Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

HappyHomes annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Offentlig miljø

Sykt fargerikt med PVC-frie gulv

dav   Chera Westman/ifi.no, Kristoffer Marchi/NKS
Byggingen av det nye storsykehuset i Solna utenfor Stockholm er et gigantprosjekt med strenge krav til både miljøvalg og estetisk utforming. Til Nya Karolinska Solna har Ehrenborg levert hele 170 000 kvadratmeter PVC-fri «vinyl» i flere spreke farger.

Nya Karolinska Solna, NKS, i Solna ble offisielt åpnet 25. mai 2018, men tok imot de første pasientene allerede i slutten av 2016. Gigantsykehuset skal behandle de akutt syke, pasientene med de alvorligste og mest kompliserte sykdommene og de som er de hardest rammet i ulykker.

Det er Sveriges mest moderne sykehus, med plass for 630 pasienter, alle i eget rom, i tillegg til dagpasienter. Sykehuset er dimensjonert for opp mot 2 000 pasientbesøk hver dag, hvorav 10-20 prosent vil være akuttpasienter.

Sykehuset ligger på samme sted som det tidligere Karolinska Sjukhuset, i Solna kommune med utsikt mot Vasastaden i Stockholm. Deler av det gamle sykehuset brukes fortsatt, men er bygd om og til. I området rundt sykehuset etableres en helt ny bydel, kalt Hagastaden, med 3 000 arbeidsplasser, 5 000 nye boliger og en lang rekke butikker og restauranter.

Åpent
ÅPENT: Fasadene på NKS er transparente og slipper inn mye lys. Innvendig har hvert bygg sin egen farge og en egen kunstnerisk utsmykning som forsterker identiteten og gjør det lettere å finne frem. Kristoffer Marchi/NKS

Fem kjernebygg

Barnevennlig
BARNEVENNLIG: Gulvene har spreke farger, som gjør det lettere å orientere seg i de mange store byggene. I avdelingen for barn, har gulvet fått egen utsmykning. Chera Westman/ifi.no

Ved utformingen av både interiør og eksteriør er det lagt vekt på god arkitektur forankret i skandinavisk tradisjon, slik at sykehuset oppleves som åpent, trygt og innbydende. Arkitektkonkurransen ble vunnet av White Arkitekter, som sammen med Tengbom arkitektkontor har hatt over 100 arkitekter i sving ved utformingen. Selve sykehuset består av fem bygg i seks etasjer, hvorav de fire øverste er bundet sammen av en transparent kappe av glass og glaserte fasadefliser.

I kappen er det plassert utadvendte funksjoner som ventelounger, resepsjoner, kontorer, caféer og utdanningslokaler. De fem kjernene er mer lukket og rommer alle former for pasientrom og behandlingsrom. Innvendig har hverjerne med tilhørende kappeseksjon sin egen fargepalett. Fargene er inspirert av årstidene i naturen, og bidrar til gjenkjenning og gjør det lettere å finne frem på det store syke-huset.

PVC-fri oppfinnelse

Kult med farger
KULT MED FARGER: Love Bjelkholm, hos Ehrenborg i Stockholm er fornøyd med å ha levert 170 000 kvadratmeter gulv i spreke farger, og mener fargene gir miljøet karakter. Chera Westman/ifi.no

– Til korridorer og behandlingsrom har vi levert 170  000 kvadratmeter PVC-fritt belegg. De fem sykehusbyggene har alle egne farger, og det er brukt spreke gulv i gult, oransje, rødt, grønt og blått. Grått belegg brukes kun i korridorer foran heisene, sier Love Bjelkholm, selger hos Ehrenborg i Stockholmregionen.

– Oppføringen av sykehuset har pågått flere år, og prosjektet utvides stadig med nybygg og endringer av eksisterende arealer. Derfor er det i de eksisterende delene av sykehuset lagt Lifeline CS, som i dag heter Zero. Fremtidige installasjoner gjøres med Upofloor Zero og Zero Sound, sier han.

Upofloor er et finsk selskap som ble grunnlagt i 1955. I 2006 lanserte selskapet verdens første banevare med PVC- og ftalatfritt vinylbelegg, Life Line CS. I dag er det oppfølgeren Upofloor Zero som markedsføres. Denne er godkjent for bruk i våtrom, finnes også som akustikkbelegg med skumbakside og er nylig relansert som fliser i størrelsen 50 centimeter x 50 centimeter.

 

Kalkstein og termoplast

Miljøvennlig
MILJØVENNLIG: Holdbarhet, både fra et tidsperspektiv og fra et miljøsynspunkt, har vært viktig. Målsetningem er å bli verdens mest miljøvennlige sykehus. Chera Westman/ifi.no

Det PVC-frie belegget er laget av enomer – et materiale som er ut-viklet som et alternativ til plast i gulvbelegg. Istedenfor å bruke salt og petroleumsprodukter for å lage vinylbelegg, består råstoffene i Zero av naturlige mineraler (kalkstein) og termoplastiske polymerer av samme type som brukes i PET-flasker. Pigmentering skjer med titandioksid, som også brukes i blant annet tannpasta.  

