IFI logo
Se flere bilder
Slik velger du kjøkkenfliser

Foto: Norfloor

Slik velger du kjøkkenfliser

Å velge fliser til kjøkkenveggen kan være vanskelig. Det er mange hensyn å ta – farger på skapene, materiale i kjøkkenbenken og hvor vinduer er plassert. Her gir våre eksperter tips og inspirasjon til deg som skal pusse opp et kjøkken med nye fliser.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Flisene på kjøkkenveggen fyller flere funksjoner. Blant annet er de en «backsplash», som beskytter veggen mot søl og fettsprut. Fliser har en overflate som er lett å tørke ren, og som ikke misfarges av rødvin, soyasaus eller andre fargerike ernæringsmidler. Spesielt viktig er denne egenskap bak komfyren og ved vasken.

Samtidig er kjøkkenflisene et viktig dekorelement som kan gi kjøkkenet et unikt utseende. Du kan ha fliser på halvmeteren mellom over- og underskap, bak åpne hyller, rundt vinduer, legge flisene helt opp til taket bak komfyren, eller dekorere med fliser på andre vegger på kjøkkenet. Med valg av farger og formater på flisene, kan du gi kjøkkenet moderne, landlig eller industrielt preg. 

Se flere bilder
Canova kjøkkenflis

Foto: Golvabia

MODERNE KJØKKEN: For det moderne kjøkkenet er fliser i store formater perfekt. Størrelser som 60x60 cm, 60x120 cm gir et kult og imponerende inntrykk, samtidig som fravær av forstyrrende fuger roer ned stemningen. Storformat fremhever mønsterets karakter godt.         

Se flere bilder
industrielt kjøkken

Foto: Golvabia

INDUSTRIELT KJØKKEN: For å gi den rette industrielle opplevelsen av kjøkkenet, passer en hvit 15x15 cm flis bra. Velg gjerne en mørk fug for å forsterke effekten.         


Se flere bilder
landlig kjøkken

Foto: Golvabia

LANDLIG KJØKKEN: Den myke, landlige stilen får du med fliser som har ujevne kanter og kanskje også ujevn struktur. Med dekorativ flislist får stilen ytterligere landlig sjarm.        


Mange muligheter

– Noen ganger er det nesten vanskeligere å velge fliser til kjøkken enn det er til bad fordi det er mange andre valg som allerede er tatt. På kjøkkenet må du ta hensyn til farge og stil på kjøkkenfronter, hvilken type benkeplate du har, fargen på maling eller tapet på veggene. Er det store vinduer over benkeplaten eller har du en stor, naken vegg? Om kjøkkenet har overskap eller ikke har også stor betydning, sier interiørdesigner Hege Fiona Kristoffersen hos Norfloor i Kristiansund.

– Det viktigste er at du velger ut fra det du selv liker og blir glad av. Et godt tips er å se på stilen hjemme i øvrig: å koble sammen stil og fargevalg på kjøkkenet med interiøret i tilstøtende rom, gir en fin følelse av sammenheng, sier flisekspert Frida Almqvist hos Golvabia

Se flere bilder
åpen vegg kjøkken

Foto: Norfloor

STORE FLATER: Er veggen åpen fra benkeplaten og opp til taket og du ønsker en dekorflis, passer et stort flisformat godt.

Nye trendfarger

De seneste årene har trendfargene på kjøkkenet vært blått og grønt. Disse fargene trender også i 2023, men stadig flere får opp øynene for rosa, burgunder, plomme og gult.

–  Dette er gjerne fliser i høyglans, i størrelser 7,5x15 centimeter eller 10x25 centimeter, altså avlange fliser. Det siste året har vi sett at mange er gått bort fra det typiske «mursteinsmønsteret», og heller legger de stående på veggen, sier Hege Fiona Kristoffersen. 

Også fliser med luksuriøst marmormønster eller metallisk utseende er populært. 

Se flere bilder
fliser i fiskebeinsmønster

Foto: Golvabia

FISKEBEIN: De langsmale flisene i serien Lilly kan legges i ulike mønstre – liggende eller stående med rett eller forbandt mønster eller hvorfor ikke i fiskebeinsmønster. Flisen utstråler klassisk eleganse og har en blank, lettstelt overflate.         

Se flere bilder
smale fliser

Foto: Golvabia

SMALE FLISER LIGGENDE: Med fasede kanter får flisene et tidløst og klassisk utseende som passer til mange interiørstiler.         


Se flere bilder
smale fliser stående

Foto: Golvabia

SMALE, STÅENDE FLISER: Fliser med format 6x25 cm kan legges både stående og liggende. I serien Arktis har flisene en pen skandinavisk design i både matt og blank overflate. Flisene brukes på hele vegger, som fondvegg, i sprutsonen bak komfyren, eller på veggen mellom benk- og overskap.
Foto: Golvabia        


Store eller små formater?

–  Veggfliser i store formater, som 60x120 centimeter eller 120x240 centimeter er det mange som vil ha. Gjerne med marmor eller metall-uttrykk i ulike farger, alt ettersom hva som står best til benkeplaten. Disse kan kappes til og justeres for å få hele lengder, nesten uten fuger over kjøkkenbenken, sier hun.

–  For deg som ønsker en naturtro og rolig følelse på kjøkkenet, er fliser i store formater og komfortable sandfarger et godt valg. Beige, greige og taupe er farger vi vil se mye av under 2023, sier Frida Almqvist.

Se flere bilder
marmorlook fliser

Foto: Norfloor

LUKSUSLOOK MED MARMOR: Fliser med marmorutseende gir en eksklusiv følelse, og med store formater er det mulig å tilpasse flisen til lengden på kjøkkenbenken for å minimere antall fuger. Denne fra Norfloor heter Marmo Apuano.        

Se flere bilder
grønne fliser vindu

Foto: Norfloor

MINDRE KAPP: Med vinduer på kjøkkenet kan det bli mye kapp av flisene. Da er det penere å velge et mindre flisformat.


Se flere bilder
heksagonfliser

Foto: Norfloor

FREMHEV FORMAT: Fliser med mange kanter gir et spennende og dynamisk uttrykk. Disse passer fint der du har overskap, og det dannes en naturlig avslutning der skapene begynner. Med et mindre flisformat på dekorflisene får man frem mer av mønsteret.


Se flere bilder
grå fliser gulv og vegg kjøkken

Foto: Norfloor

HELHET: Men hvorfor kun ha fliser på veggen på kjøkkenet? Med keramiske fliser på gulvet får du et gulv som er lett å holde rent, tåler tusen tråkk, og som ikke skades av vannsøl eller misfarges når ketchupflasken havner på gulvet.


Mer informasjon
Les mer
Fugene spiller en viktig rolle!

Det er viktig å velge riktig fugefarge. Velger du en fugefarge som er lik flisfargen, vil formatet av flisen bli mer dempet. Ønsker du derimot å fremheve et fiskebein-, hexagon-, metroflis- eller mosaikkmønster, kan du med fordel velge en lysere eller mørkere fugefarge for å skape en kontrast. Overflaten på flisene er glatt og lett å holde rent. Men fugene er mer porøse og trekker til seg mer skitt. Husk derfor å impregnere de lysere fugene for å unngå at de blir mørke av smuss du ikke får fjernet. 

Se flere bilder
fliser

Foto: Norfloor

VIKTIG MELLOMROM: Fargen på fugen kan enten fremheve eller kamuflere de enkelte flisenes format og størrelse. 

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.