IFI logo
Se flere bilder
Stopp mauren på tur inn

Foto: Harald Sola Berentsen/ifi, Krefting, Mycoteam AS

Stopp mauren på tur inn

Våren er en vakker tid – blomstene springer ut, men dessverre har maur ofte en tendens til å springe inn… Slik bekjemper du de små vandrerne.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en lang vinter i nærmest dvaletilstand, våkner maurene til live når vårsolen varmer opp bakken og husveggene. Maurene bor ofte på utsiden, langs husveggene - andre ganger etablerer de boet i husveggene eller etasjeskillerne.

En stor del av maurartene som lever her i landet kan vi risikere å møte også inne i boligen, på leting etter mat. Det vil si at kjøkkenet er et sted disse små krypene gjerne dukker opp; søl og matsmuler frister til å trekke innendørs, men også badet kan være populært.

Sukkermaur

Den vanligste av dem er sukkermaur eller «svart jordmaur». Ved å følge litt med på den, kan man identifisere hvor de holder til.

- Ved å registrere når maurene er aktive, kan man med stor sannsynlighet avdekke om boet er innendørs eller utendørs. Er det kun aktivitet om våren og sommeren, er boet sannsynligvis utendørs. Men treffer du på maurene høst og vinter også, er det mest sannsynlig at boet er i huset ditt, sier Inger Strandgaard Løvaas, som jobber med maurbekjempende produkter hos Krefting.

Se flere bilder
Sukkermauren er en vanlig vårgjest på mange kjøkken

Foto:

Sukkermauren er en vanlig vårgjest på mange kjøkken

Sukkermaurene har blant annet vist seg å trives godt i nyere bad.

- Maur trives godt i polystyren, opplyser Løvaas om; - noe mange nyere bad har som isolasjon på støpt plate og med varmekabler over, sier hun.

Se flere bilder
Maur i isopor.

Foto:

Maur i isopor.

Kampen mot maurene

- Det finnes muligheter for å bekjempe maur selv, fortsetter Løvaas, - produktene får du kjøpt i faghandelen. Skal du bli kvitt maur, kan det være lurt å behandle både utendørs og innendørs. Har du fått maur inn, finnes det sannsynligvis sprekker eller glipper i grunnmuren hvor de har kommer inn. Begynn derfor med å behandle området inntil og på grunnmuren for å gjøre det mindre attraktivt for maurene. Sprøyt gjerne maurmiddel opp under kledningen også. 

Effektive midler for maurbekjemping

Det finnes flere varianter av midler som tar knekken på maur.

- Vi har effektive midler for å bekjempe maur, forteller Løvaas, - her snakker vi både om strøpulver, spray, vanningsmidler. Når det gjelder innendørs bruk, anbefaler vi «forgiftet åte». Du kan sette ut lokkebokser med for eksempel Nippon Maurlokkeboks, eller du kan benytte det tradisjonsrike middelet, Nippon Maurmiddel. Her kan du kjøpe tuben alene og smøre innholdet på en ru overflate der du ser maurene ferdes - eller kjøpe tuben som en del av Nippon Maurkontrollsystem. Her følger det med 2 lokkebokser til påfylling av maurmiddelet. Alternativt kan man spraye med Nippon Maur- og Insektsdreper.

Utendørs er det andre teknikker som er mest effektive.

- Vi har også et produkt som heter Kirk. Det får du blant annet som et meget effektivt strøpulver. Vi har også en Kirk-variant som løses opp i vann og som vannes der maurene ferdes. Oppløsningen benyttes langs grunnmuren, eller i hageganger hvor maurene gjerne finner sine ferdselsveier. Middelet utrydder maurene i området som blir behandlet. Dette er et typisk utendørs produkt, avslutter Løvås.

 

Se flere bilder
Nippon Maurkontrollsystem er et effektivt middel i bekjempelsen av maur

Foto:

Nippon Maurkontrollsystem er et effektivt middel i bekjempelsen av maur

Mer informasjon:

Krefting & Co AS

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.