IFI logo
Se flere bilder
Solfargen på vei tilbake

Foto: Butinox, @teklan, Nordsjö, Flügger, Dagny Fargestudio, Pantone, Pej

Solfargen på vei tilbake

Gult har ligget og vaket i trendbildet en god stund. Nå ser det ut til at den har mer vind i seilene, og kommer til å bli en viktig interiørfarge framover.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gult ble nesten utslitt på 80-90-tallet, men det er lenge siden. Nå dukker den opp stadig oftere og i større doser både på interiør og klær. Tendensen viste seg tydelig på høstens interiørmesser, der mange utstillere brukte gult for å vekke interesse.

Tar tid

Det tar tid fra en farge dukker opp i trendbildet til den blir fanget opp av majoriteten. Da Nordsjö lanserte Ochre Gold som Årets Farge for to år siden, landet de på den gullinspirerte fargen blant flere aktuelle gultoner de så dukke opp hos toneangivende designere og arkitekter. Siden har fargen fått flere tilhengere. Da Fargerike presenterte blått som Årets Farge 2018 ble gult vurdert som «kjempehot», uten at den nådde helt til topps, der ruver blått og vil nok gjøre det lenge.

Se flere bilder
Okergul veggfarge

Foto:

OCHRE GOLD: Malingsprodusenten Nordsjö var tidlig ute med gult, da de lanserte Ochre Gold som Årets farge for 2016. (Foto: Nordsjö)

Farge som skaper velvære

Trendbyråene er samstemte og omtaler gult som en viktig farge i sine fargeprognoser. I prognosene til den danske Pej-gruppen for vår/sommer 2019 er gult sentral i flere paletter. I et tema de kaller Harmony utforsker de fargers evne til å skape velvære, påvirke humør og oppførsel, og har funnet toner som skal motivere og lindre. I den rene og lyse paletten er det flere gulnyanser i kombinasjon med milde grønne- og lillatoner.

I Pantones rapport om motefarger for våren 2018 finner vi også flere friske nyanser av gult.

Se flere bilder
Harmonisk og gul fargepalett

Foto:

HARMONI: I danske Pej-gruppens fargevarsel for vår/sommer 2019 er gult en viktig farge. I denne paletten er det farger som skal skape velvære og påvirke humøret. (Foto: Pej)

Se flere bilder
Friske gulnyanser

Foto:

FRISKT: Disse friske gulnyansene finner vi blant motefargene hos Pantone for våren 2018. (Foto: Pantone)

Årets viktigste farge

Dagny Thurmann Moe i Dagny Fargestudio vurderer gult som årets viktigste farge for 2018.

– Endelig kommer gult inn i varmen igjen, sier hun, og henviser til at gult lenge har vært en hatfarge på grunn av overdosen vi fikk på 90-tallet.

At fargen nå vinner stadig flere tilhengere tar hun som et bevis på at vi er rede til å kaste alle hemninger når det gjelder fargebruk.

– Nå er den siste fargebarrieren er brutt. Gult speiler på mange måter dagens verdensbilde, og føles som et friskt, optimistisk og entusiastisk pust, sier hun. 

Se flere bilder
Gulnyanser

Foto:

AKTUELLE NYANSER: Det er ikke bare én gulfarge som er «riktig». Dette er et tema med mange variasjoner. Her har Dagny Fargestudio satt sammen en palett med de mest aktuelle gulnyansene. (Dagny Fargestudio/Årets Farge 2018)

Se flere bilder
Butinox Interiør gult fargekart

Foto:

GLITRE: Butinox Interiør anbefalte tidligere i år gulfargen Glitre som følge til blåturkise- og grånyanser for å skape sommerfølelse som varer hele året. (Foto: Butinox)

Se flere bilder
Gult på veggen

Foto:

SIENA CLAIRE: Gult har kommet og gått gjennom ulike stilepoker. Malingsleverandøren Flügger har tatt fram igjen Siena Claire fra sine stilhistoriske fargekort som en av de aktuelle fargene nå. (Foto: Flügger)

Se flere bilder
Gult i arkitekturen

Foto:

ARKITEKTUR: De gylne fargene kommer også til uttrykk i arkitekturen og valg av materialer. (Foto: Nordsjö)

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.