IFI logo
Se flere bilder
Trend 2019/2020: Ren og luftig interiørtrend

Foto: Pergo

Trend 2019/2020: Ren og luftig interiørtrend

Det nordiske lyset fascinerer og inspirerer mange designere, og de svale, lyse fargene er klassikere som står seg godt i dagens interiørmote.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det handler mye om farger når vi snakker om interiørtrender, men her kjennes det riktig å starte på gulvet. Vi starter ofte med veggfarger når vi pusser opp, men riktig gulv er faktisk minst like viktig å få på plass når vi skal skape en gitt atmosfære i et rom. Mye av sjelen i et rom ligger i gulvet. Et hvitskurt tregulv slår an en helt annen streng enn for eksempel et hvitt linoleumsgulv.

LES OGSÅ: Gulvet har fått en viktigere rolle i hjemmet

Se flere bilder
Mønstrede, blått gulv

Foto: Tarkett

GULV: Her er et eksempel på at gulvet «gjør rommet»: Vinylfliser i lyse og luftige farger gir det rustikke rommet et friskt og rent preg, som en sommevind som sveiper inn i rommet. Gulvet er id Mixonomi fra Tarkett.

Natur for føttene

Gulvmaterialer er et stort tema når IFIs trendforum diskuterer interiørtrender. For 2019/2020 står lyse gulv fortsatt sterkt, og tregulv holder stand som favoritt. Vår store forkjærlighet for natur kommer særlig til uttrykk når vi velger gulv, vi ønsker natur under føttene. 

IFIs trendforum har sett på det generelle trendbildet for 2019/2020 og definert fire ulike hovedretninger: To lyse og to med mørke farger, begge kategorier i en varm og kald variant. Lyse gulv er anvendelig i alle, og spesielt i de lyse miljøene. I den lyse kjølige paletten kalt «Sval sommerdag» betyr gulvet mye for å få det rene og luftige uttrykket.

Se flere bilder
Lys og sommerlig fargepalett

Foto:

FARGEPALETT: Fra venstre: NCS S 2010-Y10R, S 2030-R80B, S 3020-R90B, S 3010-B30G, S 2005-G10Y, S 1005-R80B, S 2005-Y80R, S 4020-Y30R, S 3040-R80B, S 3060-Y90R. Vi tar forbehold om at fargene på skjermen ikke gir riktig gjengivelse av fargene.

Overflaten

Det er lett å kjenne den svale sommerfølelsen med lyst tre med et lite hvitt slør. Det samme med gulv malt i blank maling og lyse, svale farger. Linoleum og vinyl i riktige farger har også et friskt drag. Et rom med svale farger og ditto gulv kan bli klinisk og upersonlig, men her kommer det an på hva du ønsker. Du er komponisten, og resultatet avgjør du gjennom valg av materialer; spill på matt og blankt, hardt og mykt, grovt og slett, tungt og lett, mønstret og ensfarget. Kontraster er viktig for å få liv og dybde i rommet.

Se flere bilder
Svale farger og lyst tre

Foto: Borge

NATUR: Svale farger, blankt gulv og trapp i lyst tre skaper en moderne og ren atmosfære. Trappen er en varm kontrast og skaper liv og dybde i rommet. Tapetet er fra Borge/Engblad.

Se flere bilder
Mønstret tapet i kjølige toner

Foto: Storeys

TAPET: Med et mønstret tapet får du mye gratis når stilen skal skapes. Tapetet har en rekke farger som kan brukes ellers i rommet for å få en god harmoni. Tapet Linen Style fra Storeys.

Materialer

Det er mange stilretninger å gå med et svalt lyst rom. Moderne, klassisk, industrielt, nordisk, landlig eller noe annet; miksen av materialer og stilen på møbler er avgjørende. Lett og luftig blir det med en overvekt av lyse farger fra den kjølige delen av fargesirkelen (blått og grønt), lyse gulv, slette flater og lette organiske eller geometriske mønster mot lys bunn. For å skape den rette atmosfæren er det mye å spille på; vegger med tapet, slett malt vegg, panel malt eller med trestruktur. Tepper, møbler, tekstiler, tak og listverk er også med og skaper helheten.

