IFI logo
Se flere bilder
Slik unngår du misfarging fra kvister

Foto: Chera Westman/ifi.no, Butinox, Nordsjö

Slik unngår du misfarging fra kvister

Gule og brune flekker i en nymalt flate kan raskt ødelegge opplevelsen av nymalt panel eller tregulv. Før du maler – velg én av to enkle måter å isolere kvister og fargestoffer i treverket!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skal du male på treverk er det viktig å huske på at fargestoffene i kvistene og treverket aldri går ut på dato. Også stuepanelet fra 1980-tallet eller et 100 år gammelt tregulv, kan få stygge gulbrune flekker i den nymalte flaten.

Det finnes dog to enkle og gode måter å forhindre gjennomblødning og samtidig gi malingen en bedre vedheft mot underlaget: Enten behandler du treverket med ett eller to strøk kvist- og sperregrunning før du maler, eller så flekkbehandler du kvistene med kvistlakk to ganger, og påfører ett strøk heftgrunn.

Se flere bilder
sperre kvister

Foto: Chera Westman/ifi.no

TO MULIGHETER: Kvistlakk pluss heftgrunn, eller kvist- og sperregrunning, er to ulike måter å forhindre gjennomblødning fra kvistene i treverket når du skal male panel eller gulv.

Kombinasjonsprodukt

Malermester og teknisk sjef hos Butinox, Thor Ingar Røneid, anbefaler bruk av kombinasjonsproduktet kvist- og sperregrunning.

– Dette isolerer fargestoffer og gir god vedheft for malingen i ett og samme produkt. Kvist- og sperregrunningen påføres i to strøk på ubehandlet treverk og i ett eller to strøk på tidligere lakkert treverk. Grunningen må få tid til å tørke mellom strøken. For et ekstra fint og slett resultat slipes og avstøves flaten etter første strøk slik at eventuell fiberresing fjernes. Til påføring brukes rull og forlengerskaft som gjør jobben rask og enkel, sier han.

Etter tørk overmales flaten to ganger med toppstrøksmalingen. På panel kan noen produkter i denne kategorien også brukes både som sperrende grunning og toppstrøk.

– Da holder det med to strøk som gir både grunning, isolerer kvister og lager en dekorativ og holdbar overflate. Begrensningen er da at de kun kan blandes i lyse farger, sier Thor Ingar Røneid.

Se flere bilder
kvist- og sperregrunning

Foto: Butinox

TO I ETT: Med kvist- og sperregrunning i ett og samme produkt, får du både isolert treverkets fargestoffer og gitt toppstrøket god vedheft. I lyse farger fungerer noen av disse kombinasjonsproduktene også som toppstrøk på panel.

Se flere bilder
kvister i panel

Foto: IFI

KVISTENE LEVER: Kvaen og fargestoffene i kvister og treverket rundt dem, dør aldri. Også gammelt treverk kan få uheldige flekker etter at det er blitt malt.

Kvistlakk og grunning

Per Myhre som er teknisk sjef hos malingprodusenten Nordsjö, sverger til kvistlakk og heftgrunning på nytt treverk med lite kvist. På kraftig gulnet treverk og underlag med mye kvist, bruker også han kombinasjonsproduktet kvist- og sperregrunning.

– På nytt og friskt treverk påføres kvistlakken flekkvis på alle steder som potensielt kan forårsake gjennomblødning. Jeg tar en boks kvistlakk i den ene hånden og penselen i den andre og flekker over der det trengs. Kvistlakken tørker raskt, og når jeg har gått rundt rommet én gang, kan jeg umiddelbart påføre andre strøk. Deretter påfører jeg et strøk heftgrunn, sliper lett over den og fjerner alt støv fra flaten før jeg maler, sier han.

– Dette er en rask og enkel måte å forhindre gjennomblødning på, sier Myhre.

Se flere bilder
kvistlakk og heftgrunn

Foto: Nordsjö

FRISK OG FIN: Nytt treverk som ikke har mye kvist, kan med fordel flekkes med kvistlakk og påføres heftgrunn før det males. Det er en rask måte å forhindre misfarging i den malte flaten.

Dette ble brukt

Grunninger::

  • Original Kvist og sperregrunn – NORDSJÖ
  • Interiør Sperrende maling – BUTINOX
  • Original Heftgrunning til dør list og panel – NORDSJÖ
  • Interiør Heftgrunn – BUTINOX

Kvistlakk::

  • Original Kvistlakk – NORDSJÖ
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.