IFI logo
Se flere bilder
Slik velger du riktig kjøkkenvask

Foto: Blanco

Slik velger du riktig kjøkkenvask

Kjøkkenvasken skal være fin å se på, funksjonell og tilpasset dine behov. Her er tipsene du trenger når du skal kjøpe deg ny kjøkkenvask.

Mari Andersen Rosenberg

Mari Andersen Rosenberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjøkkenet er for mange boligens midtpunkt. Vi tilbringer mer tid her, også foran kjøkkenbenken. Vi lager mye god mat og bruker kjøkkenets ulike installasjoner aktivt. Kjøkkenvasken er intet unntak.

– Over 60 prosent av tiden vi bruker på kjøkkenet har noe med kjøkkenvasken å gjøre. Forberedelser, skylling, oppskjæring av råvarer og oppvask er viktige oppgaver som bør gjøres så effektivt som mulig, forteller Bente Leikvoll hos Rørkjøp-partner Nibu.

Hva trenger du?

Derfor bør du bruke litt tid på å finne den rette vasken for deg og ditt kjøkken. For det handler ikke bare om design. Det handler vel så mye om å finne den kjøkkenvasken som kan tilfredsstille dine behov.

– En vask er ikke bare en vask, og flere bør få et mer bevisst forhold til hva de skal bruke kjøkkenvasken til. Det første spørsmålet du bør stille deg selv når du skal velge vask, er derfor hva den skal brukes til. Skal du vaske opp mye for hånd eller bruker du stort sett oppvaskmaskin? Skal du vaske store kjeler og stekebrett? Dette er det lurt å ha klart for seg først, sier Leikvoll.

Se flere bilder
Velg riktig kjøkkenvask

Foto: Blanco

BEHOV: Vasker du opp mye for hånd, kjeler og annet kjøkkenutstyr, bør du velge en vask med god størrelse på oppvaskkummen og gjerne avrenningsfelt. Her er Blanco Elon XL 6S i fargen lavagrå fra Nibu/Rørkjøp.

Behovene endres

Det er også viktig å huske på at behovene dine ikke er statiske.

– Behovene våre endrer seg med årene og med vår egen livssituasjon. Det betyr at den vasken du valgte forrige gang du pusset opp kjøkkenet, ikke nødvendigvis er den som tilfredsstiller behovene dine i dag. Det kommer også stadig flere smarte funksjoner, som kan gjøre hverdagen litt enklere, sier Leikvoll.

Størrelsen teller

Når det kommer til kjøkkenvask, er det slik at størrelsen faktisk har mye å si.

– Størrelsen på selve oppvaskkummen avhenger av hva du skal bruke den til. Skal du for eksempel vaske stekebrett og store kokekar og kjeler, bør du gå for en bred og dyp kum. Bruker du stort sett bare oppvaskmaskin, passer det godt med en enkeltkum. En hjørnevask kan passe godt for deg som har litt begrenset plass på kjøkkenet, tipser Leikvoll.

Se flere bilder
To kummer i kjøkkenvasken

Foto: Blanco

TO KUMMER: Vurder om du har behov for én eller to oppvaskkummer. Vasker du opp mye for hånd, er det smart med to. Bruker du bare oppvaskmaskin, holder det kanskje med én. Her er Blanco Pleon 6 Split i fargen lavagrå fra Nibu/Rørkjøp.

Ekstra funksjoner gir god flyt

Det er ikke bare selve oppvaskkummen du må tenke på. Det finnes mange praktiske funksjoner som kan gjøre kjøkkenlivet litt enklere, som stor oppsamlingsrist, avrenningsfelt, skylleskål, skjærefjøl og såpedispenser.

– Igjen er det viktig å tenke på hva du trenger. Lager du mye mat, kan en skylleskål som kan benyttes i stor og liten kum være nyttig, sammen med en skjærefjøl som kan skyves frem og tilbake på vasken. Er du opptatt av å ha minst mulig «dilldall» på benken, er det lurt med en integrert såpedispenser, tipser hun.

LES OGSÅ: Stell godt med trebenken

Se flere bilder
Ekstra funksjoner til kjøkkenvask

Foto: Blanco

FUNKSJON: I dag finnes mange smarte funksjoner som gjør at du kan tilpasse vasken enda mer etter dine behov. Lager du mye mat, finnes løsninger for skylling og skjæring som gjør jobben enklere.

Pent og praktisk med rett materiale

For mange vil rengjøring være et viktig punkt. Spesielt på kjøkkenet ønsker vi å holde det rent og pent.

– Gå for kvalitet. Spesielle materialer og sterke overflater gjør renholdet enkelt. Smuss har vanskelig for å sette seg fast, og flekker er enkle å ta bort. Rengjøringsmetode avhenger av materialet du velger. Husk å følge produsentens anbefalinger for renhold, sier Leikvoll.

Materialvalg er også viktig for å få det uttrykket du ønsker på kjøkkenet.

– Du kan gi kjøkkenet et personlig preg ved å kombinere farger og materialer som passer din stil og smak. En kjøkkenvask får du i materialene rustfritt stål, kompositt og porselen, forteller hun.

Se flere bilder
Rengjøre kjøkkenvask

Foto: Blanco

RENT: Det er viktig å ha en kjøkkenvask som er enkel å rengjøre. Gå derfor for materialer i god kvalitet.

Tenk helhet

– En funksjonell arbeidsplass er avhengig av samspillet mellom de ulike elementene i en kjøkkenvaskløsning. Det oppnår du ved riktig valg av vask, blandebatteri, avfallssystem og matchende tilbehør, avslutter kjøkkenvaskeksperten.

Dette ble brukt

Hovedbilde/VIKTIG VALG::

  • Vask: Blanco Lemis XL 6S-IF rustfritt stål fra Nibu – RØRKJØP

BEHOV::

  • Vask: Blanco Elon XL 6S lavagrå fra Nibu – RØRKJØP

TO KUMMER::

  • Vask: Blanco Pleon 6 Split lavagrå fra Nibu – RØRKJØP

FUNKSJON::

  • Vask: Fra Blanco/Nibu – RØRKJØP

RENT::

  • Vask: Fra Blanco/Nibu – RØRKJØP
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.