Se flere bilder
Materialvalg til lys trend

Foto: Intag

MATERIALER: Fargene er bare et anslag, det er materialmiksen og møbler som gir stil og atmosfære. Tapetet med innslag av sølv er fra Omexco, kolleksjonen Vogue. Føres av Intag.

Blått og grønt

Det skandinaviske lyset er blått og litt kjølig. Det er kanskje derfor de lyse kjølige blå- og grønne tonene forbindes med skandinavisk stil. I dette området finner vi de klassiske gustavianske fargene, de er like aktuelle i dag som noen gang før. IFIs trendforum tror disse fargene vil stå seg godt lenge. I 2019 strammer vi gjerne opp den snille klassiske harmonien med sort, oransje og rødt.

Se flere bilder
Matt og mildt med maling

Foto: Iris Floor/Pure & Original

MYKEMIDDEL: Fargene oppleves mildere og mykere med matt maling. Innslag av tekstiler som velur mykner også opp og forteller at vi er i 2019. Veggene er malt med Vegg Classico Polar Blue, Gulv Carazzo White fra Pure & Original.

Se flere bilder
Blå vegger og mørke kontraster

Foto: Butinox

KONTRASTER: I en lys palett trengs litt mørk kontrast, for at det ikke skal bli for enstonig. Et mørkere soverom er helt på sin plass, her malt i fargen Dypt vann fra Butinox.

Kjenn om dette er din stil

Interiør handler om følelser. Om dette er farger for deg finner du ut av ved å se og kjenne, gjerne også ta og føle. Et rom skal kjennes godt, og stemme med hva det skal brukes til. Noen steder trengs ekstra energi, andre steder skal det inviteres til ro og avslapning. Et lyst rom med svale farger innbyr til ro. Her kan vi sove godt, eller vi kan sitte på kjøkkenet i sommerhuset og nyte en skive nybakt brød. Eller vi kan gjenskape den atmosfæren hvor som helst med den riktige farge- og materialmiksen.

Se flere bilder
Klassisk stil med lange gardiner

Foto: Green Apple

KLASSISK: Med lange fôrede gardiner i et klassisk oppheng kommer herregårdsstilen og følelsen av røtter og historie. Tekstilene er fra Green Apple/Louis&Wood.

Den svale sommerdagen

Den beste arkitekten er naturen, her ute finnes farger og atmosfæren som gjør oss godt. I sommerdagen er det mange fine stemninger å kjenne på.  Er det på fjellet, ved sjøen eller ute i det grønne du finner mest ro eller energi? Her ligger farger og formasjoner på hverandre. Fasineres du av stålgrå skyer som trekker over mens luften dirrer før et tordenskrall, eller kjennes det best når luften er renset og det klarner igjen? Den gode atmosfæren gjenskapes inne med farger og materialer.

Se flere bilder
Lette transparente gardiner

Foto: Intag

LETTE GARDINER: De lette transparente storesgardinene fra 60- og 70-tallet er tilbake, og bringer en sval letthet inn i moderne interiør. Tekstiler fra Baumann/Intag.

Farger og materialer

Fargene i denne paletten er kjølige, og et rom kan lett virke nakent og kaldt. Hvis ikke det er ønskelig, kan det kompenseres med tekstur. Varier mellom grovt og fint. Lette, luftige mønster og tekstiler passer inn. Spill også på blankt og matt. Blanke flater framhever fargen og får den til å virke kjøligere og hardere. Lyst tre kan gi et moderne naturlig uttrykk, mens malt panel eller tapet kan trekke stilen i klassisk og landlig retning.

Tekstiler, og tepper demper romklang og gir rommet en lun karakter. I et lyst og svalt rom trengs mørke og varme kontraster, men de må ikke være så mange og store at de tar overhånd.

Nøkkelord for ren og luftig materialmiks

 • Lyse kjølige sortaktige farger
 • Blått/grått/blågrønt
 • Små fargesprang
 • Lyse gulv
 • Tepper med lav luv
 • Tapet med lys bunn og enkle organiske eller geometriske mønster
 • Lyst tre/trestruktur
 • Lin, bomull, silke, taft, chintz
 • Blankt og matt
 • Fint og grovt
 • Fast og løst
 • Varme, mørke, tunge kontraster
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.