IFI logo
Se flere bilder
Maletips for «Dummies»

Foto: Nordsjö, Butinox, Jordan, Flügger

Maletips for «Dummies»

Har du aldri tatt i en malepensel? Blir du nervøs av tanken på å male en vegg? Her er rådene som gir deg pågangsmot med hvilepuls.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ord som grunning, sliping og toppstrøk kan høres gresk ut for mange. I aviser og ukeblader leser vi om folk som tryller frem de lekreste rom bare ved hjelp av noen spann med maling. Men hva med oss som får nerver bare vi går forbi et malingsutslag, kan vi også male?

Magisk maling

– Klart du kan male. Alle kan male. Det gjelder bare å forberede seg litt, sier Eva Vaksdal hos Bergen Malingfabrikk.

Hun har møtt mange som kvier seg for å åpne et malingsspann. Men hun vet også at de som har gjort det vil gjøre det igjen. Og igjen.

– Du får mestringsfølelse. Maling er magi. Det gir en god følelse å skape noe nytt med farger, sier hun.

På handletur

La oss si at vi har et rom med slette vegger. I taket er det slette plater. Listverket rundt tak og vegger er av den smale sorten. Rommet er 25 kvadratmeter. Nå står det der og skriker etter vår hjelp.

Se flere bilder
FRISKE TONER: Et strøk maling kan gjøre underverker i stuen.  Det gjelder å ta sats med maling og pensel. – Alle kan male, sier Eva Vaksdal hos Bergen Malingfabrikk. (Foto: Butinox Interiør)

Foto:

FRISKE TONER: Et strøk maling kan gjøre underverker i stuen. Det gjelder å ta sats med maling og pensel. – Alle kan male, sier Eva Vaksdal hos Bergen Malingfabrikk. (Foto: Butinox Interiør)

Hva gjør vi?

Det første vi gjør er å dra til nærmeste malingsutsalg eller byggevarehus. Med oss har vi en handlelapp. Der står det:

- Malervask
- Rulle og pensler
- Rullebrett
- Maskeringstape
- Dekkefilt
- Engangshansker
- Veggmaling
- Takmaling
- Fint slipepapir
- Forlengerskaft
- Boksåpner
- Evt. heftgrunn og grunning

Tar tak i taket

Dekkefilten legger vi på gulvet. Den sørger for at malingsølet ikke sprer seg. Malingen trekker heller ikke igjennom, så gulvene er trygge. Så er det tid for å se opp. På taket. På et tak med slette takplater er det vannbasert maling som gjelder. Det finnes egne takmalinger, og reglen er «jo mattere – jo bedre».

– En matt takmaling vil skjule eventuelle småskavanker i taket. Husk at temperaturen i rommet bør ligge et sted mellom 15-18 grader når du maler med vannbasert maling, sier Vaksdal.

To strøk

Før vi begynner å male må taket vaskes. Her følger vi enkelt og greit bruksanvisningen til vaskemiddelet som vi kjøpte i byggevarebutikken.

– Når taket er rent og tørt kan du bruke tape til å maskere det som ikke skal males. Det er kun taket og taklistene som skal males først. Start med å bruke en langpensel og mal kriker og kroker. Etterpå bruker du en rulle med forlengerskaft og maler jevnt og rolig frem og tilbake i taket. La det tørke i et par timer før du gjør det samme en gang til. To strøk holder til de fleste tak. Takmalingen kan også brukes på listene i taket, men til gulvlistene brukes en egen maling, sier hun.

Se flere bilder
LISTER: Tak- og gulvlister gjør rommet komplett. Men de må også behandles enten med vask eller grunning før de kan males. Det finnes egen maling for lister. (Foto: Jordan)

Foto:

LISTER: Tak- og gulvlister gjør rommet komplett. Men de må også behandles enten med vask eller grunning før de kan males. Det finnes egen maling for lister. (Foto: Jordan)

De listige listene

Nå som tak og taklister er malt, kan vi se på listene rundt dører og vinduer på veggen. De må også vaskes og behandles. Husk også å bruke maskeringstape her.

– Tak- og gulvlister som ikke er malt fra før må først males med heftgrunn. Det gjør at malingen som skal ligge på topp vil feste seg bedre. Er listene malt tidligere holder det med vask og puss. Pussingen matter ned treverket slik at malingen fester seg, forklarer Vaksdal.

Møter veggen

På de aller fleste vegger kan vi bruke vannbasert maling.

– Det viktigste er uansett å sørge for at veggene er glatte, rene og pene før du maler. Start med å vaske veggen med malervask. Er underlaget veldig blankt, må det pusses med slipepapir. Er det brukt vannbasert maling, holder det med en grundig vask, forteller maleeksperten fra Bergen.

Se flere bilder
Det er enkelt å male veggen i fargen du ønsker. (Foto: Flügger)

Foto:

Det er enkelt å male veggen i fargen du ønsker. (Foto: Flügger)

Ruller videre

Når de store veggflatene skal males er det rull som gjelder.

– Hell litt maling i rullekaret. Så dypper du rullen i maling slik at rullen blir mettet. Ikke så mye at det renner. Rull med rette og jevne tak opp og ned på veggen. Ikke frem og tilbake, sier hun. Avslutt etappen med å dra rullen i samme retning opp eller ned.

Vaksdal tror de fleste vil klare å male veggene i løpet av halvannen time.

– Malingen vil tørke i løpet av 2-3 timer. Sørg for at den er tørr før du maler et strøk til. Du må alltid regne med minst to strøk. Starter du tidlig lørdag morgen, har du et nytt rom lørdag kveld. Å male gir resultater med en gang. Det er det som gjør det så moro, sier hun.

Gjort på en helg

Vaksdal anbefaler at vi handler inn utstyr og maling fredag etter jobb. Kvelden kan vi bruke til å vaske og eventuelt pusse vegger.

– Lørdag morgen er et smart tidspunkt å male. Du trenger godt lys.

Mer informasjon:

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Flügger

Nordsjö

Pure & Original

Scanox

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.