IFI logo
Se flere bilder
Velg riktig behandling

Foto: Nordsjö, Tyrilin, Frode Larsen/ifi.no

Velg riktig behandling

Utendørsmalinger kan være dekkende, transparente eller et sted midt i mellom, og du får dem i mange glansgrader. Endelig utseende og finish avhenger av malingtypen. Hva som er finest, bestemmer du selv.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her er en guide til de ulike behandlingene, og tips om hvilke andre ting man bør være bevisst på ved valg av utendørsprodukter til huset:

Maling: Dekkende behandling

En dekkende maling har lang holdbarhet og god farge- og glansbestandighet. Maling gir treverket den beste beskyttelsen.

Dekkende malinger kan brukes på tidligere umalt treverk, og på underlag som fra før er behandlet med beis eller dekkbeis. På tidligere malte flater må all maling med dårlig vedheft skrapes vekk, og bart tre skal grunnes. 

Se flere bilder
Maling gir den mest dekkende og varige behandlingen.  Her er det malt med den selvrensende malingen One Supertech Selfclean fra Nordsjö i fargen Sort.

Foto:

Maling gir den mest dekkende og varige behandlingen. Her er det malt med den selvrensende malingen One Supertech Selfclean fra Nordsjö i fargen Sort.

Beis: Transparent behandling

Beis er en transparent maling med pigmenter som gir en overflate som viser treunderlaget og gir en påtagelig trefølelse, men som likevel har farge. Underlagets egenfarge påvirker sluttresultatet. Beis har generelt litt kortere holdbarhet enn dekkende maling, men kan fortsatt ha lange vedlikeholdsintervaller. Til gjengjeld bygger beis mindre film på fasaden, og flasser mer sjelden.

Transparente behandlinger kan brukes på umalte og grunnede underlag. 

Se flere bilder
Med beis er treverket godt synlig gjennom behandlingen, samtidig som den stenger vannet godt ute. Her er det brukt en matt beis fra Tyrilin.

Foto:

Med beis er treverket godt synlig gjennom behandlingen, samtidig som den stenger vannet godt ute. Her er det brukt en matt beis fra Tyrilin.

Dekkbeis: Semitransparent behandling

Dekkbeis kan best beskrives som en mellomting mellom beis og maling. Behandlingen dekker underlaget, men lar treets struktur og årringer være synlig. Dekkbeisen har lange vedlikeholdsintervaller og gir deg mulighet til å bytte farge på en tidligere behandlet overflate.

Dekkbeis kan brukes på umalt, grunnet underlag og på flater som fra før er behandlet med beis.

Se flere bilder
Dekkbeis er en slags mellomting mellom maling og beis, og henter positive egenskaper fra begge verdener.

Foto:

Dekkbeis er en slags mellomting mellom maling og beis, og henter positive egenskaper fra begge verdener.

Vinduer: Bruk spesialmaling

Vinduer og dører er spesielt utsatt for fukt og temperatursvingninger. Konstruksjonene har mange sprekker og kroker som gjør det lett for fukten å trenge inn, og det kan ofte være et tidsspørsmål før en skade oppstår. Produsentene lager egne dør- og vindusmalinger som er spesielt egnet for denne bruken, med en hardere overflate og god kantdekk.

Glans: Matt, blank eller midt i mellom

Noen mener en nymalt flate skal skinne, mens andre foretrekker helmatte overflater også utendørs. I dag finnes det flere glansgrader å velge i til fasaden – både for dekkende og transparente behandlinger. 

Velg vanntynnet

I dag er nesten all maling vanntynnbar – også de som er basert på alkydoljer. Produktene holder bedre på fargen enn de løsemiddeltynnede forgjengerne og gir en minst like flott finish. Samtidig er malingen skånsom mot miljø og helse, og verktøyet rengjøres i vann. Vanntynnede malinger kan brukes på flater som fra før er behandlet med løsemiddelstynnede behandlinger.

Riktig rekkefølge

Mal de store flatene først. Etter veggene males hjørnekasser, vindskier, karmer og omramminger. Det beste resultatet får du ved å stryke mindre partier av gangen, hele veien ovenfra og ned. Maler du en etasje om gangen risikerer du å få en synlig skjøt. 

Mer informasjon

Beckers

Bergen Malingfabrikk

Butinox Futura

Drywood

Flügger

Nordsjö

Tyrilin

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.