Ingen sak å male tak

Det er frustrerende å male et slett tak. Uansett hvordan rullen føres blir det striper, skjolder og skjemmende skjøter. Belysningen er rettet mot taket og temperaturen stiger.

Kjenner du deg igjen? Male tak bør ikke være noen sak, og det er det ikke heller, bare du tar de rette grepene. Mange mener mye om tak og det finnes forskjellige fremgangsmåter for å få et flott resultat. Her presenteres en.

illustrasjontak
illustrasjontak

1. Dekk til gulv, møbler og lignende med plastfolie/dekkpapp.

2. Fjern løs maling med en skrape eller en sparkel. Slip deretter ujevnheter og kanter. Hvis taket er meget skittent må det vaskes grundig. Når du jobber med tak, bruk beskyttelsesbriller for å unngå å få puss i øynene.

3. Rengjør taket med en svamp og vann. Bruk salmiakk eller kraftvask. La det så tørke.

4. Reparer eventuelle sprekker og hull med sparkel.

5. Avkjøl rommet. Bruker du akrylbasert takmaling vil du oppleve at denne tørker veldig rakst. Senk derfor temperaturen i rommet slik at den ikke tørker for fort.

6. Start å male der lysinngangen er størst og fortsett å male hele taket fra lyset. Umalte flekker vil da synes som matte flekker i den blanke, våte malingen når du ser mot lysretningen.

7. Rull ut malingen i felter på ca. 2 meter slik at det ikke blir skjolder. Da unngår du at malingen har begynt å tørke slik at rullen river opp halvtørr maling. Se tegning.

8. Ha rikelig med maling på rullen. Ikke jobb for lenge med tom rulle, dypp rullen derfor ofte.

Kilde: Nordsjö og Flügger

  Dette trenger du:

   Min huskeliste

Les også: