Møbelmessen ble arrangert for 53. gang og er dermed blitt litt av en tradisjon. Sammensatt er messen også blitt ettersom mange andre produktgrupper har kommet etter i kjølvannet av møbelindustrien - belysning, kontor, tekstiler, gulvbelegg og annen innredning for både privatmarkedet og de offentlige miljøer. Kjøkkenprodusenter var også med i år; det er de annethvert år.
Vel 800 utstillere var på plass i forstaden Älvsjö, utstillere fra 25 land. Møbelmessen er lagt opp med tre dager forbeholdt de profesjonelle besøkende, mens den avsluttende søndag også er publikumsmesse.
Design er i tiden. I tilknytning til Stockholm Furniture Fair arrangeres også Stockholm Design Week med aktiviteter over hele byen. Dessuten: I 2002 bestemte den svenske regjeringen at 2005 skulle være Year of Design, en nasjonal støttet kampanje med kulturminister Leif Pagrotsky i spissen. Over 600 designprosjekt er planlagt gjennomført i Sverige i løpet av dette året.
Den påfallende designinteresse gjør at Stockholmsmässan har en egen designpresentasjon kalt Green House, i år arrangert for tredje gang i Victoriahallen. Presentasjonen er stadig blitt større - denne gangen var det 60 designere og 20 utdanningsinstitusjoner fra Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Storbritannia, Israel og Japan representert. Her er det foreløpig mer kreativ energi enn finansielle muskler, men alle vil jo siden ut i verden og bli produsert.
Det er mange sterke kandidater, av begge kjønn, blant annet var Kunsthøgskolen i både Oslo og Bergen representert i Stockholm. Begge skoler har tre avdelinger hvorav en av dem er design. De beste fra Sverige var også der - Kunstakedemiets Arkitektskole, Arkitektskolen i Lund, Högskolan för Design & Konsthantverk. Fra England kom Northumbria University. Den velkvalifiserte rekrutteringen vil sikkert påvirke utviklingen i årene som kommer.
Stockholmsmässan har utvidet mange ganger siden de flyttet ut til Älvsjö i 1970. Den het opprinnelig S:t Eriks Mässan fra 1941 og var en gang Europas største varemesse og den eneste private i verden. Den eies nå av Stockholms Stad (50,4%) og Stockholms Handelskammare (49,6%).
De 55.000 kvadratmetere avsatt til møblemessen var utsolgt tidlig. Om Stockholmsmässan skal utbygges videre er ennå ikke bestemt, men i møbelbransjen er det slik som i andre bransjer - at de store aktører stadig blir større. De mindre og mellomstore produsenter blir kjøpt opp.
Klart er det at Stockholmsmässan i mai 2006 får et nytt storhotell, et Rica-hotell, på 18 etasjer med 250 rom og suiter og alle andre fasiliteter - blant annet en utvidelse av den allerede betydelige konferansekapasiteten i Älvsjö. Her er det alle muligheter til å gjøre hotellet til rene utstillingsvinduet.
Se også Fargemagasinet nr. 2/2005