk to. Tørketid kan variere fra én maling til en annen, tørketid finner du som oftest på baksiden av spannet. Det er også andre faktorer som avgjør hvor raskt en maling tørker, forklarer Schaanning.

– Temperatur og luftfuktighet har mye å si på hvor raskt en maling tørker. Er det en sommerdag, og det har regnet, så vil det være høyere luftfuktighet i rommet, og malingen vil tørke treigere. Det kan også være en fordel for de som skal male og ikke har så mye erfaring. Da har du lengre tid på deg, og det er enklere å få malt vått i vått.

– Når du setter i gang med strøk to, så kan det være en fordel å bytte lengderetning slik du maler i kryss. Det er for å forsikre deg at du ikke får det som kalles helligdager på fagspråket – som betyr umalte områder. Det gjør at du får en jevnere overflate, og du får ikke den samme rullegatene som på det første strøket. Det vil ikke være like relevant for alle rom, det kommer an på hvordan rommet og taket er utformet. I en lang og smal gang vil det ikke være like gunstig å male i kryss, avslutter Schaanning.   

Se flere bilder
malingens tørketid.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TØRKETID: Tørketiden på malingen kan variere fra leverandør til leverandør, sjekk alltid anbefalingen på baksiden av spannet. Temperatur og luftfuktigheten i rommet påvirker også tørketiden.

Hvor mye maling trenger jeg?

Det står på spannet til alle produsenter hvor mange kvadratmeter et spann dekker. Det er som oftest mellom 8-9 kvadratmeter per liter. Følg alltid anbefalingene, det gir det beste resultatet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.