IFI logo
Se flere bilder
Vask huset før vinteren

Foto: Chera Westman/ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Jordan

Vask huset før vinteren

Etter en regnfylt sommer og fuktig høst, kan fasaden ha fått skjemmende begroing. Svertesopp og alger trives i fuktige forhold, og kan på sikt ødelegge malingen. Derfor bør du vaske huset nå.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høsten er en like god tid for å vaske fasaden som våren. Svertesopp og alger trives utmerket når været er vått, og etter en solfattig sommer og tidlig høst, kan begroingen ha fått godt feste. Svertesopp og algebegroing er stygt, men i seg selv ikke umiddelbart skadelig. På sikt vil det dog kunne føre til nedbrutt malingfilm og angrep av råtesopp. Fjerner du påveksten regelmessig, gjør du huset i bedre stand til å takle alt slags vær.

– Se over fasaden før vinteren, og legg spesiell vekt på lite solutsatte vegger. På nord- og østveggen gror det gjerne ekstra, sier Jostein Brekka i Jordan.

LES OGSÅ: Sjekk dette på huset i høst!

Se flere bilder
Soppdreper mot begroing

Foto:

SOPPDREPER: Malingprodusentenes rengjøringsmidler inneholder stoffer som dreper sopp og begroing. Doser etter anbefaling på emballasjen.

Frostfritt

– Selv om du fikk vasket i våres, er det ikke feil å vaske på høsten også. Spesielt etter en fuktig sommer. Når du vasker huset får du samtidig renset ut bøss fra nedløpsrør og sjekket at alt ser ok ut. Ikke glem vannbrett og vinduer med omramminger, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox.

Du har fortsatt mulighet for å vaske huset, helt til frosten kommer.

– Nå er det supert å vaske, fordi rengjøringsmidlene ikke tørker inn på veggen. Påfør vaskemiddel i 2-3 meters bredde og la kjemien virke. Følg med på hvor lenge middelet kan sitte før det tørker. Er det veldig skittent, kan du faktisk spraye på vedlikeholdsvasken og la det stå en hel uke før du vasker, sier han.

Se flere bilder
Kost det vekk

Foto:

BRUK BØRSTE: Påfør godt med vaskemiddel og la det stå og virke. I sval og fuktig høstluft, kan vaskemidlet stå lenge på veggen uten å tørke. Skrubb så med vaskekost eller børste før du skyller godt av.

Riktige kjemikalier

Se flere bilder
FEIL VALG: Zalo skummer mye, og er vanskelig å skylle vekk fra veggen. Bruk et rengjøringsmiddel som er bergegnet for vedlikeholdsvask.

Foto:

FEIL VALG: Zalo skummer mye, og er vanskelig å skylle vekk fra veggen. Bruk et rengjøringsmiddel som er bergegnet for vedlikeholdsvask.

Til fasadevasken skal det brukes et rengjøringsmiddel som er beregnet for vedlikeholdsvask av malte flater utendørs. Grønnsåpe, salmiakk, klorin, oppvaskmiddel og andre stoffer du har til bruk i huset, bør du ikke benytte til fasaden.

– Grønnsåpe legger igjen et fettlag på veggen som er vanskelig å skylle vekk. I restene som blir igjen på veggen trives sopp og begroing godt, sier Chresten Nielsen i Beckers.

Ekstra beskyttelse

Vaskemidler for vedlikeholdsvask av fasade inneholder midler som dreper sopp og alger. For å forhindre at begroingen kommer tilbake like fort igjen til våren, har ekspertene et ekstra smart tips.

– Vi anbefaler faktisk å påføre et nytt tynt lag med vaskemiddel etter at du har vasket og skylt fasaden. Det holder sopp og annen begroing vekk, sier Per Myhre i Nordsjö, og poengterer at det kun gjelder ved vedlikeholdsvask. Skal du også male huset, må du skylle vekk kjemikaliene nøye før du setter i gang med det.

– Og vasker du huset både høst og vår, er det ikke en stor jobb å gjøre, avslutter Jostein Brekka.

Se flere bilder
Ikke glem endeveden

Foto:

GLEMTE STEDER:På endeveden og i kriker og kroker under vinduene gjemmer det seg ofte litt skitt og smuss. Her kan du gjerne la kjemien sitte litt ekstra lenge. (Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no).

Se flere bilder
Enkel jobb

Foto:

REGELMESSIG: Vasker du huset jevnlig, rekker ikke begroingen å få feste eller vokse seg til. Da er jobben raskt utført med kjemikalier tilgjengelig der du kjøper maling.

Mer informasjon:

Beckers

Butinox

Flügger

Miljømal

Nordsjö

Jordan

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.