IFI logo
Se flere bilder
Rett og slett gulv

Foto: Eleni Maria Stene/ifi.no og Lars Aarønæs/ifi.no Foto

Rett og slett gulv

Når boliger skal bygges om, må ofte gulvet fornyes. Erfaring viser at gulvflaten er verken rett eller sammenhengende. Da trengs det avretting.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom man ønsker å legge varmekabler og flis på tregulv av ulik årgang og høyde, må det alltid brukes avrettingsmasse. Den kan både ha gips og sement som basis.

- Sparkelmassen bør blandes med en kraftig drill i et rent blandekar, til den er en homogen masse uten klumper. Ikke bland sementbasert masse med gipsbasert masse, tilrår Jon M. Lotsberg, teknisk sjef for flis og sparkel i Akzo Nobel Coatings AS.

Tetting og primer

Tregulv som er fullt av sprekker og gliper må tettes godt før behandlingen. Det samme gjelder listverk. Noen steder kan man bruke ekspanderende skum for å forsegle hullene. Hele gulvet behandles videre med primer beregnet for denne massen, noe som er helt nødvendig for å garantere resultatet.

- Priming har to viktige funksjoner. Primeren forhindrer vann fra sparkelmassen i å trenge inn i underlaget og den sikrer god vedheft mellom sparkel og underlag, forklarer Lotsberg.

Påføring av primer bør skje med børste eller rulle i et jevnt sjikt, ikke for tykt og ikke med sølepytter. Primeren skal tørke i minst 24 timer før sparkling på treunderlag. Om det går lengre tid enn tre døgn, må det primes på nytt. Skal man ha varmekabler, skal de legges og festes på forhånd.

Avrettingsmasse blandes utendørs og skal har konsistens som en vaffelrøre. Det vil si at den ikke flyter utover av seg selv, men trenger litt hjelp. Bruk riktig verktøy og sjekk at massen er klumpfri og uten luftbobler. Avrettingsmasse basert på gips med fibertilsetning krever ikke så lang herdetid som sementblandinger. Når den er størknet, kan man ganske raskt skru på varmekablene.

På med støvlene

Ferdig blanding tømmes seksjonsvis, innenfra og utover. Det gjør ingen ting å bevege seg med støvler i massen underveis. Tørketida er lang nok til at man ikke risikerer å sette varige spor. Likevel er det viktig å dra utover massen hele tida, og sørge for at den er jevnest mulig. Man kan gå "tørrskodd" etter to timer. Rask tørketid beror på vanlig værelsestemperatur og luftfuktighet.  

Dersom man er usikker på den ekstra belastningen som avrettingsmassen gir, bør en bygningskyndig tilkalles for å sjekke gulvets bæreevne. For hendige boligeiere med riktig utstyr er det en ok utfordring å rette av gulvet selv, men for mange er avretting en oppgave som godt kan overlates til en godkjent håndverker. Ikke minst fordi det kreves mange tunge løft, med en viss fare for ryggplager i etterkant.

Gode tips for avretting

  • Underlaget må være stabilt, fast, tørt og rent. Sprekker mellom bord, kvisthull tettes før sparkling. Alle løse bord/plater skal være skrudd fast i bjelkelaget. Overflatebehandlet (lakkert) gulv må rengjøres nøye.
  • Mål riktige vannmengder. Direkte sollys og trekk bør unngås.
  • Romtemperatur og sparkelmasse bør være på 18 og 22 grader. Underlaget bør minst ha en temperatur på 10 grader. Trematerialets fuktighet bør ligge mellom 8-10 prosent, det gjelder også bjelkelaget. Ved lavere temperatur og/eller dårlig ventilasjon forlenges tørketiden.
  • For avretting på sviktende og bærende konstruksjoner, bør leverandøren kontaktes. Snakk også med bygningskyndige.
  • På lakkerte flater bør man prøvesparkle et mindre felt først.
Mer informasjon

www.casco.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.