IFI logo
Se flere bilder
Slik limer vi fliser

Foto:

Slik limer vi fliser

Til limingen brukes i de fleste tilfeller et sementbasert pulverlim som blandes ut med vann. Bruk murerbøtte og gjerne en blandestav montert på drill hvis store områder skal flislegges. Ferdigblandet lim er vesentlig dyrere i innkjøp og brukes på mindre fliser, mosaikk og små områder.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stå ute eller i et rom som tåler litt søl hvis du blander pulverlim ut i vann. Blandingsforholdene står på produktene, og det ferdige limet skal til slutt være litt tynnere enn en bolledeig. Når du fester en flis på veggen i vått flislim skal den sitte fast. Den skal ikke sige.

OBS! Ikke trå på et flislagt gulv før limet er herdet. Er det helt nødvendig å trå på gulvet, bør du la det stå igjen åpne felter.

Riktig mengde

Hvor mye lim som brukes varierer med flistype og underlag. Fliser med knaster og riller, ujevne underlag og gulvfliser krever mer lim enn fliser med jevn bakside og fliser som skal monteres på jevne flater. Som regel er beregnet forbruk av lim oppført på pakningene. For å kontrollere om du bruker nok lim, kan du løsne flisen og se om den har lim på hele baksiden.

Rene fuger

Pass på at det ikke er for mye lim i fugene. Da kan laget av fugemasse bli for tynt og flake av. Rens eventuelt fugen med en spiss gjenstand. Trykk flisen på plass noen millimeter over og ved siden av der den skal sitte, og vri den på plass.

Flislim påføres med en tannet sparkel. Til fliser med glatt bakside på slett vegg eller mosaikkfliser, anbefales en 4x4 mm tannsparkel. Større fliser, eventuelt med knaster og riller, og ujevne underlag, krever sparkler med større tannstørrelser. Lim til bruk på gulv krever tannstørrelse på 8x8 mm eller større.

Som regel vil limtype bli anbefalt av flisleverandør. Egne produkter anbefales for bruk i våtrom. På pakningene til limproduktene anbefales bruksområder og fremgangsmåter. Fagfolk bruker som regel mørtel når de skal montere fliser på større prosjektoppdrag. I private hjem blir det som regel benyttet sementbaserte limtyper.

På små områder kan et ferdigblandet lim brukes. Dette tørker senere enn sementbasert lim, og derfor går det lenger tid før man kan fuge.

OBS! Ikke trå på et flislagt gulv før limet er herdet. Er det helt nødvendig å trå på gulvet, bør du la det stå igjen åpne felter.

Dette trenger du:
  • Flislim
  • Fugemasse
  • Tannsparkel
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.