Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Slik beholder du fargen på hytteveggen

Det er ikke sikkert du trenger beise hele hytta i år – kanskje bare solveggen?   Bilder av: Tor Henning Støldal/ifi.no, Tyrilin, ifi.no
La du merke til at panelet ble fuktig av snøen da du satt i solveggen på hytta sist påske? Da er det på tide å ta fram spannet med beis og gi veggen litt pleie.
Per Lund Nielsen
Per Lund Nielsen

Hvis du bare koste deg og lot tanker om vegger og vedlikehold ligge, så kan det være en ide å sjekke veggen nå tidlig på sommeren. I solveggen brytes beisen raskere ned enn på resten av hytta, derfor trenger den oftere behandling enn de øvrige veggene.

- Pass på å ta veggene før de begynner å trekke vann og før de begynner å bli for slitt, råder Per Lund Nielsen som er malermester og teknisk sjef for Tyrilin hos Scanox.

Nå er det høysesong for vedlikehold av fjellhytter og de merker stor pågang fra folk som trenger gode råd.

Unngå fargeforskjeller

Hans første bud er klart:

- Følg med solveggen! Folk lar det gå altfor lang tid mellom hver gang den behandles. Resultatet blir mye ekstraarbeid og store fargeforskjeller på veggene med en solvegg som er mye mørkere farge enn resten av hytta.

Han forklarer fargeforskjellen med at tørt og slitt treverk trekker til seg mer pigment enn de øvrige veggene. Har du en mørk brun beis vil du etter hvert oppleve at veggen blir svartere og svartere og mørkere og mørkere, mens de andre veggene holder seg fine brune år etter år. Dett gjelder uansett type beis. Det er UV-stråler, vær og vind som krever sitt.

- På de andre veggene og oppunder takutspring er det mindre UV-belastning, der holder beisen seg bedre og man legger derfor på mindre beis ved behandling.  Når så veggene på denne måten blir behandlet ulikt, blir det fargeforskjeller, sier han.

I solveggen brytes beisen raskere ned enn på resten av hytta.
I solveggen brytes beisen raskere ned enn på resten av hytta.

Ta vanntesten

Her legger vannet seg i dråper på beisen, og den er med andre ord i god behold.
Her legger vannet seg i dråper på beisen, og den er med andre ord i god behold.

Hvordan ser man så at veggen bør beises?

- Skvett vann på treverket. Hvis det preller av er beisen i god behold og beskytter treverket slik den skal, men ser du at vannet trekker inn er det bare å sette i gang, sier eksperten.  

Man trenger ikke ta hele hytta, bare den veggen som er slitt.

- En god beis holder normalt i mange år, men solveggen bør nok tas hvert 3-5 år, mener Per Lund Nielsen. 

Mer informasjon

Tyrilin

Les også Behov for ny beis?

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Utendørs

Beckers annons

Nyeste artikler

Tarkett annons