– Gulvet inneholder altså ingen PVC-plast og derfor heller ingen ftalater eller andre myknere. Det er også fritt for klor, tungmetaller, biocider, nanopartikler og halogener, sier Bjelkholm.

– Slitesjiktet består av en akrylatpolymer som smeltes inn i overflaten og gjør gulvet meget motstandsdyktig mot slitasje og riping. Kjemikalier som ofte brukes i sykehus og laboratoriemiljøer har ingen påvirkning på overflaten. Det gjelder blant annet saltsyre, svovelsyre, lut, etanol og ammoniakk, sier han. 

Lettvasket og miljøbra

SAMMENHOLDENDE KAPPE
SAMMENHOLDENDE KAPPE: Kappen inneholder utadvendt virksomhet, slik som venterom, kafé, personalrom og utdanningsrom. Ved heiser er gulvet grått, ellers følger gulvfargen paletten for avdelingen tilhørende kjernebygg. Chera Westman/ifi.no

– Egenskapene til slitesjiktet gjør også gulvet meget lett å renholde. Til daglig renhold anbefales tørrmopping eller mopping med lett fuktet mopp. Ved våtrengjøring trengs ikke rengjøringskjemikalier, bare rent vann. På større flater brukes en kombiskuremaskin som både våtvasker gulvet og suger opp vannet. Det er ikke behov for voks, polish eller polering, hverken ved installasjon eller vedlikehold på sikt, sier Bjelkholm.

Levetiden for Upofloor Zero oppgis til 25 år, og gulvets gode miljøprofil gjør det til et foretrukket valg i svenske sykehusprosjekter. Det er blant annet lagt på sykehus i Södertälje (38  000 kvm), Uppsala (50  000 kvm), Danderyd (30  000), Karlstad (16 000), i skoler, kontorer og kjøpesentre.

Svanen-registrert

Velkommen
VELKOMMEN: Den nye entréen er en stor og romslig møteplass med flere ulike servicefunksjoner–apotek, informasjonsskranke, kiosk og restaurant. Inngang skjer fra det sentrale torget i den nye stadsdelen Hagastaden. Chera Westman/ifi.no

– Gulvet er ikke Svanen-merket, men registrert i Svanens produktdatabase, og kan derved brukes i prosjekter som krever Svanen-klassifiserte produkter, sier Bjelkholm.

– Den lange levetiden og at det er lett å holde rent og ved like, senker også kostnadene på sikt, slik at det er en god investering sett over tid, avslutter han.

Ehrenborg

Ehrenborg ble etablert i 1948, og er et handelshus for gulv som årlig leverer cirka 1 million kvadratmeter gulv av ulike slag. I september 2018 ble Ehrenborg kjøpt opp av Kährs Group, som inngår i samme konsern som Upofloor.

Varemerker: Upofloor Zero, Nordic Flooring, Trelleborg (gummi). I Sverige også Fletco og Interface.

Omsetning: 200 millioner svenske kroner per år. 28 ansatte.

Showroom: Göteborg (HK og lager), Malmö, Stockholm, Oslo og København

PVC-FRITT

Upofloor Zero: Banebelegg bredde 1,45 meter

Våtromsgodkjent

Skjøtes med PVC-fri smeltetråd som finnes i matchende farger

51 farger

Upofloor Zero Sound: Akustikkbelegg med 15 dB trinndlydsforbedring

Skumbakside

16 farger

Zero Tiles: 50 cm x 50 cm fliser

Legges i lim uten sveisede skjøter

23 farger

NYA KAROLINSKA SOLNA, NKS

Sykehuset er oppført i et privat/offentlig samarbeid der Swedish Hospital Partners står for prosjektering, bygging, drift og vedlikehold, samt delfinansiering av NKS frem til år 2040 da Stockholms Läns Landsting overtar bygg og drift.

Start: 2010

Ferdigstilt: 2018

BTA: 318 000 kvadratmeter nybygg, med mulighet for ekspansjon i fremtiden

Oppdragsgiver: Stockholms Läns Landsting

Prosjektering og oppføring: Skanska Healthcare

Drift og vedlikehold: Coor

Arkitekter: White Arkitekter og Tengbom Arkitektkontor

Byggekostnad: 14,5 milliarder svenske kroner (eksklusive medisinsk utstyr)

Antall ansatte: 16 000, den største yrkesgruppen er sykepleiere

Les også Bærekraftig arkitektur krever nye hensyn

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Offentlig miljø

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
interiorkupp annons